αρχική σελίδα
Τρίτη, 18 Δεκεμβρίου 2018
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ I www.icci.gr I ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ I SITE MAP I ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ - ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΑ ΔΩΜΑΤΙΑ
ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ - ΧΩΡΟΙ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗΣ
ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ - ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ
ΜΟΥΣΕΙΑ
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
ΛΟΙΠΑ

 
ΔΗΜΟΣ ΔΟΒΡΑ
ΓΕΝΙΚΑ| ΙΣΤΟΡΙΑ| ΧΑΡΤΕΣ| ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ| ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ| ΗΘΗ/ΕΘΙΜΑ| ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ
ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ - ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΑ ΔΩΜΑΤΙΑ| ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ - ΧΩΡΟΙ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗΣ| ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ| ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ - ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ| ΜΟΥΣΕΙΑ| ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ| ΛΟΙΠΑ

Δήμος Δοβρά

Ο Δήμος Δοβρά βρίσκεται στην «καρδιά» του Νομού Ημαθίας και συνορεύει δυτικά με το Δήμο της ιστορικής Νάουσας, ανατολικά με το Δήμο Αποστόλου Παύλου, Βόρεια με το Δήμο Ανθεμίων και Ειρηνούπολης και Νότια με την πρωτεύουσα του Νομού Ημαθίας, Βέροια.

Η οικονομική ανάπτυξη του Δήμου Δοβρά στηρίζεται στη γεωργία και στην κτηνοτροφία. Οι δενδρώδεις καλλιέργειες καθώς και η κηπευτική γη καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος των καλλιεργήσιμων εκτάσεων. Επίσης υπάρχουν περιοχές στις οποίες καλλιεργούνται αμπέλια και παράγεται το περίφημο κρασί και τσίπουρο της περιοχής.

Στον δευτερογενή τομέα συναντώνται συνεταιρισμοί επεξεργασίας νωπών προϊόντων (φρούτων και λαχανικών). Επίσης υπάρχουν βιοτεχνίες επεξεργασίας ξύλου και μονάδες παραγωγής φυσικών χυμών.

H αρχαία ιστορία του Δήμου επικεντρώνεται στην περιοχή όπου είναι κτισμένη σήμερα η Ιερά Μονή της Παναγίας Δοβρά. Σύμφωνα με μαρτυρίες μάλιστα, το Δοβρά ήταν χωριό από το οποίο καταγόταν ο Μακεδόνας Αρχιστράτηγος Γέρο Καρατάσος και το οποίο απείχε από τη Βέροια απόσταση περίπου 5-7 χιλιομέτρων.

Εικάζεται ότι το χωριό ήταν πολυπληθές και αποτελούνταν από μεγάλους οικισμούς οι οποίοι καταστράφηκαν μετά την αποτυχία της επανάστασης του 1822, όταν οι Έλληνες με αρχηγό τον Ζαφειράκη δεν κατόρθωσαν να καταλάβουν τη Βέροια.

Eπίσης, επικρατεί η αντίληψη ότι η περιοχή του χωριού Δοβρά ήταν στρατιωτικό κέντρο και ίσως δεν είναι τυχαίο ότι εκεί διέπρεψαν οι κλέφτες και οι αρματολοί κατά την Τουρκοκρατία.
Ο Δήμος Δοβρά έχει να αναδείξει πολλά στοιχεία μνημειακού πλούτου, τα οποία αφορούν κυρίως παλιά ξωκλήσια τα οποία με τον χρόνο αξιοποιούνται αλλά και αποτελούν πόλο έλξης δεκάδων πολιτών.

Η Μονή, από την οποία ο Δήμος πήρε το όνομα του, βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του όρους Βερμίου, 2,5 χιλιόμετρα ανατολικά του χωριού Δοβρά. Χρονολογείται μεταξύ 11ου και 12ου αιώνα, ενώ η αρχική ονομασία έφερε την επωνυμία «Κουκουμητριώτισσα», ενώ αναφέρεται και ως «Ελεούσα» ή «Έξω Παναγιά».

Από το 1951 μέχρι το 1983 λειτουργούσε ως παιδόπολη και φιλοξενούσε μόνο αγόρια από έξι χρονών μέχρι να αποφοιτήσουν από το Δημοτικό. Έπειτα στέλνονταν σε άλλες παιδουπόλεις για να φοιτήσουν στο Γυμνάσιο.

Σήμερα η Μονή έχει έναν καθαρά μοναχικό χαρακτήρα και επιτελεί ένα ευρύτερο Ποιμαντικό έργο, φιλοξενώντας εδώ και χρόνια την κατασκήνωση της Ιεράς Μητροπόλεως, τη Σχολή της Αγιογραφίας, ενώ ήδη στο χώρο της Μονής κτίζεται ΙΕΚ Βυζαντινών Τεχνών.

Η Μονή Δοβρά τιμάται στην Κοίμηση της Θεοτόκου και ιδιαίτερα πανηγυρίζει κατά την εορτή της ζωοδόχου πηγής, εξαιτίας του περίφημου θαυματουργού Αγιάσματος που υπάρχει στο χώρο απέναντι από τον Καθολικό του Μοναστηρίου. Την ίδια μέρα τελείται η επιμνημόσυνη δέηση για τους νεκρούς του ολοκαυτώματος του 1822.

Στη Μονή φυλάσσεται επίσης, ως πολύτιμο θησαύρισμα η θαυματουργός εικόνα της Παναγίας Δοβρά, στην οποία προσέρχονται καθημερινά για να προσκυνήσουν χιλιάδες πιστοί, άλλοι για να ευχαριστήσουν την Παναγία για ό,τι θαυματουργό έχει επιτελέσει και άλλοι για να ικετεύσουν τη σωτηρία τους.

Web Site: www.ddovra.gr  

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή