Επικαιρότητα BEA 12-7-2011

 

ΒIOTEXNIKO ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΑΣ

ΤΜΗΜΑ ΤΥΠΟΥ ΕΚΔΟΣΕΩΝ

ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ                                                                  Αθήνα, 12-7-2011

Επικαιρότητα

 • – Χωρίς να ληφθεί συγκεκριμένη απόφαση για τους όρους του 2ου πακέτου στήριξης της Ελλάδας έληξε χθες η μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup. Οι υπουργοί συμφώνησαν ως προς τη δυνατότητα μείωσης των επιτοκίων για τα δάνεια που θα χορηγήσει το Ταμείο Σταθερότητας στο πλαίσιο του νέου πακέτου προς την Ελλάδα, ενώ ομάδα εργασίας του Eurogroup να αναλάβει την ολοκλήρωση των τεχνικών λεπτομερειών για τη συμμετοχή των ιδιωτών τις επόμενες εβδομάδες με στόχο η λύση να μη θεωρηθεί η επιλεκτική χρεοκοπία.

 • – Την ανάγκη μιας αποτελεσματικής λύσης που θα εγγυάται τη βιωσιμότητα του χρέους, την πρόσβαση στις αγορές και την παροχή μέσων για την επανεκκίνηση της ανάπτυξης της οικονομίας υπογραμμίζει ο Πρωθυπουργός σε επιστολή του προς τον επικεφαλής του Eurogroup και πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

 • – Ξεπέρασε τα 4,5 δισ. ευρώ η «μαύρη τρύπα» του τακτικού προϋπολογισμού στο εξάμηνο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2011, καθώς, σε σχέση με τους στόχους που έχει θέσει το Υπουργείο Οικονομικών, τα έσοδα καταγράφουν υστέρηση 3,26 δισ. ευρώ, ενώ η μείωση των συνολικών δαπανών υπολείπεται κατά 1,27 δισ. ευρώ των στόχων. Σημειώνεται ότι τους πέντε πρώτους μήνες είχε διαμορφωθεί στα 3,2 δισ. ευρώ.

 • – Έως το τέλος του μήνα θα έχουν τοποθετηθεί στα υπουργεία και σε νευραλγικούς τομείς του Δημόσιου οι «τοποτηρητές» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή, όπως αναφέρονται στο αναθεωρημένο μνημόνιο, η «τεχνική βοήθεια» από τις υπηρεσίες της Ε.Ε.

 • – Η νέα επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, χαρακτήρισε άλματα τα όσα έχει μέχρι τώρα κάνει η Ελλάδα, προκειμένου να περιορίσει το χρέος της, αλλά, ταυτοχρόνως επεσήμανε ότι απομένουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν, όχι μόνο από την κυβέρνηση, αλλά και την αντιπολίτευση.

 • – Στο «μάτι του κυκλώνα» βρίσκεται πλέον η Ιταλία, καθώς οι επενδυτές σπεύδουν πανικόβλητοι να περιορίσουν την έκθεσή τους σε ιταλικό ενεργητικό, εν μέσω ανησυχιών ότι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης «βουλιάζει» στην κρίση χρέους, με το Βερολίνο να ζητεί από τη Ρώμη χειροπιαστές αποδείξεις, ότι προχωρά στις αναγκαίες, για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις.

 • – «Στο τέλος θα πωληθούν πολύ λιγότερα και θα το δείτε» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου αναφερόμενος στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου ύψους 50 δισ. ευρώ, κάνοντας λόγο για μειωμένο ενδιαφέρον σε τέτοιου είδους επενδύσεις.

 • – Τα σχέδια νόμου για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και την εκδίκαση πράξεων διαφθοράς πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων, καθώς και το θέμα της πλήρωσης κενών θέσεων δικαστικών λειτουργών, θα βρεθούν σήμερα στην ατζέντα του υπουργικού συμβουλίου, που συνεδριάζει στις 12 το μεσημέρι υπό την προεδρία του πρωθυπουργού.

 • – Στην τελική ευθεία βρίσκεται η ενεργοποίηση της διάταξης του φορολογικού νόμου σχετικά με την καταβολή του ΦΠΑ σε τρείς δόσεις από το υπουργείο Οικονομικών.

 • – Περαιτέρω πτώση σημείωσαν οι εισαγωγές το Μάιο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.).

Ειδικότερα, η συνολική αξία των εισαγωγών – αφίξεων κατά τον μήνα Μάιο 2011 μειώθηκε στα 3.204,2 εκατ. ευρώ από 3.881,1 εκατ. ευρώ που ήταν τον αντίστοιχο μήνα του έτους 2010.

 • – Μείωση της τάξης του 10,0% εμφάνισε ο Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής του μηνός Μαΐου 2011, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Μαΐου 2010, έναντι μείωσης 4,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2010 προς το 2009.

 • – Συγκλονισμένη είναι η Κύπρος από το τραγικό συμβάν των φονικών εκρήξεων που σημειώθηκαν στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στη Λεμεσό, λόγω φωτιάς που εκδηλώθηκε σε 98 εμπορευματοκιβώτια πυρομαχικών. Σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό, 12 άνθρωποι, μέλη της Εθνικής Φρουράς και πυροσβέστες έχασαν τη ζωή τους, 62 άτομα τραυματίστηκαν, δύο εκ των οποίων πολύ σοβαρά, ενώ καταγγελίες κάνουν λόγο για εγκληματικούς χειρισμούς των κυπριακών αρχών.

Πηγή: BEA