Επικαιρότητα BEA 18-7-2011

ΒIOTEXNIKO ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΑΣ

ΤΜΗΜΑ ΤΥΠΟΥ ΕΚΔΟΣΕΩΝ

ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ                                                                  Αθήνα, 18-7-2011

Επικαιρότητα

 • – Ποσό 2,4 δισεκατομμυρίων ευρώ προτείνεται από την Επιτροπή για ενίσχυση των ΜμΕ και της ανταγωνιστικότητάς τους. Όπως αναφέρει σχετικά, εκτός από την προώθηση των συμφερόντων των ΜμΕ και τα μέτρα που λαμβάνονται για την ενίσχυση του συντονισμού και την απλούστευση των προγραμμάτων χρηματοδότησης ο νέος προϋπολογισμός της Ε.Ε. θα παρέχει επίσης στοχοθετημένη χρηματοδοτική στήριξη σε ΜμΕ.

 • – Η αντιμετώπιση της κρίσης αποτελεί για την Ελλάδα εθνικό θέμα, δεν καλλιεργούνται υψηλές προσδοκίες και απαιτείται ψυχραιμία, επισημάνθηκε από κυβερνητικές πηγές σε ό,τι αφορά το Έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη. Τονίστηκε επίσης ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να σχολιάζει δημοσιεύματα και δηλώσεις. Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, με την συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου και υπηρεσιακών παραγόντων, προκειμένου να διαμορφωθούν οι ελληνικές προτάσεις και οι θέσεις ενόψει της Συνόδου πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα.

 • – Τη δημιουργία τραπεζικών φόρων, ώστε να συμβάλλουν στον ιδιωτικό τομέα που θα βοηθήσει την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, εξετάζουν οι κυβερνήσεις 17 χωρών της ζώνης του ευρώ, γράφει στο σημερινό φύλλο της Δευτέρας , η γερμανική εφημερίδα Die Welt. Οι εν λόγω φόροι αφορούν ακόμη και σε τράπεζες που "δεν εμπλέκονται άμεσα με την Ελλάδα" γράφει η εφημερίδα.

 • – Τη σημασία της αμερικανικής υποστήριξης στην προσπάθεια που καταβάλλει η χώρα μας για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος, μετά από τη συνάντηση που είχε χθες με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον.

 • – Ραγδαία αύξηση 16,86% εμφανίζει η εγγεγραμμένη ανεργία στα μητρώα του ΟΑΕΔ τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους σε σχέση με πέρυσι. Σε απόλυτους αριθμούς οι άνεργοι έφτασαν τους 770.256, από 659.119 το 2010. Παράλληλα, αυξήθηκαν κατά 801 σε σχέση με τον Μάιο, που ήταν 769.455.

 • – Αναδρομική μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων κατά 3%, από την 1η Ιανουαρίου 2011, υποκρύπτει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Με το άρθρο 24 του νομοσχεδίου προβλέπεται συγκεκριμένα ότι η εισφορά υπέρ της ανεργίας και υπέρ του ΤΠΔΥ, συνολικά 3%, θα εφαρμοστεί από την 1-1-2011 αναδρομικά και όχι από την 1η Ιουλίου 2011.

 • – Μείωση 50% στα επιδόματα κινήτρου απόδοσης, ταχύτερης διεκπεραίωσης και ειδικής απασχόλησης που λαμβάνουν οι υπάλληλοι τόσο στον στενό όσο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα δρομολογεί η κυβέρνηση.

 • – Αποστάσεις από τις προτάσεις για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους πήρε χθες η Αγκελα Μέρκελ, χωρίς ωστόσο να την αποκλείει κατηγορηματικά. «Δεν εργάζομαι προς αυτή την κατεύθυνση», είπε η Γερμανίδα καγκελάριος σε συνέντευξή της στον τηλεοπτικό σταθμό ARD.

 • – Πλήρη ιδιοκτησιακό διαχωρισμό ανάμεσα στην ΔΕΠΑ και στον ΔΕΣΦΑ θα προβλέπει το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει σε αποκρατικοποίηση με τη σχεδόν πλήρη αποχώρηση από το μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΠΑ και τη διακράτηση μιας μειοψηφικής συμμετοχής στη ΔΕΦΠΑ, όπως ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γ. Παπακωνσταντίνου.

 • – Σε νέο γύρο αύξησης επιτοκίων στις προθεσμιακές καταθέσεις προχωρούν τις τελευταίες ημέρες οι τράπεζες προκειμένου να περιορίσουν τη συνεχιζόμενη μείωση της εγχώριας αποταμιευτικής βάσης, σύμφωνα με την «Εξπρές».

 • – Δυναμικές αλλαγές στην απλοποίηση της διαδικασίας έκδοσης βίζας και την πραγματοποίηση επενδύσεων απαιτούνται για να αξιοποιήσουμε πλήρως τις ευκαιρίες που δημιουργεί η ρωσική αγορά τόσο στον τουρισμό όσο και στην εγχώρια οικονομία, επισημαίνει ο Α. Αγγελόπουλος, εντεταλμένος σύμβουλος της Aldemar, μέλος δ.σ. του Ελληνορωσικού.

 • – Μείωση του όγκου της παραγωγής της κατά 13,5% παρουσιάζει το πρώτο πεντάμηνο του 2011 η ελληνική βιομηχανία ηλεκτρολογικού εξοπλισμού, η οποία το 2010 κατέγραψε αύξηση πωλήσεων αλλά και ζημιές, όπως και το 2009, ενώ το 2008 ήταν κερδοφόρος.

 • – Αύξηση 22% καταγράφει σε ετήσια βάση η αξία των ακάλυπτων επιταγών και απλήρωτων συναλλαγματικών στο εξάμηνο του 2011, καθώς ανήλθε στα 1,104 δισ. ευρώ, έναντι 905,6 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

 • – Σε κλοιό χιλιάδων ταξί βρίσκεται το λιμάνι του Πειραιά και το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, με αποτέλεσμα μεγάλη ταλαιπωρία για τους ταξιδιώτες. Τα οχήματα έχουν παραταχθεί στους δρόμους, με τους ιδιοκτήτες τους να διαμαρτύρονται για την πλήρη απελευθέρωση του επαγγέλματός τους, προκαλώντας κυκλοφοριακό έμφραγμα. Υπενθυμίζεται ότι οι αυτοκινητιστές πραγματοποιούν από τις 5 τα ξημερώματα 48ωρη απεργία, η οποία θα διαρκέσει έως τις 5 τα ξημερώματα της Τετάρτης.

Πηγή: ΒΕΑ