Επικαιρότητα BEA 25-7-2011

ΒIOTEXNIKO ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΑΣ

ΤΜΗΜΑ ΤΥΠΟΥ ΕΚΔΟΣΕΩΝ

ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ                                                                  Αθήνα, 25-7-2011

Επικαιρότητα

 • – Αναθέρμανση των εσόδων του προϋπολογισμού και αποκρατικοποιήσεις-εξπρές είναι οι άμεσοι στόχοι του υπουργείου Οικονομικών για το προσεχές δίμηνο, εντός του οποίου η κυβέρνηση θα δώσει τις πρώτες εξετάσεις μετά τη νέα συμφωνία για τη λύση του προβλήματος του ελληνικού χρέους. Στόχος του υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, είναι μέχρι τα τέλη Αυγούστου, που θα καταφτάσει το κλιμάκιο της τρόικας για το νέο έλεγχο της ελληνικής οικονομίας, να έχουν προχωρήσει οι αποκρατικοποιήσεις και να υλοποιηθούν οι προγραμματισμένες έως το τέλος Σεπτεμβρίου.

 • – Κατά 26,1 δισ. ευρώ ή 12% του ΑΕΠ θα μειωθεί το δημόσιο χρέος της χώρας από την υλοποίηση της συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής, για την επαναγορά του χρέους από τη δευτερογενή αγορά και το «κούρεμα» ορισμένων ομολόγων, ενώ, ταυτόχρονα, μεταθέτει πληρωμές χρεολυσίων ύψους 135 δισ. ευρώ για μετά το 2020, ανακουφίζοντας τη δημοσιονομική διαχείριση της προσεχούς δεκαετίας.

 • – Σειρά συναντήσεων με στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης, του Κογκρέσου, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα έχει σήμερα στην Ουάσινγκτον ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος έφθασε στην αμερικανική πρωτεύουσα χθες βράδυ.

 • – Χαιρέτισε η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας το δεύτερο σχέδιο βοήθειας της Ελλάδας, που αποφασίστηκε από τους ηγέτες της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, τονίζοντας ότι συνιστά ένα σημαντικό βήμα για τη ρύθμιση του θέματος δημοσίου χρέους στην ευρωζώνη.

 • – Κεφαλαιακή ενίσχυση της τάξεως των 10-12 δισ. ευρώ θα χρειασθούν οι ελληνικές τράπεζες το αργότερο μέχρι τέλους του έτους. Και αυτό προκειμένου να είναι συνεπείς με την κοινοτική (και μη αναβαλλόμενη) υποχρέωση να διαθέτουν από 1.1.2012 δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 10% κατ' ελάχιστον, σύμφωνα με την «Εξπρές». Η πραγματική ανάγκη σε κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών θα προσδιορισθεί προς το τέλος του φθινοπώρου.

 • – Σημάδια ασταθούς ανάκαμψης εκδηλώνονται στη βιομηχανία μηχανημάτων και ειδών εξοπλισμού, έπειτα από μια διετία έντονης υποχώρησης του όγκου της παραγωγής, των εσόδων και της αποδοτικότητάς της, που οδήγησε στην καταγραφή ζημιών το 2010. Ο δείκτης της παραγωγής του κλάδου το πρώτο πεντάμηνο του 2011 κινήθηκε ανοδικά, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2010, με αποτέλεσμα να καταγράφεται άνοδος της παραγωγής κατά 11,2%, έναντι πτώσης 18,6% έναν χρόνο πριν. Ειδικότερα τον περασμένο Μάιο κατεγράφη αύξηση κατά 16,2%.

 • – Σε κλοιό πιέσεων από τις εφορίες και ιδιώτες και υπό την απειλή της φυλάκισης τελούν οι 900.000 χρεοφειλέτες του δημοσίου, στους οποίους όμως προσφέρεται η δυνατότητα νέας ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων χρεών τους, μέχρι και σε 36 δόσεις και με χαμηλή «προκαταβολή». Το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε εγκύκλιο με την οποία καλεί τα δικαστικά τμήματα των ΔΟΥ να καλέσουν τους οφειλέτες να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση, για τα χρέη που έχουν βεβαιωθεί, μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2010, ληξιπρόθεσμων ή μη.

 • – Παρατείνονται αφότου έληξαν (30.6.2011) μέχρι τέλος του έτους οι προθεσμίες υποβολής των δικαιολογητικών (αφορούν την τακτοποίηση ημιυπαίθριων χώρων) στις αρμόδιες πολεοδομικές υπηρεσίες, από τους κυρίους των ακινήτων ή τους νομίμως εξουσιοδοτημένους εκπροσώπους τους, για την υπαγωγή των ακινήτων στις διατάξεις των διατηρούμενων χώρων, σύμφωνα με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή η ηγεσία του το υπουργείου Περιβάλλοντος.

 • – Ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Moody's υποβάθμισε σήμερα κατά τρεις βαθμίδες το μακροπρόθεσμο χρέος της Ελλάδας θέτοντάς το σε καθεστώς "περιορισμένης χρεοκοπίας", εκτιμώντας ότι η χώρα δεν θα είναι σε θέση να καταβάλει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της απέναντι στους ιδιώτες πιστωτές.
 • – Σε «περιορισμένη χρεοκοπία» θα υποβαθμίσει την Ελλάδα η Fitch, μετά τις αποφάσεις που έλαβαν στη χθεσινή σύνοδο οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι για την Ελλάδα, οι οποίες αποτελούν, σύμφωνα με τον διεθνή οίκο, «σημαντικό και θετικό βήμα» για τη διασφάλιση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας στην ευρωζώνη.

 • – Συγκέντρωση έξω από τη Βουλή, αύριο Τρίτη, την ώρα της συνεδρίασης του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας του ΠΑΣΟΚ, κατά την οποία ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Γιάννης Ραγκούσης, θα ενημερώσει τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος για την απελευθέρωση του επαγγέλματος των ιδιοκτητών ταξί, προγραμματίζουν οι αυτοκινητιστές.

 • – Ενώπιον δικαστή οδηγείται σήμερα ο 32χρονος μακελάρης της Νορβηγίας, Αντερς Μπέριγκ Μπρέιβικ, την ώρα που ο αριθμός των νεκρών έφθασε τους 93 μετά το θάνατο ενός εκ των τραυματιών.

Πηγή: BEA