Απαιτούνται μέτρα άμεσης απόδοσης για τις επιχειρήσεις της μεταποίησης

 

Θέμα:

Απαιτούνται μέτρα άμεσης απόδοσης για τις επιχειρήσεις της μεταποίησης

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011 συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος με τη συμμετοχή του Αναπληρωτή Υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Σωκράτη Ξυνίδη στα γραφεία του Συνδέσμου.

Κατά την εισήγησή του ο Πρόεδρος του ΣΒΒΕ κ. Νίκος Πέντζος ζήτησε από τον κ. Ξυνίδη να αποτελέσει βασική προτεραιότητα στην κυβερνητική πολιτική για τη νέα χρονιά η ανάκαμψη της ελληνικής περιφέρειας μέσω της λήψης αποφάσεων που θα υποβοηθούν τις επιχειρήσεις να επιβιώσουν κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και θα δημιουργούν ουσιαστικές και έμπρακτες προϋποθέσεις ανάπτυξης για τα επόμενα τρία χρόνια.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Πέντζος ανέλυσε τις θέσεις και προτάσεις του ΣΒΒΕ για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μεταποιητικών επιχειρήσεων της Βόρειας Ελλάδας, οι οποίες είναι:

  • 1. η ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, με τη θέσπιση συγκεκριμένου πλαισίου συμψηφισμού των οφειλών των επιχειρήσεων προς το κράτος με τις οφειλές του κράτους προς τις επιχειρήσεις. Παράλληλα ο κ. Πέντζος πρότεινε να λειτουργήσει το πρόγραμμα στήριξης των τραπεζών και να υπάρξουν υποχρεωτικές ρήτρες ούτως ώστε να δανειοδοτούνται κατά προτεραιότητα οι μεταποιητικές επιχειρήσεις και ειδικά όσες από αυτές είναι οι εξαγωγικές,
  • 2. η λήψη μέτρων που τονώνουν την πραγματική οικονομία και ενισχύουν άμεσα την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων όπως το πρόσφατο της μείωσης κατά 25% των εργοδοτικών εισφορών. Τέτοιου είδους μέτρα μπορούν να είναι η εξυγίανση του συστήματος καθυστερημένων πληρωμών και μεταχρονολογημένων επιταγών, ο ουσιαστικότερος έλεγχος της ακρίβειας στην αγορά, η λήψη ειδικών μέτρων για την ενίσχυση των κλάδων των κατασκευών και της οικοδομής, και, τέλος, η κατάργηση ειδικών τελών και επιβαρύνσεων,
  • 3. η επιτάχυνση των διαδικασιών εφαρμογής του νέου αναπτυξιακού – επενδυτικού νόμου για την ενίσχυση των μεταποιητικών επιχειρήσεων της ελληνικής περιφέρειας,
  • 4. η ενίσχυση της διεθνοποίησης και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων με την απλοποίηση των εξαγωγικών διαδικασιών, με την άρση των σχετικών προσκομμάτων και αντικινήτρων στη σχετική διαδικασία, με την έμμεση χρηματοδότηση των εξαγωγών και με τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις όπως είναι η δημιουργία ενός κέντρου στη δημόσια διοίκηση που θα ασχολείται με την οικονομική διπλωματία και την υλοποίηση δράσεων ενίσχυσης της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων. Ειδικότερα, προτάθηκε η δημιουργία ειδικού προγράμματος επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, και,
  • 5. η στελέχωση και οργάνωση της Επιχειρηματικής Μονάδας Ανάπτυξης (ΕΜΑ) με έδρα τη Θεσσαλονίκη, ούτως ώστε να συμβάλλει αποφασιστικά στη μείωση της γραφειοκρατίας και στην υλοποίηση νέων επενδύσεων που είναι αναγκαίες για την εξασφάλιση της κοινωνικής συνοχής στην ελληνική περιφέρεια.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά το καλό κλίμα συνεργασίας μεταξύ του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος και του Αναπληρωτή Υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Ξυνίδη ο οποίος κατά τη διάρκεια της μέχρι σήμερα θητείας του στο Υπουργείο έχει ανταποκριθεί αμέσως και με τη δέουσα προσοχή στα αιτήματα του Συνδέσμου.

Επιπλέον, αντιλαμβανόμενος ο κ. Υπουργός τη σημασία για την ανάπτυξη της χώρας της πρότασης του ΣΒΒΕ για την επαναφορά της μεταποίησης στο επίκεντρο της κυβερνητικής πολιτικής εξήγγειλε τη δημιουργία τριών κοινών ομάδων εργασίας του ΣΒΒΕ με στελέχη της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, με αντικείμενο μελέτης τις προτάσεις βιομηχανικής πολιτικής που αφορούν τους κλάδους: α) Τρόφιμα – Ποτά, β) Δομικά Υλικά, γ) Κλωστοϋφαντουργία – Ένδυση, όπως αυτές καταγράφηκαν στο συνέδριο ΣΒΒΕ  Eurobank EFG – Βιομηχανία 2020. 

Ακόμη ο κ. Ξυνίδης εξήγγειλε την καθιέρωση μηνιαίας συνάντησης της Διοίκησης του ΣΒΒΕ με τον ίδιο και στελέχη του Υπουργείου, για την παρακολούθηση και επίλυση προβλημάτων των επιχειρήσεων της Βορείου Ελλάδος.

Τέλος, ο κ. Ξυνίδης δήλωσε ότι φιλοδοξία του Υπουργείου είναι αυτές οι επιτροπές να μετεξελιχθούν σε μόνιμες δομές ανάπτυξης και αξιολόγησης  κλαδικών πολιτικών στο Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, και να συμβάλλουν στην υλοποίηση της πρότασης του ΣΒΒΕ για ουσιαστική μετεξέλιξη της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας από φορέα διαχείρισης κονδυλίων σε φορέα χάραξης και υλοποίησης εθνικής βιομηχανικής πολιτικής.