Αποτελέσματα εργασιών της 15ης Πανελλήνιας Επιμελητηριακής Συνδιάσκεψης Μεταφορών με θέμα «Ελληνική Ακτοπλοΐα: Προβλήματα και πιθανές λύσεις»

 

 

Βόλος, 14 Ιουνίου 2014

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Αποτελέσματα εργασιών της 15ης Πανελλήνιας Επιμελητηριακής Συνδιάσκεψης Μεταφορών με θέμα «Ελληνική Ακτοπλοΐα: Προβλήματα και πιθανές λύσεις», Βόλος, 14 Ιουνίου 2014

 

Ο Κος Μιχάλης Σακέλλης, Πρόεδρος, Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (Σ.Ε.Ε.Ν.), η κα Μαρία Λεκάκου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ο κος Νικόλαος Βισβίκης, Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου, Ένωση Ναυτικών Πρακτόρων, ο κος Ιωάννης Πρίγκος, Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου/Διευθύνων Σύμβουλος, Οργανισμός Λιμένος Βόλου και εκπρόσωποι αρχών και φορέων της περιοχής, Πρόεδροι και εκπρόσωποι Επιμελητηρίων από όλη τη χώρα, διακεκριμένοι επιστήμονες και Καθηγητές, εκπρόσωποι των εμπλεκόμενων με τη μεταφορά φορέων και τοπικών επιχειρήσεων συμμετείχαν στην 15η Πανελλήνια Επιμελητηριακή Συνδιάσκεψη Μεταφορών με θέμα «Ελληνική Ακτοπλοΐα: Προβλήματα και πιθανές λύσεις», η οποία διοργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία το Σάββατο, 14 Ιουνίου 2014 στο Βόλο από τον Ελληνικό Επιμελητηριακό Σύνδεσμο Μεταφορών (Ε.Ε.ΣΥ.Μ.) σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Μαγνησίας, και συνέπεσε με τις εργασίες της ετήσιας Γενικής Συνέλευσής του Συνδέσμου.

Οι εργασίες της συνδιάσκεψης ανέδειξαν τη σημασία των νησιωτικών μεταφορών για την εθνική οικονομία, την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών νησιωτικών επιχειρήσεων και την ανάπτυξη των νησιωτικών περιοχών της χώρας, ιδιαίτερα σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο της εθνικής οικονομίας. Παράλληλα, οι σύνεδροι συζήτησαν τα σημαντικά προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο της Ακτοπλοΐας, ενώ παρουσιάστηκε και η Έκθεση της Ομάδας Εργασίας για την Ακτοπλοΐα, η οποία και αποτελεί το επιστέγασμα των έως σήμερα εργασιών της.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, κ. Αριστοτέλης Μπασδάνης, χαιρέτησε τις σημαντικές προσπάθειες του Ε.Ε.ΣΥ.Μ. και των Ελληνικών Επιμελητηρίων στο χώρο των μεταφορών, αναφέρθηκε στη σημασία των ακτοπλοϊκών μεταφορών σαν αναπόσπαστο κομμάτι της βιωσιμότητας και ανάπτυξης των νησιωτικών περιοχών και ενημέρωσε για τα ιδιαίτερα ακτοπλοϊκά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Μαγνησία.

 

Ο κ. Μιχάλης Σακέλλης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ), παρουσίασε με γλαφυρό τρόπο την πορεία της ακτοπλοΐας μέσα από την οικονομική κρίση που βιώνει τα τελευταία χρόνια η χώρα, καθώς και τις μελλοντικές προοπτικές της, ενώ ανέφερε συγκεκριμένα παραδείγματα που αποδεικνύουν με τον πιο εύγλωττο τρόπο την εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση του κλάδου. Στη συνέχεια, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιτυχή κατάληξη των προσπαθειών της Ομάδας Εργασίας για την Ακτοπλοΐα και τόνισε πως στην Έκθεση παρουσιάζονται ρεαλιστικές και αξιόλογες προτάσεις οι οποίες έχουν βάση υλοποίησης και πρέπει να εξεταστούν διεξοδικά. Ο κ. Σακέλλης τόνισε την ανάγκη επανασχεδιασμού του Ακτοπλοϊκού Δικτύου σύνδεσης των νησιών μας, κύριων και «άγονων» γραμμών, στη βάση ρεαλιστικών δεδομένων, με πλήρη κατανόηση των Ελληνικών ιδιαιτεροτήτων, όπως της έντονης εποχικότητας, του πολυνησιακού χαρακτήρα, των πληθυσμιακών χαρακτηριστικών και των χαρακτηριστικών ζήτησης και, τέλος, του κόστους εκτέλεσης δρομολογίων και λειτουργίας των πλοίων.

Η κα Μαρία Λεκάκου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου παρουσίασε τη μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε για την εκπόνηση της έρευνας των εμπλεκομένων στον χώρο της Ακτοπλοΐας, και ανέλυσε τα αποτελέσματά της και τη σημασία τους για την έκθεση. Αξίζει να σημειωθεί πως για την έρευνα χρησιμοποιήθηκε η Δελφική μέθοδος, με ερωτηματολόγια τα οποία απεστάλησαν σε περισσότερους από 200 Ειδικούς και Εμπειρογνώμονες σχετικά με την Ακτοπλοΐα, καθώς και 2 συναντήσεις συζήτησης και επεξεργασίας των ευρημάτων.

Ο Πρόεδρος του Ε.Ε.ΣΥ.Μ., κ. Μιχάλη Αδαμαντιάδη, παρουσίασε τα αποτελέσματα των εργασιών της Ομάδας Εργασίας Ακτοπλοΐας και τις προτάσεις για την αναμόρφωση της ακτοπλοΐας. «Kορωνίδα των προτάσεων της έκθεσης είναι η ανάγκη για την αναθεώρηση των Ελάχιστων Απαιτήσεων Σύνδεσης των νησιών με την υπόλοιπη Ελλάδα και η επεξεργασία ενός ρεαλιστικού, στρατηγικού Βέλτιστου Δικτύου Νησιωτικών Συνδέσεων (ΒΔΝΣ),  το οποίο θα περιλαμβάνει Περιφερειακούς Συγκοινωνιακούς Κόμβους (ΠΣΚ), στο πλαίσιο ενός συστήματος που να συνδυάζει τη συνεργασία κομβικών γραμμών και ακτινικών συνδέσεων μέσω ανταποκρίσεων με την εφαρμογή του συστήματος Hub and Spoke και τον συνδυασμό μεταφορικών μέσων» ανέφερε ο κ. Αδαμαντιάδης, και, συνεχίζοντας, υπογράμμισε ότι «χρειάζεται πολύ δουλειά από όλους τους εμπλεκόμενους για την υλοποίηση των προτάσεων της Έκθεσης» και αφού ευχαρίστησε όσους συνεισέφεραν στην εργασία, δήλωσε την ετοιμότητα της Ομάδας να συνεχίσει το έργο της με στόχο την συμβολή στην αναδιάρθρωση του υφιστάμενου Ακτοπλοϊκού Δικτύου και την εφαρμογή ενός βιώσιμου, ρεαλιστικού και εξορθολογισμένου συστήματος ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών

Ο κ. Νικόλαος Βισβίκης, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Ναυτικών Πρακτόρων Βόλου παρουσίασε τα ιδιαίτερα ακτοπλοΐκά προβλήματα των Βορείων Σποράδων, τη σημερινή κατάσταση καθώς και τις πιθανές μελλοντικές προοπτικές της τοπικής ακτοπλοϊκής αγοράς.

Στη συνέχεια, ο κ. Ιωάννης Πρίγκος, Διευθύνοντας Σύμβουλος και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Λιμένος Βόλου παρουσίασε τον Λιμένα Βόλου, τη σημερινή του κατάσταση και τις προοπτικές του στο μέλλον. Αναφέρθηκε στην αύξηση της κερδοφορίας του Λιμένα, όμως τόνισε πως απαιτούνται πολλές ακόμα προσπάθειες και επένδυση τόσο σε χρόνο όσο και σε χρήματα προκειμένου ο Λιμένας Βόλου να καταστεί αφ’ ενός περισσότερο ανταγωνιστικός προς άλλους ελληνικούς και διεθνείς λιμένες και αφ’ ετέρου να προσελκύσει επενδύσεις, οι οποίες θα βελτιώσουν περαιτέρω τη θέση του στη λιμενική αγορά.

Ο κ. Σπύρος Κοπάλης, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Μαγνησίας αναφέρθηκε στις οδικές επιβατικές μεταφορές της Μαγνησίας, οι οποίες τόνισε πως αποτελούν δομικό κομμάτι της τοπικής κοινωνίας, δεδομένου πως συνδέουν με τη μητρόπολη του Βόλου όλες με τις δυσπρόσιτες περιοχές του Πηλίου και του υπόλοιπου νομού.

 Η Συνδιάσκεψη προσέφερε επίσης την ευκαιρία να συζητηθούν προβλήματα μεταφορών της περιοχής, καθώς και άλλων περιφερειών της χώρας.

Η Γενική Συνέλευση ενέκρινε ομόφωνα το σημαντικό έργο που πραγματοποίησε η Διοίκηση του Ε.Ε.ΣΥ.Μ. κατά την διάρκεια της χρονικής περιόδου Ιούλιος 2013 – Ιούνιος 2014, καθώς και τον οικονομικό απολογισμό για το έτος 2013 και τον προϋπολογισμό για το έτος 2015 και συζήτησε τις μελλοντικές δράσεις του Συνδέσμου.