‘Αρτος και Βενζίνη

'Αρτος και Βενζίνη 

Ολιγοπώληση της Αγοράς και τελικά χειραγώγηση  των τιμών διαφαίνεται ότι επιδιώκεται με Νομοθετικές πρωτοβουλίες του ΥΠ.ΑΝ. που αποβλέπουν στην παρασκευή άρτου και πώληση υγρών καυσίμων στα super market συνέπεια των οποίων θα είναι η συρρίκνωση των πολλών Μικρών επιχειρήσεων βασικών κυττάρων για την λειτουργία του ανταγωνισμού. Είναι αυτή η βασική επιδίωξη;

Ο Νόμος “Σιούφα” (3526/07) που αφορούσε στην Αρτοποιητική Νομοθεσία ήταν αποτέλεσμα μακροχρόνιας διαβούλευσης που αναζήτησε την ορθή τομή.

Ήταν ίσως και από τους λίγους νόμους που έλαβε υπ’ όψιν την βασική αρχή που προωθείται και από την Ε.Ε.. Την Αρχή του “Σκέψου πρώτα πριν νομοθετήσεις για τις επιπτώσεις στις Μικρές επιχειρήσεις”.

Τις Μικρές και ιδιαίτερα τις Πολύ μικρές επιχειρήσεις που μεσούσης της Οικονομικής κρίσης, σύμφωνα και με έρευνες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, αντιστέκονται στις απολύσεις (επιχειρήσεις έως 9 εργαζομένους).

Δυστυχώς όμως, διαβλέπουμε ότι σκληρές νεοφιλελεύθερες απόψεις που θεοποιούν την Αγορά εξακολουθούν να πρυτανεύουν στην Ελλάδα επαναφέροντας σενάρια για δήθεν απελευθέρωση της Αγοράς του άρτου και της βενζίνης. Δήθεν για να ωφεληθεί ο καταναλωτής. Απόψεις που αποτελούν στην ουσία το “περιτύλιγμα” για εξυπηρέτηση συγκεκριμένων λίγων ολιγοπωλιακών συμφερόντων.

Επιδιώκεται δηλαδή να συρρικνωθεί ακόμα περισσότερο το μεγάλο δίκτυο των Μικρών και ιδιαίτερα των Πολύ μικρών επιχειρήσεων (0-9 εργαζομένους) που διατηρούν το 56,5% των θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα.

Αυτών που αποτελούν και τα βασικά κύτταρα Ανταγωνισμού.
Αποτελούν Σοφιστείες τα περί ωφέλειας των καταναλωτών και πτώσης των τιμών αν παρασκευάζεται και ψωμί και πωλείται και βενζίνη, έκτός όλων των άλλων, στα super market. Αν αυτό συμβεί με νομοθετικές παρεμβάσεις του Υπουργείου Ανάπτυξης και περιορισθεί στην Αγορά ο Ανταγωνισμός, τότε θα οδηγηθούμε σε ολιγοπωλιακές καταστάσεις και πλήρη “χειραγώγηση” των τιμών. Κάτι που έχει ήδη συμβεί και σε μια σειρά άλλων προϊόντων στην Ελλάδα.

Οι πολλές Μικρές επιχειρήσεις συνεισφέρουν στην διαμόρφωση συνθηκών ανταγωνισμού και όχι ή λίγες μεγάλες, που ενίοτε συγκροτούν, γιατί αυτές μπορούν και cartel με εναρμονισμένες πρακτικές, τόσο στην διαμόρφωση των τιμών, όσο και στην επιβολή “λεοντείων” συνθηκών εμπορίας και διανομής.

Πωλείται άραγε φθηνότερα η βενζίνη από εκείνα τα πρατήρια καυσίμων που ελέγχονται απόλυτα από τις μεγάλες αλυσίδες εταιριών πετρελαιοειδών ;
Πωλούνται φθηνότερα τα αρτοσκευάσματα τύπου toast από τα super market σε σύγκριση με αυτά των μικρών αρτοποιείων και σε σύγκριση με τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες ; Σημειωτέον ότι το 90% και πλέον της Αγοράς, αυτής της κατηγόριας αρτοσκευασμάτων, ελέγχεται από την αρτοβιομηχανία και τα super market.

Ποιους εξυπηρετεί λοιπόν η σπουδή του ΥΠ.ΑΝ. για ανάλογες πρωτοβουλίες ; Ασφαλώς και όχι τους καταναλωτές και τις Μικρές επιχειρήσεις.
 

Πηγή: ΓΕΣΕΒΕΕ