ΒΕΑ – ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 12/06/2014

Πρωτογενές πλεόνασμα 711 εκατ. ευρώ εμφάνισε ο προϋπολογισμός το πεντάμηνο Ιανουαρίου- Μαΐου 2014, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών. Για το πεντάμηνο Ιανουαρίου- Μαΐου 2014 παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 1.985 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 3.843 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2013 και επικαιροποιημένου στόχου για έλλειμμα 2.559 εκατ. ευρώ.


Στη σταδιακή μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης που επιβλήθηκε το 2011, κατ’ εντολήν της τρόικας, σε όσους φορολογούμενους δηλώνουν εισοδήματα μεγαλύτερα των 12.000 ευρώ και έκτοτε εφαρμόζεται κάθε χρόνο, προτίθεται να προχωρήσει η κυβέρνηση, εφόσον τα στοιχεία για την πορεία εκτέλεσης του φετινού Κρατικού Προϋπολογισμού κατά το 9μηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου δείξουν ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι επιτυγχάνονται.


Στην παράταση των προθεσμιών υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μέχρι τις 31 Ιουλίου οδηγείται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης χωρίς ωστόσο να μεταβληθούν οι ημερομηνίες πληρωμής των φόρων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η παραίτηση του Χ. Θεοχάρη από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ), τα προβλήματα στο ηλεκτρονικό σύστημα Taxis, η αδυναμία των φοροτεχνικών γραφείων να υποβάλουν εγκαίρως τις φορολογικές δηλώσεις, καθώς και το ότι μέχρι σήμερα έχει υποβληθεί μόλις το 35% αυτών αναγκάζουν τους ιθύνοντες του υπουργείου Οικονομικών να μεταθέσουν κατά ένα μήνα τις προθεσμίες για την ηλεκτρονική κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων.


Την πραγματοποίηση των πρώτων ομαδικών απολύσεων -στη «Xαλυβουργία» Ελλάδος, στον Ασπρόπυργο- αποφάσισε χθες το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας. H πλειοψηφία των μελών 4-3 (πλην του εκπροσώπου της ΓΣEE), σταθμίζοντας τα οικονομικά δεδομένα και το γεγονός ότι έχουν απομείνει στο εργοστάσιο απασχολούμενοι -οι περισσότεροι για μία εβδομάδα τον μήνα- μόνο 72 εργαζόμενοι από τους 285 εργαζομένους πριν από μερικούς μήνες, είδε ως μοναδική διέξοδο τη διασφάλιση της καταβολής των αποζημιώσεων λόγω απόλυσης των 45 που ζητούσε η επιχείρηση.


Με ετήσιο επιτόκιο 8,15% (αντί του 8,25% που ίσχυε έως τις 10 Ιουνίου) θα επιβαρύνονται, από τις 11 Ιουνίου, όλες οι ληξιπρόθεσμες, από την 1/1/2013, ασφαλιστικές εισφορές προς τα Ταμεία. Τη μείωση του επιτοκίου προβλέπει εγκύκλιος της διοικητή του ΟΑΕΕ Γ. Κωτίδου που εκδόθηκε χθες σε εφαρμογή του ν. 4158/13.


-«Ψαλίδι» από 4,5% έως 30% θα έχουν στη σύνταξη τους όσοι ασφαλισμένοι επιλέξουν να αποχωρήσουν από ένα έως πέντε χρόνια ταχύτερα από την αγορά εργασίας. Το ποσοστό περικοπής εξαρτάται από το Ταμείο, αλλά και το πότε γίνεται η θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος.