ΒΕΑ – ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 12/3/2015

Το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της Αθήνας αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχουν σήμερα στο Παρίσι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης με τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ  Άνχελ Γκουρία και εμπειρογνώμονες του Οργανισμού.


-Με τα μάτια στραμμένα στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζα, το οποίο αναμένεται να αποφασίσει για την νέα έκτακτη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών, αλλά και την αυριανή συνάντηση Τσίπρα – Γιούνκερ στις Βρυξέλλες, βρίσκονται στην κυβέρνηση.
Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη με την αρνητική στάση ορισμένων μελών στο ΔΣ της ΕΚΤ στο αίτημα της για αύξηση του ορίου της έκτακτης χρηματοδότησης (ELA) -δεν χρειάζεται η στήριξη και από τους 19 κεντρικούς τραπεζίτες της Ευρωζώνης- στελέχη της κυβέρνησης εκτιμούν ότι θα υπάρξει μια θετική απόφαση, κάνοντας λόγο για αύξηση του ορίου κοντά στα 5 δισ. ευρώ.


-Νομική «κάλυψη» και «εγγυήσεις» στις διοικήσεις δημοσίων φορέων και ασφαλιστικών ταμείων για να «τοποθετήσουν» τα ταμειακά διαθέσιμά τους σε κρατικά ρέπος δίνει, με τροπολογία που φέρνει στη Βουλή, η κυβέρνηση.
Στόχος είναι να «αντληθούν» από εσωτερικό δανεισμό έως και 2 δισ., σύμφωνα με εκτιμήσεις κυβερνητικών στελεχών τα οποία επαναβεβαίωναν χθες ότι «δεν θα είναι υποχρεωτική η επένδυση των διαθεσίμων σε κρατικά ρέπος».


Σημαντική συρρίκνωση κατέγραψε το πρωτογενές πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης τον Ιανουάριο του 2015 έναντι του ίδιου περυσινού μήνα, εξαιτίας κυρίως του γεγονότος ότι τα ασφαλιστικά ταμεία παρουσίασαν έλλειμμα φέτος, έναντι σημαντικού πλεονάσματος πέρυσι, χάνοντας μέσα σε ένα χρόνο περισσότερα από 620 εκατ. ευρώ. Την ίδια ώρα, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου παρέμειναν στα ίδια επίπεδα τον Ιανουάριο του 2015 σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2014.


Ανακόπηκε ο ρυθμός δημιουργίας νέων θέσεων μισθωτής εργασίας στον ιδιωτικό τομέα στο πρώτο δίμηνο του 2015 σύμφωνα με τα συγκριτικά στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος Εργάνη που κατέγραψαν μεν θετικό ισοζύγιο μεταξύ των προσλήψεων και των απολύσεων, αλλά με… λιγότερες κατά 25.246 θέσεις σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.


Πολύ σοβαρή χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρης Στρατούλης την καταγγελία του αρμόδιου γενικού γραμματέα Γιώργου Ρωμανιά, ότι οι περικοπές συντάξεων στις οποίες προχώρησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις με την τρόικα έγιναν με λάθος στοιχεία. Ο κ. Στρατούλης έκανε λόγο για βαρύτατες πολιτικές ευθύνες και για σφαγιαστικά μέτρα που πάρθηκαν με άλλοθι λάθος μελέτες. Τόνισε ότι θα ελεγχθούν και από τη Βουλή αλλά και από τη Δικαιοσύνη.