ΒΕΑ -ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 15/4/2015

Ασφυκτικές είναι οι πιέσεις στην Αθήνα για να παρουσιάσει λίστα με ακριβή και κοστολογημένα μέτρα έως το Eurogroup της 24ης Απριλίου στη Ρίγα της Λετονίας.
Ωστόσο, στις Βρυξέλλες ήδη προβλέπουν ότι η Αθήνα δεν θα είναι έτοιμη να παρουσιάσει τη λίστα με τις μεταρρυθμίσεις με αποτέλεσμα ο χρόνος να λιγοστεύει και να μη φαίνεται φως στο βάθος του τούνελ. Η ανησυχία εντείνεται καθώς η ρευστότητα της οικονομίας βρίσκεται σε οριακό σημείο και όλοι φοβούνται ένα ατύχημα που θα έφερνε την Ελλάδα σε δεινή θέση έναντι των δανειστών.


Με ένα μπαράζ δημοσιευμάτων τις τελευταίες ώρες ο ξένος Τύπος αναφέρεται στο ελληνικό πρόβλημα χρέους περιγράφοντας επί της ουσίας μία οριακή κατάσταση στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις Αθήνας – Βρυξελλών, την ώρα που κυβερνητικές πηγές μιλούν δημοσίως για μια διαδικασία δύσκολη μεν που όμως συνεχίζεται με προοπτική να υπάρξει μια λύση στη συνεδρίαση του Eurogroup της 24ης Απριλίου.


Συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα θα έχει την Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης ο οποίος μεταβαίνει στην Ουάσινγκτον για την Εαρινή Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Ο υπουργός θα συναντηθεί την Παρασκευή με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, καθώς και με τον Αμερικανό και Ιταλό ομόλογό του.


Το ανώτατο όριο δανεισμού των ελληνικών τραπεζών μέσω του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας (ELA) αύξησε το βράδυ της Τρίτης η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Πλέον το ανώτατο όριο δανεισμού για τις ελληνικές τράπεζες από τον μηχανισμό αυξάνεται στα 74 δισ. ευρώ από 73,2 δισ. ευρώ που ήταν από την προηγούμενη εβδομάδα.


Περισσότεροι από 21.000 οφειλέτες ρύθμισαν τις οφειλές τους σε ασφαλιστικά ταμεία, ενώ έχουν ρυθμιστεί οφειλές ύψους 995.427.552,71 ευρώ και έχουν εισπραχθεί 21.751.934,01 ευρώ τις πρώτες 12 ημέρες εφαρμογής της νέας ρύθμισης, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.


-Μια θλιβερή πρωτιά κατέχει η Ελλάδα μεταξύ των 34 χωρών του ΟΟΣΑ. Βρίσκεται στην πρώτη θέση στη φορολόγηση των οικογενειών με έναν εργαζόμενο και δύο παιδιά.
Όπως προκύπτει από τη σχετική έκθεση του ΟΟΣΑ, μετά την κατάργηση των φοροαπαλλαγών και του πρόσθετου αφορολογήτου ορίου για τα παιδιά, η συνολική επιβάρυνση (φόροι και εισφορές) που έχει στο εισόδημά του ένας Έλληνας εργαζόμενος με δύο παιδιά ανήλθε το 2014 στο 43,4%, όταν ο μέσος όρος των χωρών του ΟΟΣΑ είναι μόλις 26,9%.


Δεκάδες δικαιολογητικά και άλλα έγγραφα συνοδεύουν και φέτος τις φορολογικές δηλώσεις των επιχειρήσεων. Η νέα δήλωση φορολογίας εισοδήματος των νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων θα πρέπει να υποβληθεί ηλεκτρονικά μέχρι τις 30 Ιουνίου.
Στο νέο έντυπο τα νομικά πρόσωπα και οι νομικές οντότητες θα δηλώσουν τα φορολογητέα κέρδη ή τη ζημία που είχαν το 2014, τον φόρο που αναλογεί, τον φόρο που παρακρατήθηκε, τον φόρο που προκαταβλήθηκε, τη φορολογική αναμόρφωση λογαριασμού.


Αυλαία σήμερα για τον κοινωνικό διάλογο στα εργασιακά, με τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων και δη, των εργοδοτικών οργανώσεων να εκφράζουν ενστάσεις σε μια σειρά από τις προωθούμενες αλλαγές, την ίδια ώρα που εντείνονται οι πιέσεις των πιστωτών για επιπλέον παρεμβάσεις στο θέμα των ομαδικών απολύσεων.


Η αγορά «στεγνώνει» από ρευστό και οι ελπίδες των επιχειρήσεων -κυρίως των μικρομεσαίων- για χρηματοδότηση μειώνονται, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος προβλέπει δυσκολότερα κριτήρια χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Αιτία: Η κατάσταση της οικονομίας.
Σύμφωνα με έγκυρους τραπεζικούς παράγοντες, το γεγονός ότι οι τραπεζικές εργασίες έχουν συρρικνωθεί στο έπακρο αποτελεί ίσως το σημαντικότερο πρόβλημα που πρέπει να επιλύσουν τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας με την αρωγή της κυβέρνησης, αφού αυτός είναι ο μόνος τρόπος να ανακάμψει η οικονομία.


Αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες καταγράφεται στο πρώτο δίμηνο του έτους, ενώ μειωμένο εμφανίζεται το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014. Σύμφωνα με στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, στο τέλος Φεβρουαρίου 2015 το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης διαμορφώθηκε στο 1,017 δισ. έναντι 3,170 δισ. στο τέλος Φεβρουαρίου 2014, μειώθηκε δηλαδή κατά 67,9% ή κατά 2,153 δισ.


Με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια της χρήσης του 2013 (καθώς δεν έχουν υποβληθεί, ακόμη, οι φετινές φορολογικές δηλώσεις) θα χορηγήσει η κυβέρνηση δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα 300 kWh και επιδοτήσεις ενοικίου και σίτισης 70 ευρώ – 220 ευρώ τον μήνα, ανάλογα με τον αριθμό των προστατευομένων μελών, σε όσους ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας.

Η έναρξη υποβολής αιτήσεων υποχρεωτικά ηλεκτρονικά (μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου Εργασίας ή των ΚΕΠ) από τις 20 Απριλίου έως τις 20 Μαΐου ανακοινώθηκε χθες. Οι παροχές συνολικού κόστους 203 εκατ. ευρώ (187 εκατ. ευρώ φέτος και 16,2 εκατ. ευρώ το 2016) θα χρηματοδοτηθούν από την «ανακατανομή κονδυλίων υπουργείων» και θα δοθούν με βάση τα παρακάτω κριτήρια και κατά προτεραιότητα (λαμβάνοντας επιπλέον μόρια) σε μονογονεϊκές οικογένειες με ανήλικα παιδιά και μηδενικό εισόδημα, καθώς και σε οικογένειες με μακροχρόνια άνεργους ή άνεργους γονείς.