ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ- ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΣΤΟ ΓΕΜΗ ΑΠΟ 1.3.2015
Ενημερώνουμε τα μέλη μας ότι από 01.03.2015 (Ν.4314/2014, KYA με αρ. πρωτ.4946/15-10-2014, 79752 & 79760/30-12-2014) οι αιτήσεις:
- για τη χορήγηση πιστοποιητικών, αντιγράφων, και αποσπασμάτων πράξεων ΓΕΜΗ θα γίνονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσα από την ιστοσελίδα του ΓΕΜΗ www.businessportal.gr
- για καταχώριση μεταβολών των κεφαλαιουχικών εταιριών (ΑΕ, ΕΠΕ και ΙΚΕ) στο ΓΕΜΗ θα υποβάλλονται αποκλειστικά σε ψηφιακή μορφή στο ΓΕΜΗ.
Για την παροχή των ανωτέρω υπηρεσιών απαιτείται η καταβολή του ανάλογου τέλους διατήρησης μερίδας ΓΕΜΗ. Τόσο η καταβολή του κόστους χορήγησης πιστοποιητικού, αντιγράφου, αποσπασμάτων ΓΕΜΗ, όσο και του τέλους διατήρησης ΓΕΜΗ γίνεται είτε με χρέωση πιστωτικής/ χρεωστικής/ prepaid κάρτας, είτε με χρήση κωδικών ΔΙΑΣ, αποκλειστικά μέσα από την ιστοσελίδα του ΓΕΜΗ.
Όσοι ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ΑΔΥΝΑΤΟΥΝ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΟΥΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ (Μέσω του PORTAL του ΓΕΜΗ) και ΠΡΟΣΕΛΘΟΥΝ στο ΒΕΑ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΟΥΝ για ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΗ στο ΓΕΜΗ τα ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ (άρθρ. 6 του Ν. 3419/2005) ΣΕ ΨΗΦΙΑΚΗ ΜΟΡΦΗ (σε CD ή USB με αρχεία PDF νομίμως υπογεγραμμένα).
Η πληρωμή του τέλους (10 ΕΥΡΩ) θα γίνεται με ταυτότητα πληρωμής η έκδοση της οποίας είναι εφικτή εφόσον προηγουμένως έχει καταβληθεί (μέσω των προσωπικών κωδικών) το ετήσιο τέλος διατήρησης μερίδας ΓΕΜΗ.
Παρακαλούνται τα μέλη του ΒΕΑ να λάβουν εγκαίρως τους κωδικούς πρόσβασης από το https://services.businessportal.gr, όπου υπάρχουν διαθέσιμες οι σχετικές πληροφορίες για την απόκτηση των κωδικών καθώς και video παρουσίασης.
-Άποψη ΒΕΑ για το Νομοσχέδιο Ρύθμισης Οφειλών Θετική εξέλιξη για τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα μέσα στην κρίση χαρακτηρίζει η διοίκηση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας το προωθούμενο από την Κυβέρνηση νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών. Παράλληλα όμως επισημαίνει ότι υπάρχουν κενά και ελλείψεις για τα οποία εάν ληφθεί εγκαίρως μέριμνα και βελτιωθούν ορισμένες παράμετροι, τότε η νέα ρύθμιση θα αποδώσει τα μέγιστα.
Διαβάστε αναλυτικά το Δελτίο Τύπου στην ιστοσελίδα ΒΕΑ.
–Τη διεύρυνση του δημοσιονομικού κενού, εξαιτίας κυρίως της υστέρησης στα έσοδα, εξέλιξη που δυσχεραίνει τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς που συνεχίζονται στην Αθήνα, επιβεβαίωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών. Όπως ανακοινώθηκε το πρωτογενές πλεόνασμα του 2014, ήταν τελικά μόλις 0,3% του ΑΕΠ αντί στόχου για 1,5%, στοιχεία που επιδεινώνουν την ελληνική θέση στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, καθώς εντείνουν τις πιέσεις για λήψη πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων, δημιουργώντας υπόβαθρο αδιεξόδου στις διαβουλεύσεις. Η «τρύπα» στο πρωτογενές πλεόνασμα του 2014 που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών ανέρχεται σε 2,2 δισ. ευρώ.
–Την κατάργηση του Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ. (Ταμείου για την Αξιοποίηση της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου) και την ίδρυση ενός νέου Φορέα ανακοίνωσε η αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, κατά την συνεδρίαση της Επιτροπής ΔΕΚΟ, η οποία ενέκρινε (με την θετική γνώμη του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ) τον διορισμό του Αστέριου (Στέργιου) Πιτσιόρλα ως προέδρου και του Αντώνιου Λεούση, ως διευθύνοντος συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ. Παρών δήλωσε η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, όχι ψήφισε η ΧΑ και το ΚΚΕ.
Τα έσοδα που θα προκύπτουν θα αξιοποιούνται για την χρηματοδότηση της κοινωνικής πολιτικής του κράτους και την στήριξη του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.
–Στον αέρα βρίσκεται η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για φέτος. Τα έντυπα της νέας φορολογικής δήλωσης ακόμη σχεδιάζονται, οι απαραίτητες διευκρινιστικές εγκύκλιοι για τη ορθή συμπλήρωση των δηλώσεων ακόμη δεν έχουν γραφτεί, ενώ ούτε οι επιχειρήσεις και τα ασφαλιστικά Ταμεία έχουν λάβει εντολή για να ξεκινήσουν να στέλνουν στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων τα στοιχεία για τις αποδοχές των εργαζόμενων και των συνταξιούχων.
–Πέντε παρεμβάσεις για τη στήριξη και τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων εξήγγειλε χθες ο υπουργός Οικονομίας. Συγκεκριμένα: την ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας, μόνο επτά Κυριακές τον χρόνο θα είναι ανοικτά τα εμπορικά καταστήματα, ρύθμιση και αναδιάρθρωση επιχειρηματικών δανείων, ρύθμιση δανείων και για τα νοικοκυριά και αντιμετώπιση της δύσκολης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί από την αδυναμία πληρωμής οφειλών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία. Το ειδικό αναπτυξιακό ταμείο που θα δημιουργηθεί θα χορηγεί δάνεια έως 25.000 ευρώ σε μικρές επιχειρήσεις.
–Ηλεκτρονικά ειδοποιητήρια σε 1.000.000 οφειλέτες του Δημοσίου θα αρχίσει να στέλνει από την Πέμπτη η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Κάθε μέρα θα στέλνονται μέσω e-mail 100.000 ειδοποιητήρια με τα οποία θα καλούνται οι φορολογούμενοι να ενταχθούν μέχρι τις 27 Μαρτίου στη ρύθμιση – εξπρές.
Η τροπολογία που περιλαμβάνει την έκτακτη ρύθμιση θα ψηφιστεί από τη Βουλή το αργότερο μέχρι αύριο και από την επόμενη κιόλας ημέρα, δηλαδή από την Πέμπτη η ρύθμιση θα ενεργοποιηθεί, προκειμένου να αρχίσει να φέρνει «ζεστό χρήμα» στα δημόσια ταμεία.
–Στη Βουλή κατατίθεται σήμερα, εκτός απρόοπτου, το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την προστασία της κύριας κατοικίας των δανειοληπτών από τους πλειστηριασμούς μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου του 2015.
–Από σήμερα τα τεχνικά κλιμάκια των «θεσμών» (του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας) θα βρίσκονται στις τράπεζες, στο πλαίσιο συναντήσεων με το πιστωτικό σύστημα.
-«Η νέα ελληνική κυβέρνηση κατέστρεψε τελείως την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων εταίρων της που είχε ανακτηθεί κατά το παρελθόν. Αυτό είναι ένα σοβαρό πισωγύρισμα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι λέει ψέματα στον ελληνικό λαό. Τόνισε δε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να λάβει περαιτέρω πολεμικές αποζημιώσεις.
–Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να παράσχει στην Ελλάδα κεφάλαια ύψους 2,3 δισ. ευρώ μέσω των διαρθρωτικών ταμείων, εάν ο Έλληνας Πρωθυπουργός συμφωνήσει ένα πρόγραμμα εποπτείας από τους Ευρωπαίους πιστωτές, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκερ.
–Η παράταση της αβεβαιότητας μπορεί να δημιουργήσει τριβές και μη ανατρέψιμες εμπλοκές. Αντίθετα, σε αυτό το στάδιο, η σαφήνεια και από τις δύο συμβαλλόμενες πλευρές είναι απαραίτητη και μπορεί πράγματι να είναι εξαιρετικά δημιουργική υποστήριξε χθες ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, Ν. Βέττας.
-«Φιλί ζωής» στις διαπραγματεύσεις της ΓΣΕΕ και των εργοδοτικών οργανώσεων (ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ) και στους θεσμικούς όρους της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας δίνει το υπουργείο Εργασίας, παρατείνοντας έως τα τέλη Ιουνίου την ισχύ της Σύμβασης που λήγει στις 31 Μαρτίου.
-Την αναθεώρηση της απόφασης της ΡΑΕ με τη χρήση νέων στοιχείων προκειμένου να μην αυξηθεί το ΕΤΜΕΑΡ (πρώην τέλος ΑΠΕ) και επιβαρύνει τους καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος ζήτησε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης, τονίζοντας ότι ακόμα και αν δεν συμβεί αυτό, τότε θα βρει άλλους τρόπους να ακυρώσει τις αυξήσεις.
–Δεν φαίνεται να υπαναχωρούν τα ασφαλιστικά ταμεία και κυρίως οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, των εργοδοτών και των συνταξιούχων στα διοικητικά συμβούλια σχετικά με τη μεταφορά μέρους από τα 2,5 δισ. ευρώ των διαθεσίμων τους στην Τράπεζα της Ελλάδος προκειμένου να επενδυθούν σε κρατικά ρέπος. Παρά την τροπολογία της κυβέρνησης με την οποία τα Ταμεία εφόσον υποστούν ζημία θα έχουν απευθείας αξίωση αποζημίωσης κατά του ελληνικού Δημοσίου, οι κοινωνικοί εταίροι διατηρούν επιφυλάξεις και εκφράζουν ενστάσεις.