–Λίγες μόλις ημέρες πριν από τις εκλογές, η κυβέρνηση έδωσε λύση στο πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων των επιχειρήσεων και «ανάσα», ως εκ τούτου, σε ένα σημαντικό κομμάτι της αγοράς.
Η Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας για τη ρύθμιση μη εξυπηρετούμενων δανείων από ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις, καθορίζει τη μορφή και το περιεχόμενο της αίτησης για ρύθμιση των υποχρεώσεων προς τους χρηματοδοτικούς φορείς (τράπεζες κ.λπ.) που θα πρέπει να υποβάλουν οι ενδιαφερόμενοι, όπως και των βεβαιώσεων που συνυποβάλλονται αναφορικά με την αξία των περιουσιακών τους στοιχείων. Ρυθμίζει επίσης τη διαδικασία ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ χρηματοδοτικών φορέων, φορολογικής διοίκησης και φορέων κοινωνικής ασφάλισης.
Περισσότερες πληροφορίες στη χρήσιμη ενημέρωση του ΒΕΑ
–Ορατές γίνονται οι συνέπειες στην οικονομία από την αβεβαιότητα στο πολιτικό σκηνικό, οκτώ ημέρες πριν από την εκλογική διαδικασία. Η ρευστότητα στις τράπεζες περιορίστηκε σε τέτοιο βαθμό που κρίθηκε επιβεβλημένη η προσφυγή των δύο πρώτων στην αρχή και των επόμενων δύο το βράδυ της Παρασκευής στον ELA (Μηχανισμός Επείγουσας Χρηματοδότησης). Οι πιέσεις επέστρεψαν στο Χρηματιστήριο και τα ομόλογα, ενώ στην αγορά επικρατούν «πολικές θερμοκρασίες».
–Λιγοστεύουν τα «λουκέτα» των καταστημάτων στα αστικά εμπορικά κέντρα, αν και παραμένουν σε υψηλά ποσοστά σε σχέση με τα ανοικτά. Aυτό αναδεικνύεται από την καθιερωμένη έρευνα της Eλληνικής Συνομοσπονδίας Eπιχειρηματικότητας και Eμπορίου, που έχει σαν αντικείμενο την απογραφή της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε μεγάλες εμπορικές «πιάτσες». Tο χρονικό διάστημα της καταμέτρησης τοποθετείται στο τέταρτο τρίμηνο. Στην Αθήνα, η τελευταία καταγραφή συγκεντρώνει ποσοστό κλειστών καταστημάτων της τάξης του 27%, ενώ σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο παρουσιάζεται αισθητή μείωση, κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες.
–Νέα μείωση 19% παρουσίασαν οι οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν στο σύνολο της χώρας τον περασμένο Οκτώβριο, όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).
ΔΙΕΘΝΗ
–Σαφή προειδοποίηση σχετικά με τις επιπτώσεις τυχόν αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους, ύψους 240 δισ. ευρώ, απηύθυνε σήμερα η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ. «Ως αρχή, οι συλλογικές προσπάθειες είναι ευπρόσδεκτες, αλλά, ταυτόχρονα ένα χρέος είναι ένα χρέος και αυτό αποτελεί συμβόλαιο» δήλωσε η κ. Λαγκάρντ στη διάρκεια συνέντευξης στην εφημερίδα “Irish Times”, ερωτηθείσα σχετικά με την σκοπιμότητα πραγματοποίησης ενός συνεδρίου για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
–Αξιωματούχοι της ευρωζώνης συζήτησαν το ενδεχόμενο να αποφασιστεί η παράταση του τρέχοντος προγράμματος στήριξης της οικονομίας της Ελλάδας κατά έως και έξι μήνες, ώστε να υπάρξει μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο για να διεξαχθούν συνομιλίες με την όποια νέα κυβέρνηση στην Αθήνα όσον αφορά την ολοκλήρωση του προγράμματος και με τι θα αντικατασταθεί αυτό.
–Ως μια εξαιρετικά επικίνδυνη» κίνηση για την ίδια την Ελλάδα, αλλά και για την υπόλοιπη Ευρώπη χαρακτήρισε μια ενδεχόμενη έξοδο της χώρας μας από την Ευρωζώνη ο διοικητής της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Έβαλντ Νοβότνι.
–Το ενδεχόμενο νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους απορρίπτει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, καλώντας μάλιστα τους Έλληνες πολιτικούς να μην υπόσχονται προεκλογικά περισσότερα από όσα μπορούν να τηρήσουν.
–Παρά την στήριξη δισεκατομμυρίων, «η Ελλάδα μπορεί να πληρώσει σήμερα τα χρέη της λιγότερο από ό,τι πριν από την διάσωση», γράφει το περιοδικό Focus, επικαλούμενο έρευνα του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής (CEP), η οποία δημοσιεύεται στην «Welt am Sonntag».