–Τουρισμός, ναυτιλία αλλά και η μείωση των δαπανών για τόκους στήριξαν τη διεύρυνση 89,5% που κατέγραψε το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών στο ενδεκάμηνο, παρά τη σημαντική επιδείνωση που σημείωσε το εμπορικό έλλειμμα της χώρας στο ίδιο διάστημα. Ανησυχητική ήταν η διεύρυνση του ελλείμματος κατά 32,4% στο εξωτερικό ισοζύγιο, ειδικά τον Νοέμβριο.
-Στα 315,5 δισ. διαμορφώθηκε το δημόσιο χρέος το τρίτο τρίμηνο του 2014 ή 2 δισ. χαμηλότερα έναντι του αμέσως προηγούμενου τριμήνου, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Θετική κατά 126 εκατ. ήταν η επίπτωση από την υποστήριξη των τραπεζών.
–Το συνολικό ύψος των ελληνικών ομολόγων που θα μπορούσε να αγοράσει η ΕΚΤ ενδεχομένως να είναι 15,9 δισ. ευρώ, εάν το συνολικό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης είναι στα 550 δισ., εκτίμησε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης, υποστηρίζοντας όμως πως το πρόγραμμα Ντράγκι δεν είναι αρκετό από μόνο του να λύσει το πρόβλημα ρευστότητας της οικονομίας και τονίζοντας πως η συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα της ΕΚΤ δεν πρέπει να περιοριστεί με όρους όπως η χαμηλή πιστοληπτική αξιολόγηση.
-Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) δεν ανέβαλε τη λήψη απόφασης για το αν θα αρχίσει να δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, ή όχι, για μετά τις εκλογές, αναφέρει με e-mail του ο επικεφαλής για τις σχέσεις της τράπεζας με τα ΜΜΕ Axel Reiserer.
–Στο 69% διαμορφώθηκε η σωρευτική μείωση του όγκου των πράξεων αγοραπωλησίας και των μεταβιβασθέντων ακινήτων κατά τη διάρκεια των χρόνων της κρίσης, σύμφωνα με μελέτη για την αγορά του real estate της Infobank Hellastat (IBHS).
–Επικοινωνία με τον Μ. Ντράγκι είχε χθες ο Αντ. Σαμαράς ενόψει της απόφασης της ΕΚΤ για την παροχή έκτακτης ρευστότητας στις ελληνικές συστημικές τράπεζες από τον ELA. Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ιδιαιτέρως σημαντική τόσο τη σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ όσο και αυτή της Πέμπτης, κατά την οποία θα αποφασιστεί η αγορά κρατικών ομολόγων.
–Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO), προειδοποιώντας τη διεθνή πολιτική ηγεσία ότι οι άνεργοι έως χο 2019 θα έχουν ξεπεράσει τα 212 εκατομμύρια από τα 202 εκατομμύρια σήμερα. Παγκοσμίως ο αριθμός των ανέργων θα αυξηθεί κατά 3 εκατ. φέτος και κατά 8 εκατ. από το 2016 2019. Η ζοφερή αυτή προοπτική τούς θέτει προ των ευθυνών τους, υπαγορεύοντας τη λήψη κατεπείγον των μέτρων.