ΒΕΑ – ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 21-7-2014

-Μακράς διάρκειας, ακόμη και μετά την τυπική λήξη των μνημονίων, θα είναι η επιτήρηση της ελληνικής οικονομίας από τους εταίρους – δανειστές και η πίεση για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Μετά και τη λήψη της δόσης του 1 δισ. ευρώ που εκκρεμεί, η Ελλάδα έχει λαμβάνειν από τους δανειστές το ποσό των 26,2 δισ. ευρώ, σε δόσεις μέχρι και το 2020, ποσό που δεν θα αποδεσμεύεται χωρίς όρους.


Αλλαγές στον πτωχευτικό κώδικα, που θα επιτρέπουν τον εξωδικαστικό συμβιβασμό επιχειρήσεων, αλλά και η επανεξέταση της προτεραιότητας των απαιτήσεων του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων έναντι των λοιπών πιστωτών είναι μεταξύ των μέτρων που προτείνεται από την Τράπεζα της Ελλάδος ΕΛΛ να επανεξεταστούν ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων. Το ύψος των μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων φτάνει σε 42 δισ. ευρώ, αλλά εκείνα που θεωρούνται μη εισπράξιμα υπολογίζονται σε 20-23 δισ. ευρώ.


Σε απολύτως υγιή κατάσταση με σημαντικές προοπτικές βρίσκεται, σύμφωνα με τις μελέτες, τουλάχιστον το 1/3 των επιχειρήσεων,στον αντίποδα, σε μη υγιή κατάσταση βρίσκεται ένας αριθμός επιχειρήσεων που οι οφειλές τους αντιστοιχούν περίπου στο 20% του συνόλου των δανείων. Αυτό προκύπτει από ευρεία σύσκεψη που οργάνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος ΕΛΛ για το πρόβλημα αποπληρωμής των επιχειρηματικών δανείων.


Τα επιχειρησιακά προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ, συνολικής δημόσιας δαπάνης 24,79 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 19,89 αφορούν στην ευρωπαϊκή συμμετοχή υποβλήθηκαν προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το υπουργείο Ανάπτυξης.


-Τα χρέη που μένουν απλήρωτα από 33,5 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2009 άρχισαν να αυξάνονται κατακόρυφα μετά την έλευση του μνημονίου φθάνοντας στα 52,5 δισ. ευρώ στα τέλη του 2012, στα 62,55 δισ. ευρώ στα τέλη του 2013 και στα 67,25 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου του 2014. Δηλαδή μέσα σε 4,5 χρόνια «φούσκωσαν» κατά 33,75 δισ. ευρώ ή κατά 100,7%.


-Σε πέντε μηνιαίες δόσεις και όχι σε έξι θα κληθούν να πληρώσουν τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων περίπου 5,5 εκατομμύρια νοικοκυριά λόγω της σημαντικής καθυστέρησης στην εκκαθάριση του νέου φόρου.
Με τροπολογία – προσθήκη στο νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού, το υπουργείο Οικονομικών περιορίζει τις φορολογικές επιβαρύνσεις για τα οικόπεδα που βρίσκονται σε πολλές περιοχές της χώρας, ενώ δεν γίνεται καμία αναφορά για το πότε θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων την πρώτη δόση του φόρου, η οποία θα πρέπει κανονικά να γίνει μέχρι το τέλος Ιουλίου.


Από την 1η Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει η πιλοτική εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, η οποία θα είναι διάρκειας 6 μηνών και στόχος είναι να υλοποιηθεί σε 13 δήμους της χώρας, ειδικότερα έναν δήμο ανά περιφέρεια. Για οικογένειες ανέργων που έχουν ενήλικα παιδιά η μηνιαία οικονομική ενίσχυση θα είναι έως 400 ευρώ για 4μελή οικογένεια με 2 ενήλικα παιδιά και ετήσιο εισόδημα έως 6.000 ευρώ.


Ενοποιήσεις Ταμείων αλλά και όρων και προϋποθέσεων συνταξιοδότησης. Κατάργηση όλων των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Καθιέρωση ενιαίων όρων ασφάλισης για όλους. Εκ βάθρων αλλαγές στο σύστημα είσπραξης των εισφορών, με ορίζοντα το 2017, οπότε οι αντίστοιχοι μηχανισμοί των Ταμείων θα ενσωματωθούν στις εφορίες. Επανάκριση όλων των κοινωνικών πόρων που χρηματοδοτούν σήμερα το ασφαλιστικό σύστημα. Αυτό θα είναι το περιεχόμενο της νέας ασφαλιστικής μεταρρύθμισης την οποία πρόκειται να φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή για ψήφιση εντός του ερχομένου φθινοπώρου.