ΒΕΑ- ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 24/4/2015

Τη σύγκληση ενός έκτακτου Eurogroup έως το τέλος του μήνα, το ταχύτερο δυνατόν πάντως, θα ζητήσει Έντονη κινητικότητα επικρατεί τις τελευταίες ώρες γύρω από το ελληνικό ζήτημα, ενόψει και του σημερινού Eurogroup στην Ρίγα της Λετονίας. Αλλεπάλληλες συσκέψεις κορυφής λαμβάνουν χώρα, χωρίς ωστόσο τη συμμετοχή της Ελλάδος, προκειμένου να χαραχθεί κοινή στάση των «θεσμών» απέναντι στην Ελλάδα.
Την ίδια στιγμή, ομπρέλα ρευστότητας παρείχε η Αγκ. Μέρκελ στην Ελλάδα, τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο. Η δήλωσή της ότι πρέπει να γίνουν τα πάντα προκειμένου να μη μείνει η χώρα από ρευστό εκλαμβάνεται ως μήνυμα για συμφωνία που θα επιτρέψει την μερική χρηματοδότηση της Ελλάδας, με χρονικό όριο τηνς 30η Ιουνίου, όπως είχε πει και ο Β. Σόιμπλε πρόσφατα.


Δεν αναμένει «αποφασιστική πρόοδο» ο Σόιμπλε Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι δεν πιστεύει πως θα υπάρξει αποφασιστική πρόοδος για το ζήτημα της Ελλάδας στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup.


Είναι ζήτημα επείγουσας ανάγκης για όλους μας να επιτευχθεί συμφωνία, αλλά περισσότερο για την Ελλάδα, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στο άτυπο Eurogroup.


Να μπει τέλος σε δύο «παγίδες», της λιτότητας και αυτή της μεταρρυθμιστικής, ζητά ο Γιάνης Βαρουφφάκης με κείμενό του στην ιστοσελίδα Project Syndicate. Παράλληλα, προαναγγέλλει αλλαγές στο συνταξιοδοτικό, ιδιωτικοποιήσεις, λύσεις για τα κόκκινα δάνεια αλλά όχι νέες περικοπές μισθών και συντάξεων. «Το καθήκον μας είναι να πείσουμε τους εταίρους μας, πως οι ενέργειές μας είναι πιο πολύ στρατηγικές, παρά κινήσεις τακτικής, και πως η λογική μας είναι υγιής» έγραψε.


Ο «πόλεμος» για τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων από ασφαλιστικά ταμεία, δήμους, περιφέρειες, νοσοκομεία και επιχειρήσεις προς την ΤτΕ προκειμένου να καλυφθούν οι τρέχουσες ανάγκες του Δημοσίου καλά κρατεί. Οι αντίθετες φωνές είναι πολλές, ενώ επικράτησε ένταση στη Βουλή όπου και συζητήθηκε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, ανάμεσα σε βουλευτές της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης. Πάντως, υπάρχουν και διοικήσεις Ταμείων που αντιτάσσονται στην… «οικειοθελή» μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων στην ΤτΕ.
Χαρακτηριστικό είναι το «μπλόκο» που έβαλε κατά πλειοψηφία (4 προς 2) η διοίκηση του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ) στη μεταφορά των ρευστών διαθεσίμων του ταμείου ύψους 150 εκατ. στο Κοινό Κεφάλαιο της Τράπεζας της Ελλάδος για την επένδυσή τους σε ρέπος με το ελληνικό δημόσιο.


-«Παράθυρο» για να εξαιρεθούν οι επιχειρήσεις από την προκαταβολή φόρου 26% στις συναλλαγές που έχουν με κράτη που θεωρούνται «μη συνεργάσιμα φορολογικά» ή έχουν «προνομιακό φορολογικό καθεστώς» όπως η Κύπρος και η Βουλγαρία ανοίγει διάπλατα το σχέδιο υπουργικής απόφασης της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών Ν. Βαλαβάνη το οποίο αναρτήθηκε σε διαβούλευση στο opengov. Η απόφαση ουσιαστικά «παγώνει» το φόρο 26% αφού δίνει τη δυνατότητα στο φορολογούμενο να υποβάλει ηλεκτρονικά μια δήλωση, δέκα μέρες μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η οποία υπό προϋποθέσεις θα τον απαλλάσσει από το φόρο.


Στο επίπεδο-ρεκόρ των 76,45 δισ. ευρώ εκτινάχθηκαν τον Μάρτιο τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο. Στο πρώτο τρίμηνο του έτους οι φορολογούμενοι περιμένοντας τη νέα ευνοϊκότερη ρύθμιση των 100 δόσεων για τα ληξιπρόθεσμα χρέη άφησαν απλήρωτους φόρους συνολικού ύψους 3,47 δισ. ευρώ, ενώ μόνο τον Μάρτιο τα ληξιπρόθεσμα χρέη «φούσκωσαν» κατά 989 εκατ. ευρώ.


Σημαντική πρωτοβουλία για την ανακούφιση των οφειλετών-πελατών της που διαθέτουν πλέον πολύ χαμηλό εισόδημα και πληρούν τα κριτήρια για την ένταξή τους στον νόμο για την ανθρωπιστική κρίση, ανακοίνωσε η Τράπεζα Πειραιώς.
Η διοίκηση της Τράπεζας αποφάσισε να προχωρήσει άμεσα σε πρόγραμμα διαγραφής ή προνομιακής ρύθμισης των οφειλών των οικονομικά αδύναμων πελατών της, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που ανέκυψαν από την οικονομική κρίση.
Με την πρωτοβουλία αυτή η τράπεζα διαμορφώνει ένα πλέγμα διαγραφής και ρύθμισης οφειλών:
1. Διαγράφει το 100% των συνολικών οφειλών μέχρι 20.000 ευρώ για όλα τα καταναλωτικά δάνεια και τις πιστωτικές κάρτες.
2. Παγώνει τα στεγαστικά δάνεια και διαγράφει τους τόκους για όσο διάστημα οι δικαιούχοι υπάγονται στις διατάξεις του νόμου 4320/2015.


Την προσεχή εβδομάδα θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο κοινής υπουργικής απόφασης για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων. Βασικό σημείο του σχεδίου αυτού είναι η χορήγηση βιβλιαρίου υγείας σε όλους τους ανασφάλιστους, με την προϋπόθεση ότι το ετήσιο εισόδημά τους δεν ξεπερνά τις 12.000 ευρώ.