-«Σημεία σύγκλισης» και «σημεία απόκλισης» συνέθεσαν τις πολύωρες συζητήσεις της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας με τους εκπροσώπους της τρόικας, την Τρίτη και την Τετάρτη, στο Παρίσι. Η συνέχιση των διαπραγματεύσεων πάντως, αποτέλεσε το μοναδικό σημείο απόλυτης σύγκλισης των δύο πλευρών: «θα συνεχίσουμε εντατικά το διάλογό μας με τις αρχές και εργαζόμαστε για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης» δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ντέκλαν Κοστέλο, κατά την αναχώρησή του χθες το μεσημέρι από τη «Βίλα Σαίντ».
–Μέτρα της τάξης των 2,5 δις ευρώ για να κλείσει η «τρύπα» στα δημοσιονομικά, απαίτησαν οι δανειστές από την Ελλάδα, με αποτέλεσμα να υπάρξει πλήρες αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις που έληξαν χθες στο Παρίσι.
Από τις πληροφορίες που διέρρευσαν μετά τις χθεσινές διαβουλεύσεις προκύπτει ότι πέραν των επώδυνων αλλαγών στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά, οι τροικανοί απαίτησαν από την κυβέρνηση να λάβει τα εξής μέτρα για ενίσχυση των εσόδων σε μόνιμη ωστόσο βάση:
1. Να εξαιρεθούν από τη ρύθμιση για τις 100 δόσεις οι επιχειρήσεις.
2. Να μειωθούν οι συντάξεις ή εναλλακτικά να υπάρξει αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά από 6,5% στο 13%.
–Τρέχουν… να ρυθμίσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους στην εφορία οι οφειλέτες. Από το βράδυ της Δευτέρας που άνοιξε η ηλεκτρονική εφαρμογή για τη ρύθμιση των 100 δόσεων, το Taxisnet δέχθηκε βροχή αιτήσεων. Μέχρι τις 6:30 χθες το απόγευμα είχαν υποβληθεί 9.400 αιτήσεις από τους φορολογουμένους και τις επιχειρήσεις, ενώ μέχρι αργά το βράδυ ο αριθμός των αιτήσεων ξεπέρασε τις 10.000. Δηλαδή από την πρώτη ημέρα υποβάλλονταν κατά μέσο όρο 400 αιτήσεις την ώρα.
–Σχεδόν 6 στους 10 οφειλέτες στα ασφαλιστικά ταμεία (124.754 σε σύνολο 220.615 που έχουν «μεταφερθεί» στο ΚΕΑΟ, ποσοστό 56,5%) μπορούν να ρυθμίσουν σε 100 δόσεις τις οφειλές τους. Αυτό προκύπτει από τον «χάρτη» των βεβαιωμένων χρεών στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών που έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης.
–Νέα σημαντική διεύρυνση παρουσίασε το εμπορικό έλλειμμα τον Σεπτέμβριο, εκπέμποντας σήμα κινδύνου για την ελληνική ανταγωνιστικότητα: Το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε κατά 34,2% και ανήλθε στα 2,06 δισ. ευρώ, καθώς οι ελληνικές εξαγωγές μειώθηκαν κατά 8,7%, ενώ την ίδια ώρα οι εισαγωγές παρουσίασαν αύξηση 7,6%. Συνολικά στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου το εμπορικό έλλειμμα παρουσίασε αύξηση 8,7% με τις εξαγωγές να μειώνονται κατά 4,4% και να διαμορφώνονται σε 20,01 δισ. ευρώ και τις εισαγωγές να παρουσιάζουν οριακή αύξηση 0,9% και να ανέρχονται σε 35,7 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.
–Στα 10,906 δισεκατομμύρια ευρώ ανήλθαν στο τέλος Οκτωβρίου οι οφειλές που είχαν συσσωρευτεί προς την εφορία από τις αρχές του χρόνου. Μέσα στον Οκτώβριο, προστέθηκαν ληξιπρόθεσμα χρέη 1,223 δισεκατομμυρίων ευρώ, καθώς τα ληξιπρόθεσμα τον Σεπτέμβριο ήταν 9,683 δισεκατομμύρια ευρώ.