ΒΕΑ -ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 27/3/2015

Τα σενάρια με τις ανατροπές στο καθεστώς του ΦΠΑ και του φόρου ακινήτων σβήνουν – γράφουν στο οικονομικό επιτελείο, το οποίο βρίσκεται σε «ανοιχτή γραμμή» με το Μέγαρο Μαξίμου.
Για τις αλλαγές που εξετάζονται στους συντελεστές ΦΠΑ, η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, απορρίπτει το σχέδιο για αύξηση του ΦΠΑ στα κοσμοπολίτικα νησιά π.χ. Μύκονο, Σαντορίνη και η πρόταση που φαίνεται να κερδίζει έδαφος προβλέπει μετάταξη μιας μεγάλης γκάμας προϊόντων και υπηρεσιών από τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13%, με τον οποίο επιβαρύνονται σήμερα, στον υψηλό που ανέρχεται στο 23%. Μάλιστα κατά της αύξησης του συντελεστή ΦΠΑ στα κοσμικά νησιά τάχθηκε χθες ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, λέγοντας πως επί της αρχής «το ευνοϊκότερο καθεστώς πρέπει να διατηρηθεί για πάρα πολλούς λόγους».


Παγίδα έξτρα φόρων με τεκμήρια και προκαταβολή φόρου κρύβουν οι φετινές φορολογικές δηλώσεις για χιλιάδες φορολογουμένους. Η προκαταβολή φόρου 55% επιβάλλεται πλέον μόνο στα εισοδήματα που αποκτούν οι φορολογούμενοι από επιχειρηματική δραστηριότητα δηλαδή από την άσκηση ελεύθερου επαγγέλματος, εμπορικής δραστηριότητας ή από τα εισοδήματα από αγροτικές εκμεταλλεύσεις.
Δεν υπολογίζεται δηλαδή προκαταβολή φόρου για όσους έχουν εισοδήματα που προέρχονται αποκλειστικά από μισθούς, συντάξεις ή ακίνητα.
Ωστόσο για τους φορολογουμένους που απέκτησαν το 2014 εισοδήματα που προέρχονται κατά ποσοστό πάνω από 50% από μη μισθωτές πηγές και θα φορολογηθούν φέτος βάσει τεκμαρτού εισοδήματος, τότε η διαφορά που προκύπτει λόγω τεκμηρίων θα φορολογηθεί με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ και στο ποσό του φόρου θα υπολογιστεί και προκαταβολή φόρου 55%, ανεβάζοντας σημαντικά τη φορολογική τους επιβάρυνση. Οι αγρότες που θα πιαστούν στην παγίδα των τεκμηρίων θα φορολογούνται για το σύνολο του τεκμαρτού εισοδήματός τους με 13% και επί του φόρου θα επιβαρύνονται και με προκαταβολή 55%.


-«Θα είναι επιτυχία αν εισπράξουμε πάνω από 100 εκατ. ευρώ από τη ρύθμιση-εξπρές» δηλώνουν στο υπουργείο Οικονομικών που βλέπουν ότι οι φορολογούμενοι και κυρίως αυτοί που έχουν παλαιές οφειλές ανταποκρίνονται στη ρύθμιση.


Επέστρεψαν τα «σύννεφα» στις σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές. Μετά την επταμερή, την Πέμπτη 20 Μαρτίου, όλοι περίμεναν ότι, εφόσον όλα κυλούσαν ομαλά, θα μπορούσε σε έκτακτο Eurogroup που θα γινόταν σήμερα να εγκριθεί το «πακέτο» και να ανοίξει ο δρόμος για εκταμίευση μέρους της δόσης, που θα έδινε ανάσα στην ελληνική οικονομία που στενάζει από την έλλειψη ρευστότητας.
Οι ρυθμοί της κυβέρνησης δεν ήταν αυτοί που οι δανειστές ανέμεναν και έτσι πλέον η σύγκληση του έκτακτου Eurogroup μετατίθεται για την επόμενη εβδομάδα, το νωρίτερο την προσεχή Τρίτη χωρίς να αποκλείεται και η Τετάρτη. Όλα αυτά βέβαια υπό την αίρεση ότι θα έχει προηγηθεί η κατάθεση της λίστας, πιθανότατα τη Δευτέρα, από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία θα πάρει το κατ΄ αρχήν «πράσινο φως» από το Brussels Group και εν συνεχεία θα παραπεμφθεί στους θεσμούς.


Μεγάλες εκροές καταθέσεων για ιδιώτες και επιχειρήσεις που καταδεικνύουν την έλλειψη ρευστότητας, αλλά και την ανησυχία για την πορεία της οικονομίας της χώρας σημειώθηκαν μέσα στον Φεβρουάριο. Περισσότερα από 5 δισ. ευρώ σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ απέσυραν από τις τράπεζες τα νοικοκυριά τον προηγούμενο μήνα ενώ, αν στο ποσό αυτό προστεθούν και οι αναλήψεις των επιχειρήσεων, το σύνολο διαμορφώνεται στα 7,57 δισ. ευρώ.


Μέχρι τις 30 Ιουνίου θα υποβληθούν εφέτος οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, ενώ τα εκκαθαριστικά σημειώματα θα εξοφληθούν σε τρεις δόσεις, η πρώτη ως το τέλος Ιουλίου, η δεύτερη ως το τέλος Σεπτεμβρίου και η τελευταία έως τέλος Νοεμβρίου.


Τα ταμεία είναι άδεια και οι καθυστερήσεις πληρωμών της εφορίας, του ΟΑΕΕ και των εργαζομένων αυξάνονται. Σύμφωνα με την έρευνα οικονομικού κλίματος του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ που έγινε στο διάστημα 17 26 Φεβρουαρίου από τη Marc, σε δείγμα 1.009 επιχειρήσεων:
-Το 38,1% των επιχειρήσεων έχει καθυστερημένες οφειλές προς τον ΟΑΕΕ.
-Πάνω από το 20% εκτιμά ότι δεν θα αντεπεξέλθει στις φορολογικές υποχρεώσεις του 2015.
-Μία στις τέσσερις επιχειρήσεις χρωστούν προς άλλες ΔΕΚΟ.
-Μόλις ένας στους τρεις μικρομεσαίους μπήκε στην προηγούμενη ρύθμιση των 72 100 δόσεων.
-Το 44,4% των επιχειρήσεων δυσκολεύεται στην καταβολή μισθών ιων εργαζομένων του.
-Το 62,4″ , δήλωσε επιδείνωση του δείκτη ρευστότητας και μόλις το 12,5% έκανε επενδύσεις.
-Περίπου 8.500 μικρομεσαίοι (3%) θα κλείσουν τις επιχειρήσεις τους το επόμενο τρίμηνο, με αποτέλεσμα να χαθούν 20.000 θέσεις απασχόλησης (εργοδότες, μισθωτοί, Το ίδιο με πριν ΔΑ 4,3 αυτοπασχολούμενοι).


-Ένας στους τρεις λέει ότι διατρέχει κίνδυνο κλεισίματος.
-Μόλις μία στις τέσσερις επιχειρήσεις παρουσίασε κέρδη τη χρήση που πέρασε, ενώ το 37,3% κατέγραψε ζημίες. Οι επιχειρήσεις με υψηλό κύκλο εργασιών και περισσότερο προσωπικό (περισσότερα από πέντε άτομα) σημειώνουν καλύτερες επιδόσεις σε όλα τα μεγέθη.


Σε αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί η κυβέρνηση προκειμένου να βρει πηγές χρηματοδότησης από φορείς και επιχειρήσεις του Δημοσίου. Χθες στον κατάλογο προστέθηκαν ο ΟΑΕΔ, αλλά και η Περιφέρεια Αττικής, που θα συνεισφέρουν στην προσπάθεια αυτή το ποσό των 200 εκατ. από τα ταμειακά τους διαθέσιμα. Σύμφωνα με κάποιες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες υπάρχει σχέδιο στο «πρόγραμμα μεταφοράς διαθεσίμων» στην ΤτΕ να προστεθούν και άλλες επιχειρήσεις, εισηγμένες στο Χ.Α., που το Δημόσιο έχει συμμετοχή άνω του 50% (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΟΛΘ, ΟΛΠ κ.λπ.).