ΒΕΑ -ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 29-1-2014

-«Κόλαση» για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους θα είναι η εβδομάδα αυτή καθώς καλούνται μέχρι και την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου να πληρώσουν μέχρι και πέντε διαφορετικούς φόρους για τα εισοδήματα και την ακίνητη και κινητή περιουσία τους. Οι φόροι που θα πρέπει να καταβληθούν είναι ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης, ο φόρος ακίνητης περιουσίας των ετών 2011 και 2012, ο φόρος ακίνητης περιουσίας του 2013, ο φόρος εισοδήματος του 2013 και το ΕΕΤΗΔΕ του 2012.


Θλιβερή πρωτιά κατέχει η Ελλάδα, καθώς οι φορολογικοί συντελεστές τόσο για νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις είναι υψηλότεροι από το μέσο όσο των χωρών τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τα στοιχεία που αποτυπώνονται στην έκθεση. Οι αναλυτές αποδεικνύουν ότι στην Ελλάδα υπάρχει υπερφορολόγηση, ενώ αμφισβητούν τη δυνατότητα επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος 2,9 δισ. ευρώ το 2014 λόγω της εξάντλησης της φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών και της αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο.


Οι αυξημένες εισπράξεις από τους φόρους στα εισοδήματα, την κινητή και ακίνητη περιουσία των φορολογούμενων στο πρώτο δίμηνο του έτους ενισχύουν τις προσδοκίες του οικονομικού επιτελείου για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος- έκπληξη άνω του 1 δισ. ευρώ.


Έλλειμμα 470,7 εκατ. ευρώ (από τα οποία τα 462,7 εκατ. ευρώ θα… λείπουν από τον κλάδο των συντάξεων) θα έχει φέτος ο ΟΑΕΕ, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό που ενέκρινε ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, προβλέποντας την «κάλυψη» του ελλείμματος μέσω αυξημένης κρατικής επιχορήγησης και της εφαρμογής «διαρθρωτικών» μέτρων (διεύρυνση ασφαλιστικής βάσης και αύξηση εισπραξιμότητας εισφορών).


Με «εξαγορά» -δηλαδή καταβολή των εισφορών τόσο του εργοδότη όσο και του εργαζομένου- του χρόνου που υπολείπεται μέχρι τη συμπλήρωση των ελάχιστων προϋποθέσεων ασφάλισης, μπορούν να κατοχυρώνουν δικαίωμα για τη λήψη επικουρικής σύνταξης από το ΕΤΕΑ (Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης) όσοι ασφαλισμένοι του πρώην ΙΚΑ – ΕΤΕΑΜ δεν θεμελιώνουν δικαίωμα για επικουρική σύνταξη.


Διήμερη επίσκεψη στην Αθήνα πραγματοποιεί, σήμερα και αύριο, επταμελής αντιπροσωπεία της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ), στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγει το ΕΚ για τη λειτουργία και τα αποτελέσματα της εφαρμογής των πολιτικών της Τρόικα στα κράτη-μέλη τα οποία βρίσκονται σε πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.


Συνεχίζεται η αντιπαράθεση με το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας των κλάδων στους οποίους επέρχονται αλλαγές από την υιοθέτηση των προτάσεων του ΟΟΣΑ για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. «Το υπουργείο Ανάπτυξης παραβλέπει τις 140.000 θέσεις εργασίας της βιοτεχνικής αρτοποιίας και τους 15.000 αρτοποιούς της χώρας και εξισώνει το κατεψυγμένο ψωμί με το φρέσκο», όπως υποστηρίζει η Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδος σε ανακοίνωσή της με αφορμή τις αλλαγές που επέρχονται στον κλάδο.


-Έπειτα από μια σφοδρή εξαετή κρίση, με συνολική πτώση τζίρου που προσέγγισε το 45-50% και οδήγησε σε λουκέτο 2 στις 10 επιχειρήσεις, μερικές χιλιάδες βιοτεχνικές μονάδες και καταστήματα που λειτουργούν στον κλάδο των ζαχαροπλαστείων επιδίδονται σε καθημερινή μάχη για να κρατηθούν ανοικτά προβαίνοντας σε μειώσεις τιμών, περιορισμό της παραγωγής τους ή ακόμη αναζητώντας διέξοδο στο εξωτερικό.  


Την υπόσχεση ότι ο Β. Πούτιν θα παρέμβει προσωπικά προς τη Gazprom προκειμένου να υπάρξει μείωση της τιμής του φυσικού αερίου προς την Ελλάδα, αλλά και να ενισχυθεί το ρωσικό ενδιαφέρον στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης των σιδηροδρόμων και των λιμανιών απέσπασε ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς κατά τη 40λεπτη συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες.


Στην αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προωθήσει θαρραλέες μεταρρυθμίσεις που αλλάζουν τον προσανατολισμό της ελληνικής οικονομίας δίνοντας έμφαση στον εξαγωγικό της χαρακτήρα αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς σε ομιλία του στην εκδήλωση «Η Βιομηχανία είναι σημαντική», που διοργάνωσε η οργάνωση των Ευρωπαίων Εργοδοτών Business Europe χθες στις Βρυξέλλες.


-«Το ελληνικό χρέος θα πρέπει να μειωθεί μέσω της ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας» είπε η Κριστίν Λαγκάρντ παρουσιάζοντας τη Βίβλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Απασχόληση και την Ανάπτυξη, στις Βρυξέλλες, αποφεύγοντας ωστόσο να σχολιάσει ευθέως νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους.