ΒΕΑ – ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 5/1/2015

Φρένο πάτησαν απότομα οι αιτήσεις ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών σε έως και εκατό μηνιαίες δόσεις. Οι αιτήσεις ρύθμισης ίσα που ξεπερνούν τις 150.000, όταν οι φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμα χρέη τα οποία μπορούν να ενταχθούν στη μάξι ρύθμιση ξεπερνούν τα 4 εκατομμύρια και οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές ξεπερνούν πια τα 75 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 12,5 δισ. ευρώ δημιουργήθηκαν από τον Ιανουάριο έως τον Νοέμβριο του 2014.


Άνω των 3,2 δισ. ευρώ έχουν φτάσει οι επιστροφές φόρων το 2014, σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών. Αφορμή για την ανακοίνωση αποτέλεσαν δημοσιεύματα σε εφημερίδες και ηλεκτρονικά ΜΜΕ περί «παγώματος» επιστροφής φόρων (ΦΠΑ κλπ) σε ιδιώτες και επιχειρήσεις, εξαιτίας της προεκλογικής περιόδου, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται τι θα γίνει από εδώ και στο εξής.


Πρόσκληση στους εργοδοτικούς φορείς απέστειλε η ΓΣΕΕ για την άμεση έναρξη συλλογικών δια πραγματεύσεων με στόχο την υπογραφή νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Μεταξύ άλλων προτείνει την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751,39 ευρώ.


Λήγει σήμερα Δευτέρα, 5 Ιανουαρίου, η παράταση που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας. Η ίδια προθεσμία ισχύει και σε ό,τι αφορά την κατάθεση πινακίδων κυκλοφορίας αυτοκινήτων και μοτοσικλετών.


Περίπου 500 εκατ. ευρώ χάθηκαν τις πρώτες μέρες του 2015 από την αγορά λόγω των πολιτικών εξελίξεων και του φόβου που προκάλεσαν αυτές στους καταναλωτές, σύμφωνα με την έρευνα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, Βασίλης Κορκίδης, οι πρόωρες εκλογές προκάλεσαν τη μείωση των καταναλωτικών δαπανών με αποτέλεσμα τα χριστουγεννιάτικα δώρα να μειωθούν κατά 20% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.


Σε ασταθές έδαφος έκλεισε το 2014 ο μεταποιητικός τομέας της Ελλάδας, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της έρευνας της Markit. Οι κατασκευαστές κατάφεραν να αυξήσουν οριακά την παραγωγή τους τον Δεκέμβριο, υποστηρίζοντάς τη με μία ελαφρά αύξηση των επιπέδων προσωπικού, ενώ οι εισερχόμενες νέες παραγγελίες μειώθηκαν και πάλι υποδεικνύοντας συνεχιζόμενη εξασθένηση.


Διεθνή
Έναν πρωτοφανή εμφύλιο πόλεμο στους κόλπους του πολιτικού συστήματος της Γερμανίας, προκαλεί το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Τα απανωτά δημοσιεύματα γερμανικών μέσων ενημέρωσης για την πιθανότητα Grexit αν η Αθήνα δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις, οποιαδήποτε κι αν είναι η κυβέρνηση μετά τις 25 Ιανουαρίου, έχει προκαλέσει αναταραχή στο Βερολίνο.


Η γερμανική κυβέρνηση επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και δεν υπάρχουν σχέδια έκτακτης ανάγκης περί του αντιθέτου, δήλωσε ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, απαντώντας σε δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel σύμφωνα με το οποίο η Ευρωζώνη μπορεί πλέον να αντιμετωπίσει πιθανή έξοδο της Ελλάδας.


Οι Έλληνες “είναι ελεύθεροι να επιλέξουν την τύχη τους”, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, αλλά προειδοποίησε ότι η επόμενη κυβέρνηση “οφείλει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις” της χώρας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης.


Η Ελλάδα επιβαρύνεται για το δημόσιο χρέος της με επιτόκιο που κυμαίνεται κατά μέσο όρο στο 2,4%. Κάτι που σημαίνει ότι είναι χαμηλότερο από το αντίστοιχο της Γερμανίας, το οποίος διαμορφώνεται στο 2,7%. Αυτό συνάγεται από έκθεση της τρόικα τα στοιχεία της οποίας επικαλείται η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, αφήνοντας για μία ακόμη φορά σαφείς αιχμές εναντίον όσων θέλουν πιο ευνοϊκή μεταχείριση της Ελλάδας από τους δανειστές και κάνοντας αναφορά στη συζήτηση που διεξάγεται προεκλογικά.