ΒΕΑ – ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 5-9-14

Πρόστιμα 33,6 εκατ. ευρώ επέβαλαν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του υπουργείου Εργασίας για υποθέσεις αδήλωτης εργασίας το διάστημα 15 Σεπτεμβρίου 2013 έως 31 Ιουλίου. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα το υπουργείο Εργασίας, στο διάστημα αυτό διενεργήθηκαν στα πλαίσια του ειδικού επιχειρησιακού σχεδίου «’Αρτεμις» έλεγχοι σε 20.179 επιχειρήσεις και σε σύνολο 119.122 εργαζομένων στις επιχειρήσεις που διενεργήθηκαν έλεγχοι, εντοπίστηκαν 3.254 αδήλωτοι εργαζόμενοι (ποσοστό 2,73%), ενώ τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν, αποκλειστικά για την αδήλωτη εργασία ανέρχονται στο ποσό των 33.613.725 ευρώ.


-Με θετικά μηνύματα για τις φορολοελαφρύνσεις, αλλά ανοικτά μεγάλα «μέτωπα» σε εργασιακά, ασφαλιστικό, πλειστηριασμούς ακινήτων και «κόκκινα» δάνεια ολοκληρώθηκαν χθες, σε καλό κλίμα, στο Παρίσι, οι τριήμερες συνομιλίες κυβέρνησης και πιστωτών.
Πλέον η κυβέρνηση έχει περιθώριο περίπου τριών εβδομάδων, έως τις 25 ή 29 Σεπτεμβρίου που σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται η επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα, για να καλύψει το χαμένο έδαφος στην υλοποίηση μνημονιακών δράσεων και να προετοιμάσει γραμμές άμυνας για τα μεγάλα «μέτωπα» που παραμένουν ανοικτά.


Μακρά περίοδο στασιμότητας για την ελληνική οικονομία με υψηλή ανεργία και νέα ελλείμματα στο Ασφαλιστικό σταδιακά από το 2016 και μετά, προβλέπει ύστερα από την πενταετή κρίση και την απώλεια εισοδημάτων 45 δισ. ευρώ και σχεδόν 1 εκατ. θέσεων εργασίας το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ. «Αν δεν αλλάξει η ακολουθούμενη οικονομική πολιτική, η ελληνική οικονομία θα διέλθει από μακρά περίοδο στασιμότητας», προειδοποιεί η ΓΣΕΕ μέσω της Εκθεσης που παρουσίασε ο επιστημονικής διευθυντής του ΙΝΕ Σ. Ρομπόλης.


Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να κατατεθεί τελικά στη Βουλή η νέα νομοθετική ρύθμιση με τις διορθώσεις στον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων με τις προθεσμίες όμως να πιέζουν ασφυκτικά για την έκδοση των νέων εκκαθαριστικών σημειωμάτων για 6,2 εκατομμύρια φορολογουμένους και την πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου που εκπνέει στο τέλος του μήνα.


Άμεσα και έμμεσα οφέλη αναμένεται να αποκομίσουν η ελληνική οικονομία, αλλά και ο τραπεζικός κλάδος από την αιφνιδιαστική, αλλά υψηλής σημασίας ως προς την στόχευση της νομισματικής πολιτικής της ευρωζώνης, κίνηση μείωσης του επιτοκίου στο 0,05% από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι. Όσο για το πρόγραμμα αγοράς καλυμμένων ομολογιών και ABS οι διοικήσεις των τραπεζών επισημαίνουν ότι κανένας ακόμη δεν μπορεί να εξάγει σαφές συμπέρασμα εάν δεν διευκρινισθούν οι παράμετροι, τον προσεχή Οκτώβριο.