ΒΕΑ – ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 7/10/2014

-Ανάπτυξη 2,9%, πρωτογενές πλεόνασμα 2,9% του ΑΕΠ, πολύ κοντά στο στόχο του Μνημονίου για 3%, χωρίς νέα μέτρα και σχεδόν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, με περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 0,2% του ΑΕΠ προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2015. Έτσι ανοίγει ο δρόμος για το πρώτο πακέτο φοροελαφρύνσεων (μείωση 30% στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης, διατήρηση στο 13% του ΦΠΑ στην εστίαση, μείωση 30% του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης) και μερική αποκατάσταση αποδοχών και πληρωμή αναδρομικών σε ενστόλους και δικαστικούς.


Μικρές αυξήσεις στις μηνιαίες αποδοχές τους θα διαπιστώσουν από τον Ιανουάριο του 2015 οι μισθωτοί και συνταξιούχοι μετά τη μείωση κατά 30% της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, η οποία παραμένει τουλάχιστον και το 2015, όπως προβλέπει το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού.
Τα οφέλη που θα έχουν οι φορολογούμενοι μετά τη μείωση κατά 30% της εισφοράς αλληλεγγύης σε ετήσια βάση θα κυμανθούν:
-από 39 έως 60 ευρώ, για όσους εμφανίζουν εισοδήματα από 13.000 έως και 20.000 ευρώ
-από 138 έως και 300 ευρώ για όσους εμφανίζουν εισοδήματα πάνω από 20.000 και μέχρι 50.000 ευρώ
-από 495 έως και 900 ευρώ για όσους έχουν εισοδήματα πάνω από 50.000 και μέχρι 100.000 ευρώ
-από 1.440 ευρώ και πάνω για όσους έχουν εισοδήματα μεγαλύτερα των 100.000 ευρώ.


Περικοπές προνοιακών επιδομάτων (συμπεριλαμβανομένου του ΕΚΑΣ) και συμψηφισμούς με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα όσων παροχών καταβάλλουν ήδη τα Ταμεία και άλλοι φορείς, προαναγγέλλει η κυβέρνηση με το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2015. Τη συνολική αναμόρφωση του συστήματος κοινωνικής προστασίας για την εξοικονόμηση των πιστώσεων (περί τα 800 εκατ ευρώ) που θα χρειαστούν για να χρηματοδοτηθεί η καθολική εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος προβλέπει το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού.


Εμπλοκή σημειώθηκε στο νομοσχέδιο για τα «κόκκινα» δάνεια λόγω της διαφωνίας με την τρόικα για τον αριθμό των δόσεων πληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Οι νέες συζητήσεις και η έγκριση για την ψήφιση του νομοσχεδίου παραπέμπονται στην επόμενη επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα, που αναμένεται περί τα τέλη του Οκτωβρίου.


Με έξτρα φόρο εισοδήματος θα επιβαρυνθούν το 2015 χιλιάδες εργαζόμενοι που λαμβάνουν από τις επιχειρήσεις που εργάζονται παροχές σε είδος όπως εταιρικά τηλέφωνα, εταιρικά αυτοκίνητα, εταιρικές πιστωτικές κάρτες, δάνεια, προκαταβολή μισθού άνω των τριών μηνών, δωροεπιταγές, κουπόνια για σούπερ μάρκετ, επίδομα για τον παιδικό σταθμό, κατασκηνώσεις. Οι παροχές σε είδος άνω των 300 ευρώ τον χρόνο θεωρούνται πλέον εισόδημα και ο φόρος θα υπολογιστεί με συντελεστή 22%, 32% ή 42% ανάλογα με το συνολικό εισόδημα του εργαζόμενου, ενώ από την 1η Ιανουαρίου του 2015 θα γίνεται και παρακράτηση φόρου επί των παροχών αυτών, που σημαίνει μείωση των καθαρών μηνιαίων αποδοχών.


Η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμούς υψηλότερους σε σχέση με τα περισσότερα κράτη- μέλη μέχρι το 2007, αλλά από τότε εισήλθε σε βαθειά ύφεση. Παράλληλα, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ μειώθηκε, παραμένει σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα σε σχέση με την προ κρίσης εποχή και έχει φτάσει στα επίπεδα του 2000,  σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.


Αναρτήθηκαν στη “Διαύγεια” οι οριστικοί πίνακες επιτυχόντων και επιλαχόντων για τις 30.000 θέσεις του προγράμματος «Επιταγή εισόδου για νέους ηλικίας από 25 έως 29 ετών σε ιδιωτικές επιχειρήσεις για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας» και για τις 12.000 θέσεις του προγράμματος «Επιταγή εισόδου για νέους ηλικίας από 18 έως 24 ετών σε ιδιωτικές επιχειρήσεις για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας».