ΒΕΑ -ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 8/1/2015

Η αβεβαιότητα για την πολιτική που θα ασκηθεί την επομένη των εκλογών και οι φόβοι για Grexit, εκτίναξαν χθες το κόστος δανεισμού, ενώ συνεχίζεται η φυγή των επενδυτών από το χρηματιστήριο της Αθήνας. Η απόδοση του τριετούς ομολόγου ξεπέρασε και το 15% φθάνοντας το 15,44% (!), ενώ του δεκαετούς έφθασε το 10,8% ξεπερνώντας το όριο του 10% για πρώτη φορά μετά από 15 μήνες. Επίσης άνοδος του κόστους δανεισμού σημειώθηκε και στη δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας από την οποία το Δημόσιο άντλησε 1,625 δισ. ευρώ. Το επιτόκιο αυξήθηκε το 2,3% από 2,15% στην προηγούμενη δημοπρασία.


Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ αποπειράθηκε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στο Λονδίνο, να υποβαθμίσει τις πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, κατέστησε όμως σαφές πως αναμένει από την Αθήνα να τηρήσει τους όρους των δανειακών της συμβάσεων με την τρόικα μετά τις εκλογές αυτόν τον μήνα.


Σε τροχιά αποπληθωρισμού και επισήμως εισήλθε η Ευρωζώνη, αφού σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Eurostat ο δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε τον Δεκέμβριο σε αρνητικό έδαφος (-0,2% από +0,3% τον Νοέμβριο), για πρώτη φορά από το 2009, όταν η περιοχή είχε βυθιστεί σε ύφεση στον απόηχο της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης.


Τη δυνατότητα να απαλλαγούν από το καθεστώς ΦΠΑ έχουν πλέον περίπου 450.000 μικρές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που κατά τη διάρκεια του 2014 είχαν ετήσιο τζίρο μέχρι 10.000 ευρώ (μη συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ). Οι επιχειρηματίες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που θέλουν να «γλιτώσουν» από το ΦΠΑ θα πρέπει να υποβάλουν μέχρι τη Δευτέρα 12 Ιανουαρίου δηλώσεις μεταβολής στα Τμήματα Μητρώου των αρμοδίων ΔΟΥ.


Αύξηση των ασφαλισμένων κατά 14,79% καταγράφουν τα τελευταία στοιχεία του ΙΚΑ (Μάιος 2014), σε σύγκριση με τον Μάιο του 2013. Στο ίδιο διάστημα το μέσο ημερομίσθιο μειώθηκε κατά 7,93%, ενώ συνεχίστηκε η αύξηση της μερικής απασχόλησης σε σχέση με τις θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης. Η αύξηση της μερικής απασχόλησης ήταν εντυπωσιακή και πλησίασε το 35,03%.


Τη Δευτέρα ξεκινούν οι χειμερινές εκπτώσεις στα εμπορικά καταστήματα όλης της χώρας οι οποίες θα διαρκέσουν έως τις 28 Φεβρουαρίου, ενώ την πρώτη Κυριακή μετά την έναρξή τους, τα μαγαζιά θα μπορούν να παραμείνουν ανοιχτά.