ΒΕΑ- ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 8/12/2014

Αίτημα για τεχνική και μικρής διάρκειας παράταση του υφιστάμενου προγράμματος αναμένεται να καταθέσει κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης.
Όπως ανέφερε ο κ. Χαρδούβελης μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού για το 2015, ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν θα είναι αυτό της παράτασης. «Θα είναι ένα μικρό διάστημα ικανό για να λυθούν όλα τα γραφειοκρατικά που έχει το ECCL», δήλωσε ενώ ερωτηθείς σχετικά με την ημερομηνία επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα σημείωσε ότι «θα έρθει και η επιστροφή».


-“Υπέρ” ψήφισαν στον προϋπολογισμό 155 βουλευτές, “κατά” 134, ενώ ο Γρηγόρης Ψαριανός ψήφισε “παρών“. Από τους ανεξάρτητους βουλευτές «Ναι» ψήφισε η Κατερίνα Μάρκου, ενώ από την ψηφοφορία απουσίαζε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χ. Οσμάν Αχμετ λόγω ασθένειας.Προηγήθηκαν οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών με τους Αντώνη Σαμαρά και Αλέξη Τσίπρα να διασταυρώνουν για ακόμη μια φορά τα ξίφη τους.


-Περαιτέρω βοήθεια για την Ελλάδα αλλά και συνέχιση των μεταρρυθμίσεων ζητεί ο επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.


Πάνω από 24 εκατομμύρια ευρώ έχει βάλει στα ταμεία του το ελληνικό δημόσιο από τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε 72 ή 100 δόσεις.
Σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, οι οφειλέτες που έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση ξεπέρασαν –σύμφωνα με στοιχεία του Σαββάτου- τις 73.000, ενώ το συνολικό ποσό που έχει ρυθμιστεί ανέρχεται πλέον στα 830 εκατομμύρια ευρώ. Οι επικυρωμένες ρυθμίσεις είναι περισσότερες από 50.000 και αντιστοιχούν σε συνολικό ποσό της τάξεως των 625 εκατομμυρίων ευρώ.


-Η γερμανική κυβέρνηση θα σταματήσει να εκδίδει πιστωτικές εγγυήσεις για τις εξαγωγές προς την Ελλάδα στο τέλος του έτους, διότι ιδιώτες ασφαλιστές δηλώνουν έτοιμοι να καλύψουν οι ίδιοι τους κινδύνους μη πληρωμής, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Reuters.


-Στάσιμοι παρέμειναν οι μισθοί το 2013 στις ανεπτυγμένες οικονομίες και μάλιστα, σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO), σε ορισμένες από αυτές κατέγραψαν ακόμη και μείωση. Στη διετή της έκθεση η ILO αναφέρει ότι οι πραγματικοί, αποπληθωρισμένοι μέσοι μισθοί των ανεπτυγμένων οικονομιών, που σημείωσαν πέρυσι αύξηση 0,2% έναντι 0,1% το 2012, δεν έχουν φθάσει στο επίπεδο στο οποίο βρίσκονταν πριν από το 2007.