–Πράξη το ρητό ‘η ισχύς εν τη ενώσει’ επιχειρούν να κάνουν τα Βιοτεχνικά Επιμελητήρια της χώρας αναλαμβάνοντας κοινές δράσεις ώστε να ενισχύσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες τους. Στη σύσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, είχε προηγηθεί στις αρχές Ιουλίου συνάντηση στο Επιμελητήριο Μαγνησίας, συμμετείχαν οι πρόεδροι του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΒΕΑ), Παύλος Ραβάνης, του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά (ΒΕΠ), Ανδριανός Μιχάλαρος, του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), Παναγιώτης Παπαδόπουλος και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, Αριστοτέλης Μπασδάνης.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΒΕΑ Παύλος Ραβάνης κωδικοποιώντας τους κρίσιμους τομείς για την επιχειρηματικότητα και τη βιοτεχνία ανέφερε ότι είναι: ο χωροταξικός σχεδιασμός (καθορισμός χρήσεων γης, αδειοδότηση), το φορολογικό σύστημα, η χρηματοδότηση, αναπτυξιακές ενισχύσεις (Τραπεζική χρηματοδότηση, Εθνικά-Κοινοτικά Προγράμματα, ΕΤΕΑΝ, Αναπτυξιακό Ταμείο, ΕΣΠΑ 2014-2020), το ασφαλιστικό σύστημα, οι θεσμοί και οι υποδομές στήριξης επιχειρηματικότητας (Επιχειρηματική εκπαίδευση, Θερμοκοιτίδες, Επιχειρηματικοί Άγγελοι, Mentoring, Clusters, Επιχειρηματικά Πάρκα), η ενέργεια, η ίδρυση νέας επιχείρησης (Έρευνα αγοράς, Επιχειρηματικό Σχέδιο, αρχική χρηματοδότηση,κ.λ.π.), η λειτουργία αγοράς, οι διοικητικές διαδικασίες (Γ.Ε.ΜΗ., Επιμελητήρια, Περιφέρειες), το εταιρικό δίκαιο (Α.Ε., Πτωχευτικό), η πιστοποίηση (Σήμανση ποιότητας, ISO,CE, HACCP, προέλευσης, BAR CODES ,κ.ά.), η εξωστρέφεια (Καινοτομία-Τυποποίηση-Συσκευασία-Εξαγωγές), τα περιβαλλοντικά θέματα(Συστήματα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης-ΣΠΔ-, Ανακύκλωση, κ.λ.π.), η μεταβίβαση επιχειρήσεων.
Κάνοντας μνεία ο πρόεδρος του ΒΕΑ στην βιωσιμότητα του επιμελητηριακού θεσμού, υπογράμμισε αυτό που είναι το σημαντικό, ενόψει και των επερχόμενων αλλαγών στην επιμελητηριακή νομοθεσία, είναι να ξεκαθαρίσει βάσει κανόνων (ΚΑΔ) ποιες επιχειρήσεις, θα γράφονται σε ποιο επιμελητήριο, ώστε να μην υπάρχει σύγχυση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Ραβάνης μετέχει στην επιτροπή, που συστάθηκε πρόσφατα, για τη γνωμοδότηση του νέου καθεστώτος που θα διέπει τη λειτουργία των Επιμελητηρίων.
Δείτε στο site του ΒΕΑ το Δελτίο Τύπου από τη συνάντηση των προέδρων των βιοτεχνικών Επιμελητηρίων.
–Οξύμωρο χαρακτηρίζει το Eurogroup το ενδεχόμενο παραμονής μόνο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, εάν με την ολοκλήρωση, φέτος, του δεύτερου προγράμματος στήριξης από την Ε.Ε., η Ελλάδα αποφασίσει να μη λάβει τρίτο δάνειο από την Ευρώπη. Παράλληλα ξεκαθαρίζει πως η ουσιαστική συζήτηση για τα νέα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους θα μπορέσει να ξεδιπλωθεί, αφού ολοκληρωθεί η επικείμενη αξιολόγηση της οικονομίας από την τρόικα, που -εκτός απροόπτου- φθάνει στην Αθήνα στις 25 ή 29 Σεπτεμβρίου.
–Διαβάθμιση των δόσεων σε σχέση με το ύψος των οφειλών, απλοποίηση των διαδικασιών και σημαντική μείωση του επιτοκίου περιλαμβάνει το κυβερνητικό σχέδιο για ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Ο κυβερνητικός σχεδιασμός περιλαμβάνει δύο άξονες. Στον πρώτο, εντάσσονται τα χρέη των μεγάλων επιχειρήσεων που αφορούν ταυτόχρονα σε εφορία. Η διαπραγμάτευση γίνεται σε κεντρικό επίπεδο με στόχο την επίτευξη 120 δόσεων. Στον δεύτερο, εντάσσονται τα χρέη προς εφορίες και ασφαλιστικό ταμεία. Και σε αυτήν την περίπτωση, η ελληνική πλευρά διεκδικεί κλιμάκωση των δόσεων, που υπό εξαιρετικές συνθήκες να μπορούν να φθάσουν ακόμη και τις 108 (9 χρόνια). Πιθανότερη θεωρείται μια διαβάθμιση από 48 έως 72 δόσεις.
–Θέμα μείωσης της βασικής σύνταξης των 360 ευρώ – που θα χορηγείται σταδιακά από την 1/1/2015 ως «συμπλήρωμα» της αναλογικής, με βάση τις καταβαλλόμενες εισφορές – θέτουν στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας στελέχη των Ταμείων ενόψει της εφαρμογής του ν. 3863/10 και του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων από το επόμενο έτος.
–Με έκπτωση στον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων κάτω από 20% για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα κατατίθεται σήμερα στη Βουλή η τροπολογία με τις αλλαγές – διορθώσεις στον νέο φόρο ακινήτων.
–Την αναθεώρηση και τον εκσυγχρονισμό της επιμελητηριακής νομοθεσίας προαναγγέλλει το υπουργείο Ανάπτυξης, καθώς την περασμένη Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου ο αρμόδιος υφυπουργός Γεράσιμος Γιακουμάτος προχώρησε στη συγκρότηση νομοπαρασκευαστικής επιτροπής. Στην επιτροπή, το πόρισμα της οποίας θα πρέπει να παραδοθεί έως ης 30 Οκτωβρίου, συμμετέχουν έξι πρόεδροι επιμελητηρίων.
–Παραμένει για ακόμη δύο χρόνια η έκτακτη εισφορά αλλά σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό θα μειωθεί αρχικά σε δύο δόσεις εντός του 2015 με απώτερο στόχο την… εξάλειψη της τον Δεκέμβριο του 2016. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πρόταση προβλέπει μείωση του φόρου κατά 30% από 1ης Ιανουαρίου 2015 και περαιτέρω μείωση του κατά 20% από 1ης Ιουλίου με την προϋπόθεση ότι τα φορολογικά έσοδα θα παραμείνουν εντός στόχων κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου.
-Ετήσια μαστογραφία για γυναίκες άνω των 40 ετών, τεστ Παπανικολάου για γυναίκες ηλικίας 21 έως 65 ετών και εξέταση προστάτη PSA σε άνδρες άνω των 50 ετών ανά χρόνο ή ανά διετία, ανάλογα με την περίπτωση, περιλαμβάνονται στις οδηγίες στη συνταγογράφηση εξετάσεων σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ οι οποίες τέθηκαν χθες σε ισχύ.