ΒΕΑ Επικαιρότητα 8-10/1/2011

  • – Διευκολύνσεις για ληξιπρόθεσμες οφειλές επιχειρήσεων προς τα ασφαλιστικά Ταμεία, εξετάζει η κυβέρνηση προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα και να περιορισθεί η «μαύρη τρύπα» της εισφοροδιαφυγής που ξεπερνά τα 10 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης εξετάζει νέους τρόπους τακτοποίησης των οφειλών που έχουν επιχειρήσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία, συμπληρωματικά με το πάγιο σύστημα αποπληρωμής των οφειλών προς τα ταμεία, που καθιερώθηκε με τον τελευταίο ασφαλιστικό Νόμο.

Καταβολή τμήματος

Στην κατεύθυνση αυτή, σύμφωνα με τις πληροφορίες, εξετάζεται μια ρύθμιση που θα αφορά σε διευκόλυνση για επιχειρήσεις που χρωστάνε, με την οποία θα προβλέπεται η καταβολή ενός τμήματος της οφειλής προς τα Ταμεία, ως προκαταβολή και η ρύθμιση του υπολοίπου με δόσεις, ώστε να υπάρξει αναστολή αναγκαστικών μέτρων εκτέλεσης σε βάρος οφειλετών. Η ρύθμιση εξετάζεται να συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εκπρόσωποι των εμπόρων (ΕΣΕΕ) και επαγγελματοβιοτεχνών (ΓΣΕΒΕΕ) θα έχουν τις επόμενες ημέρες επαφές με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

  • – Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Σήμερα Δευτέρα, τα σωματεία των εργαζομένων στον ΗΣΑΠ και το σωματείο ηλεκτροδηγών της Αττικό Μετρό θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας από τις 12.00 έως τις 16.00. Από τις 11.00 έως τις 16.00 θα ακινητοποιηθούν λεωφορεία, τρόλεϊ και ΤΡΑΜ.

Το επιβατικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι τουλάχιστον μισή ώρα πριν την έναρξη των στάσεων εργασίας και μισή ώρα μετά τη λήξη τους, τα μέσα μαζικής μεταφοράς δεν θα είναι στη διάθεση των επιβατών, καθώς απαιτείται χρόνος για να αποσυρθούν και να επανακυκλοφορήσουν.

Την ώρα της στάσης εργασίας σε Μετρό και ΗΣΑΠ, οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν Γενική Συνέλευση στο ξενοδοχείο Imperial (στάση Μετρό Μεταξουργείο), όπου και αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για τη συνέχιση των κινητοποιήσεων τους.

  • – Την αύξηση της τιμής των εισιτηρίων για τα μέσα μαζικής μεταφοράς στην Αθήνα, από την 1η Φεβρουαρίου, εξήγγειλε ο υφυπουργός Υποδομών Σπύρος Βούγιας.

Μιλώντας σε πρωινή ειδησεογραφική εκπομπή της δημόσιας τηλεόρασης, έκανε γνωστό ότι τα εισιτήρια στην πρωτεύουσα θα αυξηθούν σε 1,20 ευρώ για τις απλές διαδρομές και σε 1,40 για τις συνδυαστικές, με διάρκεια ισχύος τα 90 λεπτά. Η μηνιαία κάρτα απεριορίστων διαδρομών για όλα τα μέσα θα διατίθεται προς 45 ευρώ, από 35 σήμερα.

  • – Με το βλέμμα όλων στραμμένο στην Πορτογαλία αρχίζει η νέα εβδομάδα, εν μέσω έντονων πιέσεων από τον «πυρήνα» και άλλες χώρες της Ευρωζώνης προς τη Λισαβόνα να δεχθεί οικονομική βοήθεια, αλλά και ανησυχιών για την ικανότητα της πορτογαλικής κυβέρνησης να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες της στο πρώτο εξάμηνο.

Κορυφαία πηγή της Ευρωζώνης αποκάλυψε ότι η Γερμανία και η Γαλλία υπέδειξαν στο πλαίσιο του Eurogroup ότι η Πορτογαλία θα πρέπει να ζητήσει αργά ή γρήγορα βοήθεια από την Ε.Ε. και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), έχοντας στο πλευρό τους και τη στήριξη της Φινλανδίας και της Ολλανδίας που εκφράζουν την ίδια θέση.

  • – Στην τελική ευθεία εισέρχονται οι αλλαγές στο μισθολόγιο του δημόσιου τομέα, κεντρικός στόχος του οποίου θα είναι η κατάργηση ή η περικοπή επιδομάτων και η εξίσωση προς τα κάτω των αποδοχών των υπαλλήλων του δημόσιου τομέα, ανοίγοντας ένα ακόμα «μέτωπο» αντιδράσεων στην πολιτική της κυβέρνησης.

Εντός της εβδομάδας «πιάνει δουλειά» η επιτροπή που συγκρότησαν από κοινού τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών, η οποία οφείλει να παραδώσει τις προτάσεις της μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, προκειμένου να τεθούν υπόψη του κλιμακίου της τρόικας, που καταφτάνει για να πραγματοποιήσει νέο έλεγχο στην ελληνική οικονομία.

Εκτός του νέου μισθολογίου, η επιτροπή θα εισηγηθεί και το σχέδιο για τις μαζικές μετατάξεις στο δημόσιο τομέα, από υπηρεσίες με πλεονάζον προσωπικό σε εκείνες που εμφανίζουν ελλείψεις, λόγω των αθρόων συνταξιοδοτήσεων.

  • – Τα 20 δισ. ευρώ, θα προσεγγίσουν φέτος οι εκδόσεις εντόκων γραμματίων, από το Δημόσιο εκτινάσσοντας στα ύψη τις δαπάνες τόκων, λόγω των υψηλών επιτοκίων με τα οποία επιβαρύνονται. Οι λήξεις εντόκων γραμματίων που πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν με εκδόσεις νέων τίτλων, καθώς το δημόσιο δεν έχει τη δυνατότητα εξόφλησης, φτάνουν σε 18 δισ. ευρώ, ενώ αν συνυπολογιστούν και οι λήξεις εντόκων που θα εκδοθούν εντός του 2011 (τρίμηνα και εξάμηνα), το συνολικό ποσό θα φτάσει στα 20 δισ. ευρώ.

  • – Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2011, το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι θα έχει καταφέρει να εισπράξει το ΕΤΑΚ και την έκτακτη εισφορά ακινήτων έτους 2009 και το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) για το 2010.

Αυτή τη στιγμή βρίσκονται στον αέρα έσοδα πάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ καθώς δεν έχουν αποσταλεί:

Περισσότερα από 500.000 εκκαθαριστικά σημειώματα για την πληρωμή του ΕΤΑΚ έτους 2009. Συνολικά μέχρι σήμερα η ΓΓΠΣ έχει στείλει ραβασάκια ΕΤΑΚ και έκτακτης εισφοράς σε 3.946.646 ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι έχουν συμβάλει στα έσοδα του Δημοσίου με 278 εκατ. ευρώ. Παραπάνω από το ένα τρίτο των εισπράξεων (101,7 εκατ. ευρώ) προέρχεται από την έκτακτη εισφορά, η οποία επιβλήθηκε σε όσους έχουν ακίνητη περιουσία πάνω από 400.000 ευρώ με κλιμακωτούς συντελεστές από 0,1% έως και 0,9%. Συνολικά μέχρι σήμερα έκτακτη εισφορά έχουν πληρώσει 109.192 ιδιοκτήτες. Το σύνολο των εκκαθαριστικών για τον ΦΑΠ του 2010. Σημειώνεται ότι Φόρο Ακίνητης Περιουσίας καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους ακίνητη περιουσία αξίας άνω των 400.000 ευρώ.

  • – Την έκτακτη εισφορά καλούνται να πληρώσουν μέχρι το τέλος του μήνα οι επιχειρήσεις που το 2009 είχαν κέρδη άνω των 100.000 ευρώ. Η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων άρχισε να ταχυδρομεί στις επιχειρήσεις τα εκκαθαριστικά σημειώματα για την καταβολή έως το τέλος Ιανουαρίου της πρώτης δόσης της έκτακτης εισφοράς από την οποία το οικονομικό επιτελείο φιλοδοξεί να εισπράξει έσοδα ύψους 1 δισ. ευρώ.

Η εισφορά υπολογίζεται με κλίμακα και με συντελεστές ως εξής:

* 4% για καθαρά κέρδη μέχρι και 300.000 ευρώ

* 6% για κέρδη από 300.001 ευρώ έως και 1.000.000 ευρώ

* 8% για κέρδη από 1.000.001 έως 5.000.000 και

* 10% για κέρδη από 5.000.001 ευρώ και άνω.

Η έκτακτη εισφορά καταβάλλεται σε 12 ίσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα Ιανουαρίου 2011. Το ποσό της κάθε δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 1.000 ευρώ. Αν η καταβολή του συνόλου της έκτακτης εισφοράς γίνει μέσα στην προθεσμία της πρώτης δόσης, χορηγείται έκπτωση 2%.

  • – Τον φιλόδοξο στόχο αύξησης των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων κατά 2,25 δισ. ευρώ από την πάταξη της αδήλωτης εργασίας για το 2011 θέτει η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας σε συνθήκες βαθιάς οικονομικής ύφεσης. Με το σχέδιο νόμου για την αναδιάρθρωση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή έως το τέλος του μήνα, επιχειρείται να καλυφθεί το 25% από το συνολικό ποσό των 9 δισ. ευρώ που χάνουν οι οργανισμοί ασφάλισης.

Σύμφωνα με τον ειδικό γραμματέα του ΣΕΠΕ Μιχάλη Χάλαρη, «ισχυρά όπλα» στη μάχη κατά της εισφοροδιαφυγής θεωρούν στο Υπουργείο Εργασίας την κατηγοριοποίηση, αλλά και τον τριπλασιασμό των προστίμων σε επιχειρήσεις που παραβαίνουν την εργασιακή νομοθεσία σε συνδυασμό με τη θεσμοθέτηση κάρτας εργασίας και την ηλεκτρονική διασύνδεση του Σώματος, όλους τους όμορους οργανισμούς (ΙΚΑ, ΟΑΕΔ) και τους άλλους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Σημειώνεται ότι για την αναδιάρθρωση του ΣΕΠΕ έχουν εξοικονομηθεί από αναπτυξιακά προγράμματα 22 εκατ. ευρώ.

ΕΞΠΡΕΣ, Α. Μαυρούλη

Πηγή: ΒΕΑ