'Τσίμπησαν' κατά 5,5% οι διαγραφές το δεκάμηνο του έτους
Έντονα ένιωσε τους κραδασμούς της οικονομικής κρίσης η επιχειρηματική κοινότητα της Θεσσαλονίκης, το δεκάμηνο του έτους, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του μητρώου του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου της πόλης (ΒΕΘ) καθώς οι εγγραφές κατά το εξεταζόμενο διάστημα κατέγραψαν πτώση έναντι του περσινού αντίστοιχου διαστήματος κατά 18% και οι διαγραφές αύξηση κατά 5,5%. Συγκεκριμένα οι εγγραφές κατά το διάστημα Ιανουαρίου- Οκτωβρίου 2010 ανήλθαν σε 791 έναντι 966 το περσινό δεκάμηνο. Σε 1.327 ανήλθαν οι διαγραφές το δεκάμηνο του έτους έναντι 1257 το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Ο κύριος λόγος για τις διαγραφές ήταν το γεγονός ότι κρίθηκαν ασύμφορες (596). Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το αντίστοιχο περσινό διάστημα 427 επιχειρήσεις από αυτές που διαγράφηκαν κρίθηκαν ασύμφορες, αριθμός μειωμένος κατά 39,5% έναντι της φετινής χρονιάς. «Ο μειωμένος αριθμός των εγγραφών και η αύξηση των διαγραφών καταδεικνύει τα έντονα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο επιχειρηματικός κόσμος της Θεσσαλονίκης» υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΒΕΘ Σωτήρης Μαγόπουλος, επισημαίνοντας ότι πολλές είναι και οι επιχειρήσεις, που αν και δεν έχουν βάλει λουκέτο, απλά φυτοζωούν.
«Η κυβέρνηση πρέπει να λάβει αποτελεσματικά και εξειδικευμένα μέτρα. Η ανυπαρξία αναπτυξιακών μέτρων και η συνεχής επιβολή φόρων μόνο αρνητικά αποτελέσματα έχουν για το επιχειρείν της χώρας» τονίζει ο κ. Μαγόπουλος επισημαίνοντας ότι το ΤΕΜΠΜΕ που αποτέλεσε ένα αξιόπιστο χρηματοδοτικό εργαλείο θα πρέπει να ενεργοποιηθεί εκ νέου καθώς τα δύο τελευταία προγράμματα του – για κάλυψη φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών και για κάλυψη πρώτων υλών – μέχρι στιγμής δεν έχουν προσφέρει τις αναμενόμενες λύσεις στην αγορά. «Οι επιχειρήσεις σήμερα χρειάζονται προγράμματα που να τους λύνουν τα προβλήματα και να βελτιώνουν τη σχέση τους με τις τράπεζες» αναφέρει ο κ. Μαγόπουλος.
ΕΛΣΤΑΤ: Στο 12,2% η ανεργία τον Αύγουστο
Στο 12,2% από 9% αυξήθηκε το ποσοστό ανεργίας τον Αύγουστο 2010 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2009. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ, το ποσοστό ανεργίας τον Ιούλιο ήταν 12%.Το σύνολο των απασχολουμένων κατά τον Αύγουστο 2010 εκτιμάται ότι ανήλθε σε 4.398.890 άτομα.
Σημαντική υστέρηση στα έσοδα στο δεκάμηνο, μείωση 30% του ελλείμματος
Διεύρυνση της υστέρησης των εσόδων, αλλά και επιβράδυνση του ρυθμού μείωσης του ελλείμματος δείχνουν τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το δεκάμηνο. Το έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 17.405 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 30%, έναντι στόχου για μείωση 32%. Αυξημένα κατά 3,7% εμφανίζονται τα έσοδα έναντι στόχου για αύξηση 8,7%. Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομίας εκτιμά ότι τους δύο τελευταίους μήνες τους έτους θα σημειωθεί μεγαλύτερη εισροή εσόδων περιορίζοντας σ' ένα βαθμό τη «μαύρη τρύπα», από την καταβολή του φόρου εισοδήματος και περιουσίας (που έχει καθυστερήσει), τα τέλη κυκλοφορίας και την περαίωση, που είναι σε εξέλιξη, χωρίς ωστόσο να εκδηλώνεται το επιθυμητό ενδιαφέρον από επαγγελματίες και επιχειρήσεις.
Επιτάχυνση αποκρατικοποιήσεων για ταχύτερη μείωση του χρέους προτείνει ο Γ.Προβόπουλο
Τρία μέτρα προτείνει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ.Προβόπουλος, ενόψει της επικείμενης επί τα χείρω αναθεώρησης των δημοσιονομικών στοιχείων από την Eurostat, προκειμένου να αντισταθμιστεί η ανοδική δυναμική του δημόσιου χρέους.
H ΤτΕ εκτιμά ότι θα χρειαστεί: επιτάχυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής, δηλαδή μεγαλύτερη μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος και επίτευξη μεγαλύτερων πρωτογενών πλεονασμάτων πιο νωρίς, επιτάχυνση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων (αρχίζοντας από την αναδιάρθρωση και εξυγίανση του ομίλου ΟΣΕ και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ που προβλέπεται στο σχετικό νομοσχέδιο), καθώς και της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, συντονισμένη λήψη αναπτυξιακών διαρθρωτικών μέτρων προκειμένου να επισπευσθεί η ανάκαμψη της οικονομίας και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για ικανοποιητικούς ρυθμούς ανόδου του ΑΕΠ, που θα είναι διατηρήσιμοι.
Πηγή: ΒΕΘ