ΒΕΘ – NEWSLETTER 15/11/2010

Οριακές εκλογές, εκπλήξεις και ανατροπές στον β' γύρο των εκλογών

Με διαφορά ελάχιστων ψήφων εκλέχθηκαν αρκετοί δήμαρχοι στον β' γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, ενώ υπήρξαν και πολλές εκπλήξεις, δεδομένων των αποτελεσμάτων της προηγούμενης Κυριακής. Το ΠΑΣΟΚ κέρδισε συνολικά 185 δήμος και 8 περιφέρειες ενώ η ΝΔ 85 δήμους και πέντε περιφέρειες. Στο 54% έφτασε η αποχή. Στο δήμο Θεσσαλονίκης εξελέγη ο Γιάννης Μπουτάρης  με διαφορά 419 ψήφων (52.219) έναντι του Κώστα Γκιουλέκα (51.800), ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει επανακαταμέτρηση των ψήφων. Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας ο Παναγιώτης  Ψωμιάδης.

Ανήσυχοι οι Έλληνες για την οικονομία, το 56% φοβάται χρεοκοπία

Ανήσυχοι για το τι μέλλει γενέσθαι στην οικονομία εμφανίζονται οι Έλληνες, σε δημοσκόπηση της Public Issue για την επόμενη ημέρα των εκλογών, με το 56% να θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της χώρας. Επιπλέον, το 46% ζητά επαναδιαπραγμάτευση του χρέους με τους δανειστές για πληρωμή μόνο ενός μέρους. Ως ένοχο για την σημερινή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας η συντριπτική πλειοψηφία, 96%, καταδεικνύει τις ελληνικές κυβερνήσεις..
Πάντως, το 69% πιστεύει ότι η χώρα δε θα πρέπει να φύγει από τη ζώνη του ευρώ.

Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης – τρόικας για τον προϋπολογισμό του 2011

Με πρόταση για πακέτο πρόσθετων µέτρων 2 δισ. ευρώ προσέρχεται σήµερα η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση µε την τρόικα για τον προϋπολογισμό του 2011 που κατατίθεται την Πέμπτη στη βουλή. Το πακέτο µέτρων περιλαμβάνει κυρίως παρεμβάσεις εξοικονόμησης στις ΔΕΚΟ, προϋπολογισμού περίπου 500 εκατ. ευρώ και για τους τοµείς της υγείας και των ασφαλιστικών ταµείων, προϋπολογισμού πάνω από 1 δισ. ευρώ. Στο τραπέζι βρίσκονται όλα τα επίμαχα ζητήματα: από τη μείωση των δαπανών στις ΔΕΚΟ και το δηµόσιο, δηλαδή τις αµοιβές των δηµοσίων υπαλλήλων και των υπαλλήλων ΔΕΚΟ αλλά και την απασχόληση στο δηµόσιο, µέχρι τις ιδιωτικοποιήσεις, το άνοιγµα των κλειστών επαγγελμάτων και την αύξηση του µεσαίου συντελεστή ΦΠΑ από 11% σε 13%. Στο μεταξύ, τον επιμερισμό των πρόσθετων μέτρων που θα προκύψουν από την αναθεώρηση του ελλείμματος 2009 σε δύο έτη, θα ζητήσει ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup) που θα διεξαχθεί αύριο στις Βρυξέλλες.

Τα αναθεωρημένα στοιχεία για το έλλειμμα του 2009 ανακοινώνει η Eurostat

Τα αναθεωρημένα στοιχεία για το έλλειμμα και το χρέος της περιόδου 2006-2009 ανακοινώνει σήμερα η Eurostat, φέρνοντας πιο κοντά το ενδεχόμενο λήψης νέων σκληρών μέτρων. Το έλλειμμα του 2009 αναμένεται να «κλείσει» κοντά στο 15,5% του ΑΕΠ, ενώ φέτος διαμορφώνεται στο 9,3% περίπου, διευρύνοντας τη «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού στα 4 δισ. ευρώ.

Πηγή: ΒΕΘ