Η τρόικα «συζητά» επιμερισμό των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής στην τριετία
Καθησυχαστικές ως προς τα χρονικά όρια που θα δοθούν στην Ελλάδα για την κάλυψη της νέας «τρύπας» που δημιουργήθηκε σε ό,τι αφορά το έλλειμμα και το χρέος της -συνεπεία της προς τα άνω αναθεώρησης των στοιχείων του 2009- εμφανίστηκαν οι Βρυξέλλες. Εξέφρασαν, δε, την πλήρη ικανοποίησή τους για το γεγονός ότι μετά από πολλά χρόνια η Eurostat επικύρωσε απολύτως τα ελληνικά δημοσιονομικά στοιχεία και πλέον δεν συνοδεύονται από τους «επικίνδυνους» με απρόβλεπτες -όπως αποδείχθηκε- συνέπειες αστερίσκους. Το αν η επιπλέον δημοσιονομική προσπάθεια που απαιτείται θα πρέπει να πραγματοποιηθεί εντός του 2011 ή σε διάστημα τριετίας, είναι ένα από τα θέματα που διαπραγματεύεται η τρόικα με τις ελληνικές αρχές, είπε με νόημα ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Αμαντέο Αλταφάζ αποφεύγοντας, ωστόσο, να τοποθετηθεί πιο συγκεκριμένα.
Στο υπουργικό συμβούλιο την Πέμπτη το νομοσχέδιο για την μετεξέλιξη του ΤΕΜΠΜΕ
Τη μετεξέλιξη του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων σε Ελληνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) προβλέπει το νομοσχέδιο που θα παρουσιάσει ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μεθαύριο στο υπουργικό συμβούλιο. Το ΕΤΕΑΝ θα είναι και επενδυτικό ταμείο και ταμείο εγγυήσεων. Δεν θα έρχεται σε άμεση επαφή ή συναλλαγή με τους τελικούς δικαιούχους, είτε αυτοί είναι επιχειρήσεις είτε είναι νομικά πρόσωπα. Θα συνεπενδύει ίδια δανειακά κεφάλαια ή μετοχικό κεφάλαιο, ή εναλλακτικά θα παρέχει εγγυήσεις, ή οποιοδήποτε συνδυασμό των παραπάνω, επιλέγοντας χρηματοπιστωτικούς ή επενδυτικούς οργανισμούς με ανοικτούς διαγωνισμούς. Στόχος της κυβέρνησης είναι το Ελληνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης να κινητοποιήσει δημόσια δαπάνη από το ΕΣΠΑ, ύψους τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ, στην περίοδο 2010-2011, ενώ το ποσό αυτό θα αυξηθεί σημαντικά με πρόσθετους πόρους το 2012 και το 2013.
Τι προβλέπει το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τις επιχειρησιακές συμβάσεις
Προ των πυλών βρίσκεται η ανατροπή των κλαδικών συμβάσεων από τις επιχειρησιακές, καθώς η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αναμένεται, σήμερα, κατά τη συνάντησή της με το κλιμάκιο της τρόικας, να θέσει υπόψη της το σχέδιο των αλλαγών, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση ως το τέλος Νοεμβρίου. Η ρύθµιση για τις συµβάσεις που προτείνει στην τρόικα η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη, η οποία θα κατατεθεί στη Βουλή µε τη µορφή νοµοσχεδίου µέσα στο Νοέµβριο, προβλέπει ότι, µε κοινό πόρισµά τους προς το Ανώτατο Συµβούλιο Εργασίας, επιχείρηση και εργαζόµενοι θα αναφέρουν τα προβλήµατα που αντιµετωπίζει η επιχείρηση, προκειµένου να ενταχθεί στη ρύθµιση. Η ρύθµιση αυτή δεν θα αφορά όλες τις επιχειρήσεις, αλλά αυτές που έχουν πρόβληµα οικονοµικής επιβίωσης. Οι επιχειρησιακές συµβάσεις θα µπορούν να προβλέπουν την καταβολή έως και 20% χαµηλότερων µισθών από τις κλαδικές συµβάσεις, και όχι κάτω από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύµβαση Εργασίας, για διάστηµα έως και δύο ετών, προκειµένου να αποφευχθούν τα «λουκέτα» και οι απολύσεις. Οι συµφωνίες θα έχουν αρχική διάρκεια τουλάχιστον ενός έτους και δυνατότητα ανανέωσης για έναν ακόµη χρόνο.
Το 1,5 δισ. ευρώ φτάνει η αξία των ακάλυπτων επιταγών στο δεκάμηνο
Συσσωρεύονται τα «φέσια» στην ελληνική αγορά, με την αξία των ακάλυπτων επιταγών να φτάνουν σχεδόν το 1,5 δισ. ευρώ τους πρώτους δέκα μήνες του έτους ενώ επιπλέον η αξία των απλήρωτων συναλλαγματικών επιταγών βρέθηκε στα 187 εκατ. ευρώ. Τα στοιχεία του Τειρεσία τοποθετούν την αξία των ακάλυπτων επιταγών που εισήχθησαν τον Οκτώβριο στα 155 εκατ. ευρώ (16.618 τεμάχια), μειωμένη κατά 7,5% σε σύγκριση με το Σεπτέμβριο (ο αριθμός των επιταγών μειώθηκε κατά 10,3%). Οι παράγοντες της αγοράς αποδίδουν την επιβράδυνση στο ρυθμό αύξησης των «προβληματικών» επιταγών τον Οκτώβριο στη μείωση της ίδιας της οικονομικής δραστηριότητας.
Πηγή: ΒΕΘ