Οι πέντε προτεραιότητες του υπουργείου Οικονομικών εν όψει της ΔΕΘ
Κρατικές τράπεζες, δημοσιονομικά, κλειστά επαγγέλματα, ΔΕΚΟ και «κοινωνικό πακέτο», είναι τα πέντε θέματα τα οποία απασχολούν το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εν όψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, στις αρχές Σεπτεμβρίου και της επόμενης επιθεώρησης της τρόικας στα τέλη Οκτωβρίου. H διόρθωση δημοσιονομικών αποκλίσεων που δημιουργήθηκε, κυρίως τον Ιούλιο, αναμένεται να αποτελέσει προτεραιότητα στην ατζέντα του υπουργού Οικονομικών. Στόχος του υπουργείου είναι ο ρυθμός αύξησης για τον Αύγουστο να πλησιάσει αν όχι να ξεπεράσει το στόχο για αύξηση 12,7% από το 3,3% που καταγράφεται για το επτάμηνο.
Σχέδιο είσπραξης 26,4 δισ. ευρώ από το υπουργείο Οικονομικών
Σε συντονισμένες κινήσεις προκειμένου να συγκεντρωθούν έως το τέλος του έτους 26,4 δισ. ευρώ προχωρά το επόμενο διάστημα το υπουργείο Οικονομικών, ώστε ο προϋπολογισμός να μείνει εντός των στόχων που έχουν τεθεί. Στο πλαίσιο αυτό αναμένονται μπαράζ ελέγχων μέσω του ΣΔΟΕ, ειδικοί έλεγχοι από νέα ομάδα ράμπο σε έχοντες υψηλά εισοδήματα και μεγάλη ακίνητη περιουσία, κατασχέσεις ακινήτων και καταθέσεων όσων χρωστούν στο δημόσιο και «ραβασάκια» της εφορίας για την είσπραξη του ΕΤΑΚ 2009 και του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας 2010.
Έρχεται κύμα αυξήσεων
Ντόμινο ανατιμήσεων αναμένεται να φέρει στην αγορά η μετάταξη του 30% προϊόντων και υπηρεσιών από το 11% (μεσαίος συντελεστής) στο 23% (υψηλός συντελεστής) του ΦΠΑ. Μεταξύ των προϊόντων που ανήκουν στο συντελεστή του 11%, και άρα εξετάζεται η άνοδος στο 23%, είναι τα δημητριακά, το ψωμί, τα εισιτήρια μέσων μεταφοράς, τα άλευρα, τα μη αλκοολούχα ποτά, τα όσπρια, το κρέας, τα φάρμακα, τα ζυμαρικά, το ρύζι, το εμφιαλωμένο νερό, τα τιμολόγια ΔΕΚΟ, οι υπηρεσίες κατ' οίκον, τα εισιτήρια θεαμάτων, οι υπηρεσίες σε καφετέριες, ζαχαροπλαστεία, εστιατόρια, ψητοπωλεία, διαμονή, οι υπηρεσίες καλλιτεχνών, επισκευές κ.ά. Ωστόσο, προβληματισμό προκαλεί ο αντίκτυπος που θα έχει στην αγορά μια τέτοια κίνηση σε μια ιδιαίτερα αρνητική συγκυρία, καθώς η άνοδος των τιμών κατά 12% αναμένεται να πυροδοτήσει ένα νέο κύμα αυξήσεων, επιδεινώνοντας το καταναλωτικό κλίμα, ενώ εκτιμάται πως ο πληθωρισμός θα απογειωθεί κατά 1-2 μονάδες, σε επίπεδα υψηλότερα του 7%.
Ευρωζώνη: Αύξηση 1% στο ΑΕΠ β΄ τριμήνου
Κατά 1% αναπτύχθηκε στο δεύτερο τρίμηνο του έτους η οικονομία των 16 κρατών μελών της Ευρωζώνης, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2009, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 1,7%. Την ίδια ώρα, οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για αύξηση 0,7% σε μηνιαία βάση και 1,4% σε ετήσια βάση.
Πηγή: ΒΕΘ