«Θα σεβαστούμε πλήρως τους στόχους για το 2011» τονίζει ο Γ.Παπακωνσταντίνου
Θα υπάρξει πλήρης σεβασμός των στόχων που έχουν τεθεί για το 2011, παρά το ότι το 2010 η Ελλάδα ξεκινά από υψηλότερο σημείο, τόνισε ο Γ.Παπακωνσταντίνου από τις Βρυξέλλες. Η Ελλάδα «προτίθεται να λάβει όποια μέτρα κριθούν αναγκαία» πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών, απαντώντας εμμέσως στις αιχμές της Αυστρίας ότι η Ελλάδα δεν τήρησε τις υποχρεώσεις και δεν εκπληρώνει τους στόχους του μνημονίου. Ικανοποίηση για την υλοποίηση του ελληνικού προγράμματος εξέφρασε το Eurogroup.
Στο μεταξύ, σε ιδιαίτερα σκληρή δήλωση προέβη ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Γ. Παπανδρέου Βολφγκανγκ Σόιμπλε, σχολιάζοντας την επίθεση του Γ. Παπανδρέου στην Μέρκελ, ότι η γερμανική στάση στο ζήτημα του ευρωπαϊκού χρέους ίσως οδηγήσει ορισμένες χώρες στη χρεοκοπία. Συγκεκριμένα ο κ. Σόιμπλε τόνισε ότι «η αλληλεγγύη της ΕΕ και της Γερμανίας προς την Ελλάδα δεν είναι μονόδρομος. Αυτό πρέπει να το θυμάται η Ελλάδα».
Σταδιακή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού προέβλεψε ο Μ. Χρυσοχοϊδης
Mείωση του πληθωρισμού στο 2%-3%, από 5,4% που ήταν τον Αύγουστο, προέβλεψε για τους επόμενους μήνες o υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Μ. Χρυσοχοΐδης, μετά τη συνάντηση που είχε με την τρόικα, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία απορρόφησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, που όπως είπε θα φθάσει στο 17%-18% έως το τέλος του χρόνου.
Κορύφωση της ύφεσης στο 2011, με πλήγμα σε εργασία και επενδύσεις, προβλέπει η ΕΤΕ
Τον επόμενο χρόνο βλέπει κορύφωση της ύφεσης της ελληνικής οικονομίας η Εθνική Τράπεζα, με σημαντική υποχώρηση των επενδύσεων και συνολικό πλήγμα της τάξης του 7% στην αγορά εργασίας στην τριετία 2009-2011. Η Εθνική εκτιμά πως η ύφεση θα φτάσει το 4,9% στο τρέχον τρίμηνο και το 5,1% το πρώτο τρίμηνο του 2011, προβλέποντας πως τον επόμενο χρόνο ο δυνητικός ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα μειωθεί σε 1,3% από το μέσο όρο 3% της τελευταίας δεκαετίας. Επιπλέον, η ΕΤΕ εκτιμά πως οι επενδύσεις θα μειωθούν κατά 6,5 μονάδες (ως ποσοστό του ΑΕΠ) πριν η ελληνική οικονομία ανακάμψει δειλά κατά 0,1% στο τέλος του 2011 ενώ η ανεργία θα φτάσει στο ζενίθ της στα μέσα του 2012, αγγίζοντας το 15%. Κεντρικής σημασίας είναι η επαναφορά του δυνητικού ρυθμού ανάπτυξης στο 2,5%, υποστηρίζει η μελέτη της ΕΤΕ.
Μειωμένο κατά 24% το ταμειακό έλλειμμα στο δεκάμηνο
Μειωμένο κατά 24% σε σχέση με πέρυσι εμφανίζεται το ταμειακό έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης στο δεκάμηνο, πέφτοντας στα 20,6 δισ. ευρώ σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος. Το πρωτογενές αποτέλεσμα του κρατικού προϋπολογισμού – στο οποίο δεν περιλαμβάνονται πληρωμές για τόκους – διαμορφώθηκε βάσει των προσωρινών στοιχείων στα 6,84 δισ. ευρώ από 14,5 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2009.
Αυξημένο κατά 5% το «καλάθι της νοικοκυράς» τον φετινό Οκτώβριο
Πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη έβαλαν οι καταναλωτές τον φετινό Οκτώβριο για να… γεμίσουν το οικογενειακό καλάθι, το οποίο σκαρφάλωσε στα 2.116,06 ευρώ, όταν το 2009 κόστιζε 2010,42 ευρώ. Η αύξηση άγγιξε το 5% και υπολογίζεται στα 150,64 ευρώ. Σύμφωνα με έρευνα του Ελληνικού Κέντρου Καταναλωτών (ΕΛΚΕΚΑ), τη μεγαλύτερη αύξηση παρουσίασαν τα αλκοολούχα ποτά και ο καπνός, η τιμή των οποίων αυξήθηκε κατά 18%. Ίδιο ποσοστό αύξησης παρατηρείται και στον τομέα των μεταφορών, ενώ ο τομέας της στέγασης αυξήθηκε κατά 6%.
Πηγή: ΒΕΘ