Πάνω από 1 δισ. ευρώ οι ακάλυπτες επιταγές στο επτάμηνο του 2010
Στα 1,09 δισ. ευρώ υπολογίζεται το ύψος των ακάλυπτων επιταγών και απλήρωτων συναλλαγματικών το επτάμηνο του 2010, ενώ τον Ιούλιο καταγράφηκε το υψηλότερο ποσό ακάλυπτων επιταγών του έτους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της «Τειρεσίας» που δόθηκαν στη δημοσιότητα, τον Ιούλιο η αξία των 18.600 ακάλυπτων επιταγών ανήλθε στα 166,32 εκατ. ευρώ (+6,6% σε σχέση με τον Ιούνιο). Αναλυτικά, στο επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2010 οι ακάλυπτες επιταγές αριθμούσαν 104.568 τεμάχια συνολικής αξίας 963,79 εκατ. ευρώ, έναντι 196.431 τεμαχίων αξίας 1,95 δισ. ευρώ στο αντίστοιχο επτάμηνο του 2009. Οι απλήρωτες συναλλαγματικές στο επτάμηνο ήταν 76.416 αξίας 126,3 εκατ. ευρώ. Το αντίστοιχο διάστημα του 2009 οι απλήρωτες συναλλαγματικές ήταν 85.608 αξίας 140 εκατ. ευρώ.
"Φωτιά" στις επισφάλειες βάζουν οι δυσοίωνες προβλέψεις για την ύφεση
«Φωτιά» στις επισφάλειες βάζουν οι δυσοίωνες προβλέψεις για την ύφεση στην ελληνική Οικονομία το 2010 και το 2011. Σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές του περιοδικού Economist η ύφεση στην Ελλάδα θα φτάσει φέτος το 4,8%, έναντι εκτίμησης της κυβέρνησης για 4%. Παράλληλα, οι αναλυτές του Economist κάνουν λόγο για εφιαλτική άνοδο της ανεργίας στο 20% στο τέλος του 2011, επισημαίνουν την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για τον τουρισμό και την οικοδομική δραστηριότητα και προβλέπουν εκτίναξη του πληθωρισμού στο 3,9% φέτος από 0,5% το 2009. Σε ότι αφορά τα «κόκκινα» δάνεια των νοικοκυριών, προσεγγίζουν ήδη τα 12 δισ. ευρώ εκ των οποίων περίπου 7 δισ. ευρώ προέρχονται από στεγαστικά δάνεια. Ειδικότερα, το 8% των στεγαστικών δανείων βρίσκεται ήδη σε καθυστέρηση, ενώ ο αντίστοιχος δείκτης για τα καταναλωτικά δάνεια κινείται στο 15%.
Μείωση 3,5% στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας τον Ιούλιο
Μείωση κατά 3,49% σημείωσε τον Ιούλιο η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στη χαμηλή και μέση τάση (νοικοκυριά και εμπορικές επιχειρήσεις), όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΔΕΣΜΗΕ. Η κατανάλωση μειώνεται συνεχώς από τις αρχές του 2010, καθώς τον Ιανουάριο η πτώση ήταν 0,8%, το Φεβρουάριο 4,55%, το Μάρτιο 2,9%, τον Απρίλιο 1,62%, τον Μάιο 3,2% και τον Ιούνιο 3,4%.
Κυρίαρχη θέση και το 2010 για την ελληνόκτητη ναυτιλία
Την κυρίαρχη θέση στην παγκόσμια ναυτιλία διατηρεί και το 2010 η ελληνόκτητος ναυτιλία, η οποία, παρά την παγκόσμια οικονομική κρίση, κατέχει το μεγαλύτερο εμπορικό στόλο με μερίδιο 15% της παγκόσμιας χωρητικότητας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Institute of Shipping Economics and Logistics, o ελληνικός εφοπλισμός βάζει τις βάσεις για τη διατήρηση της ηγετικής του θέσης και τα επόμενα χρόνια, καθώς οι επενδύσεις που έχει κάνει τόσο σε νέες ναυπηγήσεις, όσο και στην αγορά μεταχειρισμένων, υπολογίζονται μέχρι τώρα στα 11 δισ. δολάρια περίπου.
Πηγή: ΒΕΘ