ΒΕΘ NEWSLETTER 21/12/2010

Αυξήθηκαν οι διαγραφές στο ΒΕΘ το 2010

Επιφυλακτικοί με το επιχειρείν, ελέω της οικονομικής κρίσης, εμφανίζονται οι Θεσσαλονικείς, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του  μητρώου του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) για την περίοδο 1 Ιανουαρίου έως 15 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά την εξεταζόμενη περίοδο οι εγγραφές έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος καταγράφηκαν μειωμένες κατά 14,5%, ενώ αντίθετα οι διαγραφές ήταν αυξημένες κατά 10,5%.

Συγκεκριμένα οι εγγραφές κατά το διάστημα 1 Ιανουαρίου- 15 Δεκεμβρίου 2010 ανήλθαν σε 948 έναντι 1.103 το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Τη μερίδα του λέοντος στις εγγραφές κατέχουν οι διάφορες υπηρεσίες (220), ακολουθούν τα οικοδομικά επαγγέλματα (145) και τα συνεργεία -ναυπηγεία (120).

Σε 1.614 ανήλθαν οι διαγραφές κατά το εξεταζόμενο διάστημα έναντι 1.460 το αντίστοιχο περσινό διάστημα.  Ο κύριος λόγος για τις διαγραφές ήταν το γεγονός ότι κρίθηκαν ασύμφορες (721) ενώ σημαντικός ήταν ο αριθμός των επιχειρήσεων (530) που διαγράφηκαν καθώς οι ιδιοκτήτες τους συνταξιοδοτήθηκαν. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το αντίστοιχο περσινό διάστημα 506 επιχειρήσεις από αυτές που διαγράφηκαν κρίθηκαν ασύμφορες, αριθμός μειωμένος κατά 36% έναντι της φετινής χρονιάς.

Μειώνονται σταδιακά οι ασφαλιστικές εισφορές

Τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 25% έως το 2013, προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτρουμάνης. Οι ασφαλιστικές εισφορές των συνεπών εργοδοτών αλλά και των εργαζομένων θα μειωθούν μέχρι και 25% σταδιακά έως το 2013. Η κίνηση αυτή θα υλοποιηθεί ως αποτέλεσμα της πλήρους μηχανογράφησης του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας και της δημιουργίας κοινής βάσης δεδομένων με το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΔ. Η κοινή αυτή πλατφόρμα θα διευκολύνει και τις επιχειρήσεις στις δηλώσεις τους, αλλά και τους ελέγχους για τον περιορισμό της αδήλωτης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής.             

Δύο θέσεις ‘έχασε' στην εξαγωγική κατάταξη η Ελλάδα

Χαμηλότερα κατά δύο θέσεις βρέθηκε η Ελλάδα στην εξαγωγική κατάταξη της Ε.Ε. των 27 κρατών-μελών για το εννεάμηνο του 2010, καθώς οι εντυπωσιακές επιδόσεις της Βουλγαρίας και της Λιθουανίας, «έσπρωξαν» τη χώρα προς τα κάτω, με αποτέλεσμα να κατατάσσεται πλέον 22η. Παράλληλα, η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις πέντε χώρες με τη μικρότερη αύξηση των εξαγωγών σε αξία για το εξεταζόμενο διάστημα, μαζί με την Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο, τη Δανία και τη Γαλλία.  Αντίστοιχα, οι χώρες της ΕΕ-27, με τη μεγαλύτερη αύξηση εξαγωγών στο 9μηνο είναι: Βουλγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Εσθονία και Ρουμανία.
Η συνεισφορά των ελληνικών εξαγωγών στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της χώρας μας για το εννεάμηνο του 2010 υπολογίζεται σε 6,4%, υψηλότερη κατά 0,3% από το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Στο ναδίρ από την εποχή της ένταξης στο ευρώ οι χορηγήσεις δανείων

Η πιστωτική επέκταση προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά υποχώρησε τον Οκτώβριο στο χαμηλότερο επίπεδο από την ένταξη της χώρας στο ευρώ και διαμορφώθηκε στο 1% από 1,2% τον Σεπτέμβριο.

Η συνολική πιστωτική επέκταση στη χώρα επιταχύνθηκε στο 7,2% τον Οκτώβριο, σε ετήσια βάση, έναντι 6,8% τον Σεπτέμβριο και 5,7% τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος που δημοσιεύθηκαν χθες. H χρηματοδότηση προς τη γενική κυβέρνηση επιταχύνθηκε στο 37,4% σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο, από 34,1% τον προηγούμενο μήνα. Oι συνολικές οφειλές επιχειρήσεων και νοικοκυριών στις τράπεζες έφτασαν στα 260,9 δισ. ευρώ, με τις επιχειρήσεις να οφείλουν περίπου 127 δισ. ευρώ, τους ελεύθερους επαγγελματίες 16,2 δισ. ευρώ και τα νοικοκυριά 117,9 δισ. ευρώ.

Πηγή: ΒΕΘ