Αρχίζει τη Δευτέρα η πληρωμή των προκαταβολών για την περαίωση
Την προκαταβολή της περαίωσης εκκρεµών υποθέσεων της περιόδου 2000-2009 καλούνται να πληρώσουν από τη Δευτέρα 1η Νοεμβρίου 1,3 εκατομμύρια ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες.
Μέχρι σήμερα υπολογίζεται ότι η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων έχει αποστείλει 440.000 εκκαθαριστικά σημειώματα και οι παραλήπτες τους θα είναι οι πρώτοι που θα κληθούν να περάσουν από την τράπεζα της επιλογής τους για την εξόφληση της προκαταβολής 20% επί του συνολικά οφειλόμενου φόρου που περιγράφεται στο εκκαθαριστικό τους, εφόσον βέβαια επιθυμούν να περαιώσουν τις ανέλεγκτες χρήσεις τους. Η διαδικασία έκδοσης και αποστολής των εκκαθαριστικών σημειωμάτων, αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τις 18 Νοεμβρίου.
Πάνω από 15% ανήλθε το έλλειμμα του 2009, λέει ο Γ. Παπακωνσταντίνου
Το αναθεωρημένο έλλειμμα του 2009 θα είναι πάνω από 15% του ΑΕΠ, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, μιλώντας σε συνέδριο στη Λεμεσό.
Η Eurostat αναμένεται να δημοσιεύσει τα αναθεωρημένα στοιχεία έως τα μέσα Νοεμβρίου, μάλλον μετά τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Βάσει των τωρινών εκτιμήσεων, το έλλειμμα του 2009 υπολογίζεται σε 13,8% του ΑΕΠ. Ο υπουργός Οικονομικών είπε ακόμα ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί έως 3% το 2011.
«Η ανάπτυξη θα συρρικνωθεί κατά 4% φέτος και τον επόμενο χρόνο κατά 2,5% έως 3%», ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου. Στην πραγματικότητα, πρόσθεσε, οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης θα επανέλθουν από το 2012.
Στη 39η θέση μεταξύ 110 χωρών η Ελλάδα σε ευημερία
Στην 39η θέση μεταξύ 110 χωρών, που καλύπτουν το 90% του παγκόσμιου πληθυσμού, βρίσκεται η Ελλάδα το 2010, σύμφωνα με το Δείκτη Ευημερίας του βρετανικού Legatum Ιnstitute. Τη πρώτη θέση κατέλαβε για δεύτερη φορά η Νορβηγία ενώ στη δεύτερη και τρίτη θέση είναι η Δανία και η Φινλανδία αντίστοιχα. Η Αυστραλία κατατάχθηκε τέταρτη, η Νέα Ζηλανδία, η Σουηδία, ο Καναδάς, η Ελβετία, η Ολλανδία και οι ΗΠΑ, συμπληρώνουν την πρώτη δεκάδα. Σύμφωνα με τον οργανισμό τα ισχυρά χαρτιά της Ελλάδας είναι η εκπαίδευση και υγεία, όπου έχουμε σκορ 21 και 22, περίπου όσο η Βρετανία. «Μέτρια» με κίτρινη σήμανση στον δείκτη κρίνεται η οικονομία, η επιχειρηματικότητα, οι ευκαιρίες, η διακυβέρνηση και η ασφάλεια της χώρας. Τέλος, στο «κόκκινο», έχει καταταχθεί η Ελλάδα σε δύο τομείς: στις ατομικές ελευθερίες και στο κοινωνικό κεφάλαιο, όπου έχουμε ανάλογο βαθμό με την Τουρκία, η οποία βρίσκεται στην 80ή θέση.
Πηγή: ΒΕΘ