ΒΕΘ NEWSLETTER 6/12/2010

Στις Βρυξέλλες σήμερα η Λ. Κατσέλη για τις επιχειρησιακές συμβάσεις

Με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν στην τρόικα συναντάται σήμερα στις Βρυξέλλες η υπουργός Εργασίας Λ. Κατσέλη με αντικείμενο τις επιχειρησιακές συμβάσεις. Στο σχέδιο έξι σημείων που θα παρουσιάσει στον Σ. Ντερούζ προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η δυνατότητα επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων και σε επιχειρήσεις που δεν εκπροσωπούνται στις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Επιπλέον, θα είναι δυνατή η σύναψη επιχειρησιακών συμβάσεων ειδικών συνθηκών χωρίς όμως να αναγράφεται ποσοστό μείωσης μισθών. Οι συμβάσεις αυτές θα έχουν διάρκεια δύο έτη και θα συνάπτονται μεταξύ του εργοδότη και του επιχειρησιακού σωματείου ή, όπου δεν υπάρχει σωματείο, του κλαδικού συνδικάτου. Σημειώνεται ότι στο μνημόνιο το οποίο ψηφίστηκε από τη Βουλή ορίζεται ότι «οι επιχειρησιακές συμβάσεις δύνανται να αποκλίνουν από τις συλλογικές» και στο επικαιροποιημένο μνημόνιο υπάρχει η αναφορά ότι «η κυβέρνηση υποχρεούται να νομοθετήσει χωρίς επαχθείς περιορισμούς». Στο επικαιροποιημένο μνημόνιο υπάρχει επίσης η πρόβλεψη ότι δεν μπορούν να επεκταθούν με νόμο οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας καλύπτοντας όλους τους εργαζομένους στον κλάδο.

Στο υπουργικό συμβούλιο αύριο ο νέος επενδυτικός νόμος

Στο υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να παρουσιασθεί αύριο, από τον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης Μ.Χρυσοχοΐδη το σχέδιο του νέου επενδυτικού νόμου, το οποίο στη συνεχεία θα δοθεί προς δημόσια διαβούλευση. Ο νέος αναπτυξιακός νόμος αλλάζει το υφιστάμενο καθεστώς επιχορηγήσεων και εισάγει καινοτόμους μηχανισμούς κινητοποίησης κεφαλαίων, βασιζόμενος σε κριτήρια μακροπρόθεσμης κοινωνικής αποδόσεως. Το νέο πλαίσιο προβλέπει λιγότερες επιδοτήσεις, περισσότερες φοροαπαλλαγές και αποσβέσεις για νέες επενδύσεις και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Οι βασικές μορφές ενισχύσεως που προβλέπονται από το νέο αναπτυξιακό νόμο είναι η επιχορήγηση κεφαλαίου, οι φορολογικές απαλλαγές, η επιχορήγηση χρεολυσίων δανείου διάρκειας ως δέκα έτη και η επιδότηση χρηματοδοτικής μισθώσεως μηχανολογικού εξοπλισμού για συμβάσεις διάρκειας ως επτά έτη. Με τις φοροαπαλλαγές θα ενισχύονται βιώσιμα επενδυτικά σχέδια με τεκμηριωμένες προοπτικές κερδοφορίας, ενώ θα υπάρχει ειδική πρόβλεψη για την νεανική επιχειρηματικότητα. Τα φορολογικά κίνητρα θα έχουν μέχρι και εξαετή διάρκεια, ενώ θα επεκτείνονται ανάλογα την περίπτωση. Δυνατότητα υποβολής προτάσεων θα έχουν όλοι σχεδόν οι κλάδοι, καθώς και εκείνοι που υπάγονται σε ειδικά καθεστώτα. Η διαδικασία προσκλήσεων θα διενεργείται δύο φορές ετησίως εντός δύο εξαμηνιαίων περιόδων, με τις αιτήσεις υπαγωγής να υποβάλλονται τον Ιανουάριο και τον Ιούλιο κάθε έτους.

Ανεξάρτητη Αρχή θα διεκπεραιώνει τις διαφορές µε την εφορία

Στην καθιέρωση του θεσμού της φορολογικής διαιτησίας προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών. Οι σχεδιασμοί του υπουργείου Οικονομικών αφορούν στη δημιουργία μιας νέας Ανεξάρτητης Αρχής εξωδικαστικού συμβιβασμού, στην οποία θα μπορεί να προσφύγει κάθε φορολογούμενος που αμφισβητεί τα αποτελέσματα των φοροελέγχων και την οικονομική ετυμηγορία των ελεγκτικών μηχανισμών. Η Αρχή αυτή, θα αποφασίζει μέσα σε διάστημα 90 ημερών για τις φορολογικές εκκρεμότητες, ενώ η προσφυγή σε αυτή έναντι της προσφυγής στη Δικαιοσύνη θα είναι σημαντικά πιο οικονομική.
Βασικό κίνητρο για την προσφυγή των φορολογουµένων στη διαιτησία θα είναι το µικρότερο ποσό προκαταβολής επί του προστίµου που έχει επιβληθεί έναντι της κλασικής προσφυγής στη δικαιοσύνη, η οποία επίσης θα παραµένει ενεργή – αλλά ακριβότερη επιλογή.

Πηγή: ΒΕΘ