ΒΕΘ NEWSLETTER 8/12/2010

«Όχι» ΒΕΘ στην κατάργηση των εισφορών στα επιμελητήρια

Την έντονη δυσφορία του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) προκάλεσαν οι προτάσεις του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) σχετικά με την κατάργηση της υποχρεωτικής εγγραφής και καταβολής εισφορών των επιχειρήσεων προς τα επιμελητήρια. Οι  εν λόγω προτάσεις περιλαμβάνονται στη μελέτη που κατέθεσε πρόσφατα ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος στον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.  «Με τις προτάσεις αυτές ο ΣΕΒ απαξιώνει ένα θεσμό δεκαετιών, όπως είναι τα επιμελητήρια. Τα επιμελητήρια με τις ποικίλες δράσεις τους στηρίζουν την επιχειρηματικότητα, προασπίζουν τα συμφέροντα των μελών τους, παρέχοντας πληροφόρηση και ενημέρωση, δίνουν έμφαση στην εξωστρέφεια των επιχειρήσεων, καταβάλλοντας προσπάθειες για την διασύνδεση παραγωγής και εκπαίδευσης. Παράλληλα αποτελούν σύμβουλο της πολιτείας για θέματα που αφορούν το επιχειρείν», τονίζει το ΒΕΘ σε επιστολή του προς τον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχάλη Χρυσοχοίδη. «Σε μια περίοδο όπως αυτή που διανύουμε ο ρόλος των επιμελητηρίων είναι περισσότερο παρά ποτέ ουσιαστικός, καθώς οι επιχειρήσεις που ανήκουν στο δυναμικό των μελών τους λαμβάνουν σειρά ανταποδοτικών υπηρεσιών», αναφέρει ο πρόεδρος του ΒΕΘ Παναγιώτης Παπαδόπουλος υπογραμμίζοντας ότι τα προβλήματα που ταλανίζουν την επιχειρηματικότητα δεν είναι ο ρόλος των επιμελητηρίων αλλά  η υψηλή και υπερβολική φορολογία και η έλλειψη ρευστότητας. 

«Ο ΣΕΒ θα πρέπει να ασχολείται με «τα του οίκου του» χωρίς να κάνει υπέρβαση αρμοδιοτήτων, προσπαθώντας παράλληλα να ακυρώσει τη συνεισφορά των επιμελητηρίων» σημειώνει το ΒΕΘ που παράλληλα υπογραμμίζει ότι συναισθανόμενο την αρνητική οικονομική συγκυρία έχει παγώσει τις συνδρομές των μελών του προς το Επιμελητήριο την τελευταία διετία, κάτι που προτίθεται να συνεχίσει για όσο διαρκεί η κρίση.    

Στο 4,9% υποχώρησε ο πληθωρισμός το Νοέμβριο

Στο 4,9% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός το Νοέμβριο, έναντι 5,2% τον Οκτώβριο. O εναρμονισμένος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 4,8% από 5,2% τον προηγούμενο μήνα.  Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα Τετάρτη η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) από τη σύγκριση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του μηνός Νοεμβρίου 2010, προς τον αντίστοιχο Δείκτη του Νοεμβρίου 2009, προκύπτει αύξηση 4,9%, έναντι αύξησης 2%, που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση του έτους 2009 προς το 2008.

ΙΟΒΕ:   Περαιτέρω υποχώρηση του δείκτη επιχειρηματικότητας

Μείωση του δείκτη επιχειρηματικότητας καταδεικνύει η ετήσια έρευνα του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ). Η μείωση σύμφωνα με το ίδρυμα αποδίδεται στις δυσμενείς εξελίξεις και το φόβο. Το 2009 ο βασικός δείκτης της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα μειώθηκε στο 8,8% από 9,9% το 2008 και υποχώρησε στο 5,5% το 2010, ενώ χαρακτηριστικά περίπου 180.000 άτομα δήλωσαν πως διέκοψαν το 2009 τη λειτουργία της επιχείρησης τους με κύρια αιτία την έλλειψη επαρκούς κερδοφορίας. Σύμφωνα με την έκθεση, έχει αυξηθεί το μέσο επιχειρηματικό κεφάλαιο από τις 40.000 στις 60.000 ευρώ αλλά εξακολουθεί να είναι ανησυχητικό το ότι δεν προέρχεται το κεφάλαιο αυτό από τραπεζικούς πόρους με κριτήρια βιωσιμότητας αλλά από την οικογένεια του επιχειρηματία. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, περί τα 1,6 εκατ. άτομα αναπτύσσουν επιχειρηματική δράση και περί τα 600.000 άτομα βρίσκονται στα αρχικά στάδια επιχειρηματικής δραστηριότητα. Περί τα 1,2 εκατ. άτομα σκοπεύουν να εισέλθουν στον επιχειρηματικό στίβο μέσα στα επόμενα τρία χρόνια ενώ η επιχειρηματικότητα ευκαιρίας ανήλθε στο 47% των επιχειρηματία αρχικών σταδίων, έναντι 39,5% πέρυσι.

Πηγή: ΒΕΘ