Δελτίο ΕΒΕΑ 4 Δεκεμβρίου 2009

  • Κ. ΜΙΧΑΛΟΣ: Η ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟΛΜΗΡΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

''Η επανεκκίνηση της οικονομίας δεν μπορεί να γίνει μόνο με 800 εκατ. ευρώ επιπλέον στο Πρόγραμμα των Δημοσίων Επενδύσεων για το 2010. Θα γίνει μέσα από τολμηρές μεταρρυθμίσεις για τον περιορισμό της γραφειοκρατίας και την απελευθέρωση κρίσιμων τομέων, όπως οι μεταφορές και η ενέργεια, τα κλειστά επαγγέλματα''. Αυτό ανέφερε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας κ. Κ. Μίχαλος στο CEO Summit 2009 που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρία Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και πρόσθεσε ότι για να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες της επιχειρηματικότητάς μας, χρειάζονται τομές. Πρόσθεσε δε την εκτίμησή του ότι κινητήριος δύναμη θα πρέπει σήμερα να είναι οι επενδύσεις, η παραγωγή ανταγωνιστικών προϊόντων και υπηρεσιών και η δυναμική διείσδυση σε ξένες αγορές.

  • TΟ "ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ" ΤΟΥ 2010 ΔΕ ΘΑ ΕΧΕΙ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΙΣΧΥ

Tο "πόθεν έσχες" δε θα έχει αναδρομική ισχύ, καθώς το 2010, οπότε και θα κληθούν οι φορολογούμενοι να δηλώσουν την περιουσιακή τους κατάσταση, κινητή και ακίνητη, θα είναι έτος "καταγραφής". Αυτό ουσιαστικά σημαίνει, σύμφωνα και με τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ότι δε θα τους ζητηθεί να δικαιολογήσουν το πώς προέκυψε η περιουσία τους, προκειμένου να δηλώσουν ακριβώς τα περιουσιακά τους στοιχεία χωρίς να αποκρύψουν απολύτως τίποτα, αφού δε θα υπάρχει ο κίνδυνος επιβολής κυρώσεων. Μόνο με τον τρόπο αυτό θα καταστεί δυνατή η πλήρης και αληθινή καταγραφή των οικονομικών στοιχείων των φυσικών προσώπων, που θα συμβάλει στη δημιουργία μιας νέας αξιόπιστης βάσης δεδομένων για τις αυριανές διασταυρώσεις και την αποκάλυψη της φοροδιαφυγής. Ο κ. Παπακωνσταντίνου επεσήμανε ότι η εφαρμογή ενός καθολικού «πόθεν έσχες», μαζί με τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, αλλά και ένα νέο σύστημα ελέγχων που θα στηριχθεί σε αντικειμενικά κριτήρια, θα πρέπει να είναι οι άξονες της επικείμενης φορολογικής μεταρρύθμισης, που θα περιλαμβάνει ιδιαίτερα σκληρά μέτρα για όσους φοροδιαφεύγουν.                                                                                    

  • ΕΠΙΣΠΕΥΔΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΤΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ Ε9

Επισπεύδονται οι διαδικασίες για τη διόρθωση των δηλώσεων Ε9 από τις Εφορίες και την έκδοση των εκκαθαριστικών του ΕΤΑΚ, για την είσπραξη του φόρου που θα συμβάλλει στην τόνωση των εσόδων. Το οικονομικό επιτελείο έδωσε χθες εντολή στις Δ.Ο.Υ. όπως μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου αποστείλουν στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων όλες τις δηλώσεις Ε9 του 2009, αφού όμως προηγουμένως τις έχουν ελέγξει εξονυχιστικά για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ώστε στη συνέχεια να μην υπάρξουν καθυστερήσεις στο έργο της Γ.Γ.Π.Σ. όσον αφορά στη βεβαίωση του ΕΤΑΚ και στην είσπραξή του. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι οι υπάλληλοι των Εφοριών, κατά τον έλεγχο των εντύπων Ε9, θα δώσουν ιδιαίτερη βαρύτητα σε είκοσι κωδικούς των δηλώσεων καθώς σε αυτούς παρατηρούνται και τα συνηθέστερα λάθη, που δημιουργούν τις καθυστερήσεις στην επεξεργασία και έκδοση του ΕΤΑΚ.

  • ΠΛΑΣΤΑ» ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΚΑΙ «ΦΟΥΣΚΩΜΕΝΕΣ» ΔΑΠΑΝΕΣ ΑΝΑΖΗΤΑ Η ΕΦΟΡΙΑ

«Πλαστά» εισοδήματα, αλλά και «φουσκωμένες» δαπάνες που τυχόν έχουν δηλώσει ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις για να γλυτώσουν φόρο, αναζητά το οικονομικό επιτελείο. Συγκεκριμένα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έδωσε χθες εντολή στις Εφορίες να «ξεσκονίσουν» όλα τα μηχανογραφικά δελτία με τα οικονομικά στοιχεία επιχειρήσεων και επιτηδευματιών, το γνωστό έντυπο Ε3 του 2007, προκειμένου να εντοπίσουν φαινόμενα φοροδιαφυγής. Κατά τις διασταυρώσεις που θα πραγματοποιηθούν όλα τα στοιχεία που έχουν αποτυπωθεί στα έντυπα Ε3 θα συσχετιστούν με αυτά που έχουν αναγράψει οι επιτηδευματίες στο βασικό έντυπο της φορολογικής τους δήλωσης το Ε1, ώστε να διαπιστωθεί η ορθότητα ή μη των δηλωθέντων εισοδημάτων και δαπανών. Όσοι φυσικά εντοπιστούν να έχουν κρύψει εισοδήματα ή να έχουν δηλώσει ψευδείς δαπάνες, θα κληθούν από τις Εφορίες για να δώσουν εξηγήσεις και να υποβάλλουν συμπληρωματικές δηλώσεις πληρώνοντας τα προβλεπόμενα από την ισχύουσα νομοθεσία πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Πηγή: ΕΒΕΑ