ΔΕΛΤΙΟ ΕΒΕΑ – Τετάρτη, 13 Ιουνίου 2012

Κ. ΜΙΧΑΛΟΣ: ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΑΛΛΑΓΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΗΣ Ε.Ε.

Την ανάληψη συλλογικής δράσης για την αλλαγή οικονομικής πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρότεινε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ στη συνάντηση των προέδρων  της Λέσχης των Μητροπολιτικών Επιμελητηρίων της ΕΕ, στο Μιλάνο. Ο κ. Μίχαλος, τόνισε την ανάγκη για από κοινού άσκηση πίεσης προς τους ηγέτες της ΕΕ, προκειμένου, έστω και αργά, να αντιληφθούν ότι το μείγμα πολιτικής που ασκούν είναι λανθασμένο. Πρόκειται για επιδημία, τόνισε, που, αν δεν χρησιμοποιηθεί το κατάλληλο αντίδοτο, θα πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Την άποψη τού κ. Μίχαλου ασπάστηκαν, σχεδόν στο σύνολό τους, οι πρόεδροι της Λέσχης των Μητροπολιτικών Επιμελητηρίων της ΕΕ. Μάλιστα, ο Carlo Altomonte, καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Bocconi του Μιλάνου, συμπλήρωσε ότι «αυτή η επιδημία, αν δεν αλλάξει το μείγμα πολιτικής σε επίπεδο ΕΕ, θα λειτουργήσει ως ντόμινο και θα χτυπήσει ακόμη και την ισχυρή Γερμανία, που μέχρι στιγμής βαδίζει αμέριμνη και με αέρα υπεροψίας».

       

ΣΤΑ 10,88 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟ 5ΜΗΝΟ

Διευρυμένο εμφανίζεται σε ετήσια βάση, στα 10,88 δισ. ευρώ έναντι 10,42 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2011, το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού στο πρώτο πεντάμηνο, κυρίως εξαιτίας της βαθιάς ύφεσης, αλλά και της υστέρησης των φορολογικών εσόδων. Ωστόσο, βάσει των αναθεωρημένων στόχων για το έλλειμμα, αυτοί επιτυγχάνονται. Βελτιωμένη εικόνα έναντι των στόχων εμφανίζει και το πρωτογενές έλλειμμα διαμορφούμενο σε 2,356 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για 4,234 δισ. ευρώ. Αντίθετα, εκτροχιασμό εμφανίζουν τα έσοδα, παρουσιάζοντας έναντι των στόχων απόκλιση 666 εκατ. ευρώ, λόγω της βαθιάς ύφεσης που πλήττει την κατανάλωση και κατ' επέκταση τα έσοδα από φόρους πχ από ΦΠΑ, αλλά και της καθυστέρησης για προεκλογικούς λόγους της υποβολής δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος από φυσικά και νομικά πρόσωπα. Έτσι, ενώ θα έπρεπε να έχουν εισπραχθεί 18,834 δισ. ευρώ, έχουν μπει στα ταμεία 18,268 δισ. ευρώ.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΒΕΑ: «ΕΥΡΩ Ή ΔΡΑΜΧΗ;», 13.6.12, 18:00 ΕΒΕΑ

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, σε μια προσπάθεια ανταλλαγής απόψεων, με σκοπό να εξετασθούν οι επιπτώσεις τόσο της παραμονής, όσο και μιας ενδεχόμενης εξόδου της χώρας μας από το ευρώ, αλλά και να αναζητηθούν λύσεις, προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα καίρια προβλήματα που έχουν πλήξει την επιχειρηματική δραστηριότητα, την εθνική οικονομία και την ποιότητα ζωής στη χώρα μας γενικότερα, διοργανώνει εκδήλωση με θέμα: «Ευρώ ή Δραχμή;», σήμερα, Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012 και ώρα 18.00, στο μέγαρο του ΕΒΕΑ, Ακαδημίας 7, Αίθουσα ΕΡΜΗΣ (6ος όροφος)

Πηγή: ΕΒΕΑ