ΔΕΛΤΙΟ ΕΒΕΑ 10 Μαρτίου 2010

ΕΒΕΑ – ΒΕΑ: ΝΑ ΕΠΙΜΕΡΙΣΤΕΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ Η ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΤΗΣ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΟΥ ΦΠΑ
Την ανάγκη επιμερισμού της απορρόφησης της αύξησης του ΦΠΑ και από το λιανεμπόριο και από τη μεταποίηση ζητούν το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ) και το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΒΕΑ). Όπως αναφέρουν στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσαν, η ελληνική παραγωγή, που πλήττεται από μία σειρά αρνητικών συγκυριών και τον ανταγωνισμό προϊόντων τρίτων χωρών, δεν είναι σε θέση να απορροφήσει όλη την αύξηση του ΦΠΑ στα κοστολόγιά της, σημειώνοντας πως ήδη έχουν εκδηλωθεί από αλυσίδες λιανικού εμπορίου, προθέσεις, προκειμένου να μεταφέρουν την αύξηση του ΦΠΑ (19-21%) στην ελληνική παραγωγή. Μάλιστα, προστίθεται στην ανακοίνωση, την τακτική αυτή ακολουθούν και για προϊόντα που έχουν ήδη προμηθευτεί με τον παλαιό συντελεστή (19%) ζητώντας το επιπλέον 2% που ισχύει στην κατανάλωση από 15-3-2010 να τους δοθεί αναδρομικά ως έκπτωση.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΦΠΑ
Με τους νέους αυξημένους συντελεστές θα υπολογίζεται ο Φ.Π.Α. από τη Δευτέρα 15 Μαρτίου σε οποιοδήποτε φορολογικό στοιχείο, ή τιμολόγιο, ακόμη και εάν αφορά συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει, σύμφωνα και με τη διευκρινιστική εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, ότι και σε πιστωτικά τιμολόγια που εκδίδονται από 15/3/10 και αφορούν συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν πριν την ημερομηνία αυτή, υπολογίζεται Φ.Π.Α. με τους νέους αυξημένους συντελεστές. Ωστόσο, είναι διαφορετική η κατάσταση στην περίπτωση έκδοσης Ειδικού Ακυρωτικού Σημειώματος, στο οποίο θα πρέπει να αναγράφεται ο ίδιος συντελεστής Φ.Π.Α. που είχε η αρχική συναλλαγή, ανεξάρτητα της ημερομηνίας έκδοσής του, δεδομένου ότι στην περίπτωση αυτή ακυρώνεται η συναλλαγή στο σύνολό της. Επισημαίνεται ότι τα φορολογικά στοιχεία (για χονδρικές ή λιανικές πωλήσεις), ανεξάρτητα του τρόπου έκδοσής τους, μπορούν να εκδίδονται μέχρι την προσαρμογή είτε από χειρόγραφα στελέχη, είτε από μηχανογραφικά έντυπα με χειρόγραφη αναγραφή των δεδομένων, είτε με εμφανή διαγραφή επί των μηχανογραφικών εντύπων των δεδομένων που χρήζουν αλλαγής λόγω των νέων συντελεστών Φ.Π.Α. και αναγραφής τους, χειρόγραφα ή με έντυπο τρόπο χωρίς γνωστοποίηση στην αρμόδια ΔΟΥ. Οι φορολογικές αρχές πάντως καλούνται να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα της προσαρμογής με σχετική ανεκτικότητα, αλλά να ελέγχουν πρωτίστως την ορθότητα της καταχώρησής στα τηρούμενα βιβλία και της απόδοσης Φ.Π.Α.

Υπενθυμίζεται ότι από τις 15/3/2010 οι νέοι συντελεστές διαμορφώνονται ως εξής:

* ο κανονικός συντελεστής από 19% αυξάνεται σε 21%,

* ο μειωμένος συντελεστής από 9% αυξάνεται σε 10%,

* ο συντελεστής για τον οποίο προβλέπεται μείωση κατά 50% για ορισμένα αγαθά και υπηρεσίες από 4,5%, αυξάνεται σε  5%.

Έτσι και οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου διαμορφώνονται αντίστοιχα σε 15%, 7%, και 4%.

ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ: ΣΤΟ 2,8% ΤΟ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ
Σημαντική άνοδος του πληθωρισμού σε περιβάλλον ύφεσης καταγράφηκε τον περασμένο Φεβρουάριο, εξέλιξη που αποδίδεται στις πρώτες δέσμες των μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση. Ο πληθωρισμός του Φεβρουαρίου διαμορφώθηκε στο 2,8% έναντι αύξησης 1,6% που σημειώθηκε πέρυσι τον ίδιο μήνα και έναντι 2,4% που ήταν τον Ιανουάριο και 2,6% το Δεκέμβριο. Στην αύξηση του πληθωρισμού στο 2,8% συνέβαλαν οι αυξήσεις φόρων και κρατικά ελεγχόμενων τιμών υπηρεσιών, όπως είναι εισιτήρια υπεραστικών τρένων 36,6%, βενζίνη 36,4%, ταξί 28,6%, τέλη κυκλοφορίας-διόδια 28,3%, πετρέλαιο θέρμανσης 24,7% κλπ. Οι πληθωριστικές πιέσεις εκτιμάται ότι θα ενισχυθούν περαιτέρω από το Μάρτιο, λόγω και των έκτακτων μέτρων.

 

ΕΣΥΕ: ΤΟ 20% ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ
Στο 20% του πληθυσμού της χώρας ανέρχεται το ποσοστό των πολιτών που απειλείται από τη φτώχεια, σύμφωνα με την έρευνα εισοδήματος και συνθηκών διαβίωσης 2008 της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδος (ΕΣΥΕ). Τα νοικοκυριά που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας εκτιμώνται σε 832.975 και τα μέλη τους σε 2.186.869. Ο δείκτης της φτώχειας, υπολογιζόμενος με την ίδια μεθοδολογία, παρουσιάζει σχετική σταθερότητα κατά τα τελευταία 14 έτη (1994-2007) για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, κυμαινόμενος μεταξύ 20% και 23%. Το χρηματικό όριο της φτώχειας ανέρχεται στο ετήσιο ποσό των 6.480 ευρώ ανά άτομο και σε 13.608 ευρώ για νοικοκυριά με δύο ενήλικες και δύο εξαρτώμενα παιδιά. Το μέσο ετήσιο ατομικό ισοδύναμο εισόδημα ανέρχεται σε 12.763,95 ευρώ και το μέσο ετήσιο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών της χώρας σε 22.243,04 ευρώ.

Πηγή: ΕΒΕΑ