Κ. ΜΙΧΑΛΟΣ: ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΟΣ Ο ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗ ΔΕΘ
Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, σχολιάζοντας την συνέντευξη τύπου του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, δήλωσε: «Η απόφαση για την επιβολή νέων δυσβάστακτων τελών στην ακίνητη περιουσία, αποτελεί άλλη μια απόδειξη της αναξιοπιστίας και αφερεγγυότητας της κυβέρνησης. Πλέον κανείς δεν μπορεί να έχει εμπιστοσύνη σ' αυτήν την κυβέρνηση, που καθημερινά αυτοδιαψεύδεται. Ο πρωθυπουργός, με την παρουσία του και τα λεγόμενα του έσβησε κάθε ελπίδα για καλύτερες μέρες. Προέβη σε έναν ανθελληνικό λόγο, επιχειρώντας να δικαιολογήσει τα δυσβάστακτα και αναποτελεσματικά μέτρα που μας επιβάλλουν οι δανειστές μας. Κατά τον Έλληνα πρωθυπουργό, σχεδόν για το σύνολο των προβλημάτων αυτής της χώρας ευθύνονται οι πολίτες της και όχι τα ακραία κερδοσκοπικά παιχνίδια και οι βάρβαρες επιθέσεις από τους διεθνείς κερδοσκόπους. Οι επιχειρήσεις δεν άκουσαν ούτε ένα αναπτυξιακό μέτρο, παρά μόνο τις ίδιες υποσχέσεις περί ανάπτυξης που δεν βασίζονται πουθενά. Η αγορά έχει στεγνώσει από ρευστό, οι επιχειρήσεις κλείνουν η μια μετά την άλλη, οι θέσεις απασχόλησης μειώνονται, η κατανάλωση βρίσκεται στο ναδίρ, καθημερινά θεσπίζονται αντικίνητρα για την ιδιωτική πρωτοβουλία. Και ενώ το επιχειρηματικό τοπίο στην χώρα μας θυμίζει βομβαρδισμένη περιοχή και η κοινωνική συνοχή έχει διαρραγεί, ο πρωθυπουργός δηλώνει υπερήφανος για την κυβέρνηση του και συνεχίζει να αποποιείται των ευθυνών του, δηλώνοντας ότι φταίνε οι προηγούμενοι».
Κ. ΜΙΧΑΛΟΣ: ΜΕΤΡΟ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΜΟΥ Η ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΩΝ ΟΝΟΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΟΟΦΕΙΛΕΤΩΝ
Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, σχολίασε για τη δημοσίευση στο διαδίκτυο των επωνυμιών των επιχειρήσεων που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο: «Είναι ένα ακόμη μέτρο εντυπωσιασμού και μηδενικού αποτελέσματος. Η δημοσίευση των ονομάτων των μεγαλοοφειλετών του δημοσίου, δε σημαίνει ότι οι οφειλές αυτές θα πληρωθούν. Άλλωστε, στη λίστα των 6.000 οφειλετών υπάρχουν επιχειρήσεις που χρόνια έχουν σταματήσει την λειτουργιά τους, που είναι ανενεργές, που έχουν πτωχεύσει ή ακόμη που λόγω της κρίσης αδυνατούν να καταβάλουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους. Είναι λοιπόν απορίας άξιον γιατί ο υπουργός Οικονομικών, επαναφέρει το μέτρο τώρα και αναλώνει άσκοπα τις δυνάμεις του σε δράσεις που αποδεδειγμένα δεν θα επιφέρουν αποτελέσματα. Πρωταρχικό του μέλημα θα έπρεπε να είναι η εξυγίανση και η ενδυνάμωση των ελεγκτικών υπηρεσιών, η πάταξη του λαθρεμπορίου, του παραεμπορίου και γενικότερα της φοροδιαφυγής εκεί όπου πραγματικά υφίσταται και μπορεί να χτυπηθεί. Το ΕΒΕΑ, προτείνει να σταματήσει αυτή η ανούσια πρακτική προς εντυπωσιασμό και να θεσμοθετηθεί η ετήσια δημοσιοποίηση των εισοδημάτων όλων των φυσικών προσώπων, όπως άλλωστε γίνεται ήδη με την δημοσίευση των ισολογισμών των επιχειρήσεων. Έτσι θα επιτευχθεί πλήρης διαφάνεια».
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ: ΜΕΙΩΘΗΚΕ ΚΑΤΑ 2,8% ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ
Μείωση της τάξης του 2,8% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής τον Ιούλιο του 2011, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Ιουλίου 2010, έναντι μείωσης 8,4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2010 προς το 2009. Ο μέσος Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής της περιόδου Ιανουαρίου- Ιουλίου 2011, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη της περιόδου Ιανουαρίου- Ιουλίου 2010, παρουσίασε μείωση 7,9%, έναντι μείωσης 5,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2010 προς το 2009.
ΕΞΑΓΩΓΕΣ: ΑΥΞΗΣΗ ΚΑΤΑ 45,7% ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ
Στο ποσό των 1.916,4 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε η συνολική αξία των εξαγωγών – αποστολών τον Ιούλιο του 2011, έναντι 1.315,2 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2010, παρουσιάζοντας αύξηση 45,7%. Η συνολική αξία των εξαγωγών – αποστολών, χωρίς τα πετρελαιοειδή, διαμορφώθηκε στο ποσό των 1.415,6 εκατ. ευρώ έναντι 1.236,0 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2010, παρουσιάζοντας αύξηση 14,5%. Η συνολική αξία των εισαγωγών – αφίξεων διαμορφώθηκε τον Ιούλιο στο ποσό των 2.984,2 εκατ. ευρώ έναντι 3.887,2 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο του 2010. Χωρίς τα πετρελαιοειδή, διαμορφώθηκε στο ποσό των 2.553,1 εκατ. ευρώ έναντι 2.909,2 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2010, παρουσιάζοντας μείωση 12,2%.
Πηγή: ΕΒΕΑ