ΔΕΛΤΙΟ ΕΒΕΑ 11 Αυγούστου 2010

 

  • Κ. ΜΙΧΑΛΟΣ: ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΜΕΙΓΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Δυστυχώς, κάθε μέρα που περνά η κατάσταση της πραγματικής οικονομίας επιδεινώνεται, τόνισε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κ. Κ. Μίχαλος, ερωτηθείς από ερωτηθείς από δημοσιογράφους για τις εξελίξεις στο πεδίο της οικονομίας. «Τα δημόσια έσοδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, μειώθηκαν τον Ιούλιο κατά 7% θέτοντας το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού εκτός στόχου. Οι έμμεσοι και άμεσοι φόροι εκτίναξαν τον πληθωρισμό στο 5,5%, γεγονός που επιδρά αρνητικά και στον τζίρο των επιχειρήσεων, που βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση. Η υποκατανάλωση αναγκάζει τις επιχειρήσεις σε απολύσεις και οι στρατιές των ανέργων πληθαίνουν θέτοντας σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή. Τα λουκέτα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονται σε ημερήσια διάταξη. Η χρηματοδότηση αποτελεί πλέον απαγορευμένη πρακτική. Η κυβέρνηση πρέπει να κατανοήσει ότι δεν υπάρχει διαθέσιμο ούτε ένα δευτερόλεπτο για επικοινωνιακά τρικ και θερινές διακοπές. Το Ε.Β.Ε.Α. για πολλοστή φορά κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και απαιτεί αλλαγή του μείγματος της πολιτικής που εφαρμόζεται σήμερα. Είναι αδήριτη η ανάγκη να αναθεωρήσει η κυβέρνηση τη φοροεισπρακτική της πρακτική. Να ενεργοποιήσει τους μηχανισμούς για την παροχή ρευστότητας στην αγορά. Να «τρέξει» επιτέλους το ΕΣΠΑ και τον αναπτυξιακό νόμο που χρειάστηκε ένα ολόκληρο χρόνο για να βγει απλά στη διαβούλευση. Να προχωρήσει στην πραγματική και ουσιαστική απελευθέρωση αγορών και επαγγελμάτων» δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ.

  • Κ.Ε.Ε.Ε.: ΔΥΣΟΙΩΝΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πάνω από 100.000 εκτιμάται ότι θα είναι πανελλαδικά τα λουκέτα σε εμπορικά καταστήματα ως το τέλος του χρόνου, ενώ ο αριθμός των ανέργων στο εμπόριο θα πλησιάσει τις 150.000 σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, κ. Γ. Κασιμάτη. Αναφορικά με το νέο αναπτυξιακό νόμο η ΚΕΕΕ εκτιμά ότι η προτεινόμενη στοχοθεσία του νέου αναπτυξιακού νόμου είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Θα μπορούσε πάντως να εμπλουτιστεί με στοιχεία όπως η διατήρηση ενός σταθερού φορολογικού πλαισίου, η μείωση του έμμεσου κόστους του ανθρώπινου δυναμικού, η πραγματική απλοποίηση διαδικασιών ίδρυσης – αδειοδότησης και λειτουργίας των επιχειρήσεων, ενώ βασικό ζήτημα είναι οι επιλέξιμες προς χρηματοδότηση θεματικές δραστηριοτήτων. Παράλληλα, τονίζει ότι «η καθυστέρηση με την οποία αναλαμβάνεται η σχετική νομοθετική πρωτοβουλία από την Κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα επιβλαβής για την αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας».

  • Ε.Σ.Ε.Ε.: Η ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΑΚΥΡΩΝΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Β. Κορκίδης, σχολιάζοντας την ανοδική πορεία του πληθωρισμού, σημείωσε ότι «η φορολογική ακρίβεια ακυρώνει τις προσπάθειες του ελληνικού εμπορίου για μείωση των τιμών σε βασικά καταναλωτικά αγαθά». Όπως επισημαίνει ο κ. Κορκίδης, η επιβολή υπερβολικών αυξήσεων στους έμμεσους φόρους εκτίναξε τον πληθωρισμό τον Ιούλιο στο 5,5% και μας γύρισε πίσω 13 χρόνια στα αντίστοιχα επίπεδα του Αυγούστου του 1997. «Τόσο οι "φορολογικές αυξήσεις" που πέρασαν στην αγορά, όσο και αυτές που πρόκειται να επιβαρύνουν τον καταναλωτή μέχρι το τέλος του έτους, ακυρώνουν δυστυχώς την κοινωνική υπεύθυνη και ειλικρινή προσπάθεια όλων των εμπόρων να μειώσουν τις τιμές και επιπλέον διαμορφώνουν στην αγορά ένα καθεστώς "φορολογικής ακρίβειας"», σημειώνει.  

Πηγή: ΕΒΕΑ