ΔΕΛΤΙΟ ΕΒΕΑ 11 Δεκεμβρίου 2012

Ø  Κ. ΜΙΧΑΛΟΣ: ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ

       Τα στοιχεία για την ανεργία συγκλονίζουν, σημείωσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ στην ομιλία του στο συνέδριο People in Crisis. Τόνισε πως «βρισκόμαστε μπροστά ένα πρόβλημα που λαμβάνει πλέον εκρηκτικές διαστάσεις και που οι συνέπειές του γίνονται κάθε μέρα και πιο ορατές». Εκτίμησε ότι θεμελιώδης προϋπόθεση για την αντιμετώπισή του είναι βεβαίως η έξοδος από την ύφεση. Είναι η προσέλκυση κεφαλαίων και η κινητοποίηση νέων παραγωγικών επενδύσεων, που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας. Όμως, συμπλήρωσε, «αυτό δεν είναι αρκετό. Η επόμενη ημέρα για την ελληνική οικονομία θα είναι διαφορετική σε σχέση με το παρελθόν. Μετά την ουσιαστική χρεοκοπία του κράτους, η ανάπτυξη θα πρέπει πλέον να τροφοδοτηθεί από τις δυνάμεις του ιδιωτικού τομέα. Και θα πρέπει να στηριχθεί σε νέους κλάδους και δραστηριότητες με εξωστρεφή προσανατολισμό και υψηλότερη προστιθέμενη αξία. Ήδη βλέπουμε κλάδους που παραδοσιακά αποτελούσαν επιλογή απασχόλησης, όπως ο δημόσιος τομέας, οι τράπεζες, η βιομηχανία κ.ά. να συρρικνώνονται. Η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας θα απαιτήσει ένα νέο μοντέλο αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας». 

Ø    ΚΕΕΕ: ΚΑΤΩΤΕΡΟ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΣΕΩΝ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ

Κατώτερο των περιστάσεων και της κρίσιμης κατάστασης στην οποία βρίσκεται η οικονομία χαρακτηρίζει το υπό κατάρτιση φορολογικό νομοσχέδιο ο πρόεδρος της Κ.Ε.Ε.Ε. σε υπόμνημα προς τον υπουργό Οικονομικών. Όπως αναφέρει ο κ. Μίχαλος, στο νέο φορολοικό νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνονται οι διατάξεις εκείνες που θα οδηγήσουν, με την ελάφρυνση των φορολογικών βαρών στις επιχειρήσεις και στην κοινωνία γενικότερα, στο δρόμο της ανάπτυξης που θα δώσει ανάσα στην πραγματική οικονομία. Τονίζει μάλιστα, ότι η ανάπτυξη δεν θα επιτευχθεί με μέτρα φοροεισπρακτικού χαρακτήρα, μέσω της επιβολής νέων φόρων στον επιχειρηματικό κόσμο και με τη μείωση μισθών και συντάξεων, τα οποία όχι μόνο δεν θα συντελέσουν στη βελτίωση της υπάρχουσας κατάστασης, αλλά αντίθετα θα εντείνουν την υφεσιακή πορεία στην οποία έχει εισέλθει η οικονομία μας.

Ø ΥΠ.ΑΝ.: ΑΝΟΙΧΤΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΤΑ ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΜΕ ΕΜΒΑΔΟΝ ΕΩΣ 250 Τ.Μ.

Τη δυνατότητα λειτουργίας τις Κυριακές για τα μικρά εμπορικά καταστήματα με έκταση κάτω των 250 τ.μ. που δεν έχουν καμία νομική σχέση με εμπορικές αλυσίδες, αλλά και λειτουργία του συνόλου των καταστημάτων, μικρών και μεγάλων, επτά Κυριακές το χρόνο, προβλέπει πρόταση που παρουσίασε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης, στα πλαίσια του νομοσχεδίου που τροποποιεί τον Αγορανομικό Κώδικα. 

Ø  ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ: ΜΟΛΙΣ ΣΤΟ 1% ΤΟ ΝΟΕΜΒΡΙΟ

       Στο 1% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός το Νοέμβριο σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Η παραμονή του πληθωρισμού σε θετικό έδαφος οφείλεται αποκλειστικά στο πετρέλαιο θέρμανσης και την τιμή της βενζίνης που ενίσχυσαν το δείκτη τιμών καταναλωτή κατά 1,48 μονάδες.  

Ø  ΕΒΕΑ: ΥΠΟΔΟΧΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΝΑ

Την Τετάρτη,  12 Δεκεμβρίου 2012 και ώρα 10:00 π.μ.  θα επισκεφθεί το ΕΒΕΑ (Ακαδημίας 7, 6ος όροφος)  Εμπορική Αποστολή από το «Συμβούλιο της Κίνας για την Προώθηση του Διεθνούς Εμπορίου»(China Council for the Promotion of International Trade). Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα παρουσιαστεί το επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα και θα ακολουθήσουν επιχειρηματικές επαφές μεταξύ των Ελλήνων και Κινέζων επιχειρηματιών. Δελτία Συμμετοχής στο Τμήμα Διεθνών Σχέσεων του ΕΒΕΑ, Ακαδημίας 7, Αθήνα, τηλ: 210 3382242, 210 3382466, email: tretzeka@acci.gr,  fax 210 3382378. 

Πηγή: ΕΒΕΑ