Κ. ΜΙΧΑΛΟΣ: ΤΡΙΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ ΧΑΝΕΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
«Οι συνεχιζόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο λιμάνι του Πειραιά έχουν φέρει σε πλήρες αδιέξοδο τις ελληνικές επιχειρήσεις. Καλούμε την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό και την υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας να εφαρμόσουν άμεσα τις διεθνείς συμφωνίες, τους νόμους και τις δικαστικές αποφάσεις για την επαναλειτουργία του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας» τόνισε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Α., κ. Μίχαλος για τις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις στο λιμάνι του Πειραιά. Μάλιστα, η τελευταία απόφαση του Εφετείου Πειραιά με αριθμό 258/2008 αναφέρει επί λέξει όχι μόνο ότι οι απεργιακές κινητοποιήσεις, που έγιναν πέρυσι για ακριβώς τον ίδιο λόγο, είναι παράνομες και καταχρηστικές αλλά και «απαγορεύει στο μέλλον την υπό των εναγομένων -των λιμενεργατών δηλαδή- πραγματοποίηση απεργιακών κινητοποιήσεων υπό την αυτή μορφή και τρόπο διεξαγωγής (της λευκής απεργίας περιλαμβανομένης), εφ' όσον θα επιστηρίζεται στους αυτούς λόγους και αιτήματα». Όπως τόνισε ο κ. Μίχαλος, η ημερήσια απώλεια δημοσίων εσόδων από την απεργία ανέρχεται σε 3 εκ. ευρώ, ενώ επιπροσθέτως: Η ζημιά του ΟΛΠ ανέρχεται σε 500 χιλιάδες ευρώ, 10.000 containers παραμένουν εγκλωβισμένα στο λιμάνι, 1500 containers ημερησίως ταξιδεύουν σε άλλα λιμάνια της Μεσογείου.
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΖΗΤΟΥΝ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
Την έντονη ανησυχία τους συνεχίζουν να εκφράζουν οι φορείς της αγοράς αναφορικά με την απεργία στο λιμάνι του Πειραιά και ζητούν από την κυβέρνηση άμεση παρέμβαση. Ο πρόεδρος του ΒΕΑ Π. Ραβάνης τονίζει: «Μέσα στον κυκεώνα των προβλημάτων τους, οι επιχειρήσεις της χώρας και ιδιαίτερα οι μικρότερες που αντιμετωπίζουν εντονότερα προβλήματα, εδώ και μία διετία βρίσκονται υπό την ομηρία του ζητήματος της παραχώρησης των προβλητών. Συνέπεια του πιο πάνω είναι η επιβάρυνση του κόστους μεταφοράς, προβλήματα στην παραγωγική διαδικασία από ελλείψεις πρώτων υλών, καθυστερήσεις στη παράδοση προϊόντων κ.ο.κ.». Ο πρόεδρος του ΣΒΑΠ Δ. Μαθιός υποστηρίζει ότι «ξεπέρασαν τα 5 εκατ. ευρώ οι ζημιές των βιομηχανιών Αττικής, χωρίς να υπολογιστούν ακόμη επιβαρύνσεις από την μεταφορά προϊόντων σε άλλα λιμάνια της χώρας».
ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΟ 9,6% ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ 2009
Αυξήθηκε το ποσοστό ανεργίας τον Ιούλιο 2009 και ανήλθε σε 9,6%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, έναντι 7,0% τον Ιούλιο 2008 και 8,6% το Ιούνιο 2009. Το σύνολο των απασχολουμένων κατά τον Ιούλιο 2009 εκτιμάται ότι ανήλθε σε 4.492.162 άτομα. Οι άνεργοι ανήλθαν σε 476.707 άτομα, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 4.300.080 άτομα. Οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 128.772 άτομα σε σχέση με τον Ιούλιο του 2008 (αύξηση 37,0%) και κατά 49.000 άτομα σε σχέση με το Ιούνιο του 2009 (αύξηση 11,5%).
ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΧΡΕΟΣ, ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΖΗΤΑ Η Ε.Ε. ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Ελλείμματα, χρέος και γήρανση του πληθυσμού τοποθετούν την Ελλάδα στη ζώνη υψηλού κινδύνου επιδείνωσης των δημόσιων οικονομικών της μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Για το λόγο αυτό, η Κομισιόν καλεί την Ελλάδα να λάβει άμεσα μέτρα για την ανατροπή των ανισορροπιών, την αύξηση των κρατικών εσόδων και τη μείωση των κρατικών δαπανών. Η Επιτροπή ζητά να χαραχθούν στρατηγικές εξυγίανσης, οι οποίες θα πρέπει να στηρίζονται σε τρεις άξονες: Πρώτον στη μείωση του ελλείμματος και του δημόσιου χρέους, δεύτερον στην αύξηση των ποσοστών απασχόλησης και τρίτον στις μεταρρυθμίσεις των συστημάτων κοινωνικής προστασίας. Οι άλλες τέσσερις χώρες που χαρακτηρίζονται υψηλού κινδύνου στην έκθεση της Επιτροπής για τη Μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών για την ανάκαμψη της οικονομίας, είναι η Λετονία, η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Μ. Βρετανία.
Πηγή: ΕΒΕΑ