ΔΕΛΤΙΟ ΕΒΕΑ 18 Αυγούστου 2011

 

  • ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΜμΕ ΖΗΤΗΣΕ Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ Μ.ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ.

Την απόγνωση του επιχειρηματικού κόσμου για «τις διαρκώς επιδεινούμενες εξελίξεις στο πεδίο της οικονομίας και ιδίως στον τομέα της επιχειρηματικότητας» εξέφρασε η διοίκηση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) στον υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μιχ.Χρυσοχοΐδη σε συνάντηση που είχε μαζί του.

Όπως επεσήμανε στον υπουργό ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ, Γιώργος Κασιμάτης, «τα πλέον πρόσφατα στοιχεία καταδεικνύουν ότι βιώνουμε πρωτόγνωρες συνθήκες ύφεσης». Η αρνητική αυτή τάση δε, τόνισε, δεν έχει ανακοπεί ούτε κατά την περίοδο των θερινών εκπτώσεων, οπότε ο κύκλος εργασιών παραμένει σε αρνητικά επίπεδα για τρίτη συνεχή χρονιά με ποσοστό μείωσης 25% σε πανελλήνια κλίμακα.

  • ΓΣΕΒΕΕ: «ΈΓΚΛΗΜΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΦΠΑ».

Στην εκτίμηση ότι λόγω της βαθιάς ύφεσης θα εισπραχτεί μικρό μέρος από τους φόρους που πρόκειται να επιβληθούν στις επιχειρήσεις εστίασης, προχωρά η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας σε επιστολή της προς το υπουργείο Οικονομικών.

«Δεν θα εισπραχθεί ούτε το 20% με 30% των προϋπολογισθέντων φόρων με ύφεση που υπερβαίνει το 7% του ΑΕΠ. Ταυτόχρονα θα οδηγηθούν σε πρωτοφανή κρίση οι επιχειρήσεις εστίασης, οι νέοι και νέες που εργάζονται σε αυτές και φυσικά το τουριστικό μας προϊόν'» σημειώνει η ΓΣΕΒΕΕ σε επιστολή της προς τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Παντελή Οικονόμου.

Επιπλέον, τονίζει ότι «είναι τεράστιο λάθος, εγκληματικό για την οικονομία και κλάδους επιχειρήσεων να αναζητούμε ισοδύναμο 1 δισ ευρώ – ανασχεδιάζοντας τους συντελεστές ΦΠΑ – που θα προέλθει έτσι ή αλλιώς από φορολόγηση (ΦΠΑ) της ήδη ημιθανούς κατανάλωσης».

  • EUROSTAT: ΜΕΙΩΣΗ ΑΠΟ 3,1% ΣΕ 2,1% ΣΗΜΕΙΩΣΕ Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ.

Μείωση από 3,1% σε 2,1% σημείωσε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούλιο σε σχέση με τον Ιούνιο, σύμφωνα με στοιχεία της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat, που δόθηκαν στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.
Στην ευρωζώνη, ο πληθωρισμός μειώθηκε από 2,7% σε 2,5%, ενώ πριν από ένα χρόνο ήταν 1,7%. Την ίδια περίοδο, στην ΕΕ ο πληθωρισμός μειώθηκε από 3,1% σε 2,9%, ενώ πριν από ένα χρόνο ήταν 2,1%.
Τον Ιούλιο, τα χαμηλότερα ποσοστά πληθωρισμού σημειώθηκαν στην Ιρλανδία (1%), τη Σλοβενία (1,1%) και τη Σουηδία (1,6%) και τα υψηλότερα στην Εσθονία (5,3%), τη Ρουμανία (4,9%) και τη Λιθουανία ( 4,6%).
Σε σχέση με τον Ιούνιο, ο πληθωρισμός αυξήθηκε τον Ιούλιο σε εννέα κράτη μέλη, παρέμεινε αμετάβλητος σε δύο και μειώθηκε σε δεκαέξι κράτη μέλη. 

Πηγή: ΕΒΕΑ