ΔΕΛΤΙΟ ΕΒΕΑ 19 Ιουλίου 2011

 

  • Κ. ΜΙΧΑΛΟΣ: Η ΧΩΡΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΕΕΣ ΕΓΧΩΡΙΕΣ ΚΑΙ ΞΕΝΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

«Εάν δεν καταλήξουμε σύντομα σε μια οριστική λύση σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους, εάν δεν δοθεί τέλος στην ανεξέλεγκτη φημολογία και τα κάθε είδους σενάρια, δεν μπορούμε να μιλάμε για προσέλκυση επενδύσεων», ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, μιλώντας χθες στο ΔΣ του επιμελητηρίου παρουσίας του νέου γενικού γραμματέα Στρατηγικών Επενδύσεων κ. Π. Σελέκου. Ο κ. Μίχαλος απαρίθμησε τους βασικούς παράγοντες που εμποδίζουν την προσέλκυση επενδύσεων και προειδοποίησε ότι με αυτές τις συνθήκες, δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε νέες επενδύσεις, αντίθετα, όλο και περισσότεροι ξένοι επενδυτές θα αποσύρονται, και ελληνικές επιχειρήσεις θα μεταφέρουν την έδρα τους αλλού.

  • ΥΠΟΙΑΝ: ΕΚΚΛΗΣΗ ΣΕ ΚΡΑΤΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΓΙΑ ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗ ΠΟΡΩΝ ΤΟΥ ΕΣΠΑ

«Τελεσίγραφο» προς τους φορείς του δημόσιου τομέα, να αποδεσμεύσουν άμεσα τους πόρους του ΕΣΠΑ, που παραμένουν εγκλωβισμένοι σε έργα που βρίσκονται στα «χαρτιά», απηύθυνε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης. Ενδεικτικά, ο υπουργός ανέφερε ότι η Περιφέρεια Αττικής, από τα 3 δισ. ευρώ που διαχειρίζεται συνολικά έχει «παρκαρισμένα» τα μισά σε «νεκρές» εκχωρήσεις και ανενεργά έργα. Ο κ. Χρυσοχοίδης ανήγγειλε, επίσης, αύξηση της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στα προγράμματα του ΕΣΠΑ, ενώ παρουσίασε πακέτο μέτρων μέτρα με στόχο την επιτάχυνση της απορρόφησης των κονδυλίων. Σε καθεστώς επανεξέτασης τίθενται άμεσα 4.762 έργα αξίας 5,5 δισ. ευρώ για τα οποία ως το τέλος Σεπτεμβρίου θα αποφασισθεί αν θα δημοπρατηθούν για να προχωρήσουν, ή θα απενταχθούν από το ΕΣΠΑ, προκειμένου οι πόροι να κατευθυνθούν σε δράσεις που είναι ώριμες και μπορούν άμεσα να συμβάλουν στην αύξηση της απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων. 

  • ΣΕΒ: ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΜΕ ΜΕΣΟ ΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 3%

Με την υλοποίηση ορισμένων κρίσιμων μεταρρυθμίσεων, παράλληλα με αυτές που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα μέσα στη δεκαετία 2011-2020, η χώρα μας μπορεί να πετύχει μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης πάνω από 3%, διπλάσιο από αυτόν που θεωρείται εφικτός σήμερα, γεγονός που συνεπάγεται μία επιπρόσθετη αύξηση του ΑΕΠ της τάξης των 50 δισ. ευρώ. Μπορεί επίσης να δημιουργήσει περισσότερες από 500.000 νέες θέσεις εργασίας, να μειώσει το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο κατά 15 δισ. ευρώ και το δημοσιονομικό έλλειμμα κατά 7 δισ. ευρώ (σε τιμές του 2010). Τις επισημάνσεις αυτές έκανε χθες βράδυ ο πρόεδρος του ΣΕΒ, παρουσιάζοντας στον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς τη μελέτη «Η Ελλάδα δέκα χρόνια μπροστά» που εκπόνησε ο οίκος McKinsey ύστερα από πρωτοβουλία του ΣΕΒ, της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και της Τράπεζας της Ελλάδος.

Πηγή: ΕΒΕΑ