ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΙ ΠΟΡΟΙ 2.25 ΔΙΣ. ΓΙΑ ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Υπερψηφίστηκε την Πέμπτη η έκθεση που εγκρίνει την πρόταση της Κομισιόν για την τροποποίηση του Κανονισμού σχετικά με τα μέσα επιμερισμού του κινδύνου για τέσσερα κράτη-μέλη που πλήττονται από την οικονομική κρίση, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν μεγάλα αναπτυξιακά έργα και έργα υποδομών που συγχρηματοδοτούνται στο πλαίσιο της Πολιτικής Συνοχής. Ειδικά για την Ελλάδα, υπολογίζεται ότι με τη λεγόμενη διαδικασία της «μόχλευσης» που προωθείται, κονδύλια ύψους 1,5 δισ. ευρώ θα δημιουργήσουν τουλάχιστον 2,25 δισ. ευρώ για δανεισμό ή εγγυήσεις σε έργα υποδομής.
ΠΤΩΣΗ 13,8% ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΩΝ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ – ΑΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΤΖΙΡΟΥ
Μεγάλη πτώση της τάξης του 13,8% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης Νέων Παραγγελιών στη Βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) σε ετήσια βάση το Φεβρουάριο 2012, έναντι αύξησης 19,0% που είχε σημειωθεί στην αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2011 προς το 2010. Αντίθετα, νέα αύξηση παρουσίασε ο γενικός δείκτης του κύκλου εργασιών στη Βιομηχανία για το σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς για το Φεβρουάριο. Συγκεκριμένα παρουσίασε αύξηση 7,6% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2011, έναντι αύξησης 6,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2011 προς το 2010.
ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΩΝ ΧΟΝΔΡΙΚΗΣ ΣΤΟ ΥΠΑΑΝ
Καταργείται η υποχρέωση υποβολής τιμοκαταλόγων χονδρικής, με κάθε μεταβολή τιμών, στην Υπηρεσία Εποπτείας Αγοράς του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, σύμφωνα με τη νέα Αγορανομική Διάταξη (ΑΔ 2/2012). Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην Αγορανομική Διάταξη (ΑΔ), αντί της υποβολής τιμοκαταλόγων σε κάθε μεταβολή των τιμών οι χονδρεμπορικές επιχειρήσεις θα καταθέτουν μία φορά το χρόνο (ορίζεται σαφές χρονικό διάστημα) απολογιστικά στοιχεία στο υπουργείο, βάσει συγκεκριμένου υποδείγματος.
ΣΤΟ ΣτΕ ΠΡΟΣΕΦΥΓΑΝ ΟΙ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) προσέφυγαν χθες πάνω από 100 επιχειρήσεις (προμηθευτές υγειονομικού και ορθοπεδικού υλικού, ιατροτεχνολογικών προϊόντων και φαρμακευτικές), διαμαρτυρόμενοι για το κούρεμα των ομολόγων τους στο πλαίσιο του PSI+. Όπως ανακοίνωσε το προεδρείο του Πανελληνίου Συλλόγου Προμηθευτών Υγείας τα συγκεκριμένα ομόλογα τα είχαν λάβει για την εξόφληση χρεών του Δημοσίου προς τις εταιρείες αυτές, κατά τη διετία 2008-2009.