- Κ. ΜΙΧΑΛΟΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ
Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, μετά και τις τελευταίες δραματικές εξελίξεις στην οικονομία, δήλωσε χθες: «Η υπομονή του επιχειρηματικού κόσμου μπροστά στις κυβερνητικές «τιποτολογίες» εξαντλήθηκε. Η αγανάκτηση για την αποτελμάτωση στην οποία έχει περιπέσει η σημερινή κυβέρνηση, ξεπέρασε κάθε όριο. Ο επιχειρηματικός κόσμος, αλλά και στο σύνολό της η ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες, υποβάλλονται στο μαρτύριο της σταγόνας. Κάθε εβδομάδα, δέχονται και μια νέα φορολογική επίθεση, που αποδεδειγμένα, οδηγεί σε βαθύτερη ύφεση, χωρίς να επιφέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα της εξυγίανσης των δημοσιονομικών μας στοιχείων. Η κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει ότι απαραίτητο συστατικό της δημοκρατίας είναι ο διάλογος, η έκφραση αντίθετης άποψης και η καλόπιστη κριτική. Δεν μπορεί να κατηγορεί συλλήβδην την αντιπολίτευση, τους κοινωνικούς εταίρους, τους εκπροσώπους των φορέων, τα ΜΜΕ για τη δική της νωθρότητα και για τα καταστροφικά της λάθη. Δεν μπορεί να αρνείται την κριτική και να θέλει να επιβάλλει το νόμο της σιωπής. Έστω και τώρα, που τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας έχουν διογκωθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε αντικειμενικά να είναι δυσεπίλυτα, η κυβέρνηση έχει ακόμη περιθώρια να αλλάξει πολιτική».
- Κ. ΜΙΧΑΛΟΣ: ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ Η ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, σε χθεσινή παρέμβασή του στο συνέδριο του Economist με θέμα " The EU and IMF in an open discussion with the Greek business community: Greece on the Mend?", δήλωσε: «Η οικονομική πολιτική που εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση προφανώς κατ εντολή της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ είναι αναποτελεσματική και αυτό έχει αποδειχτεί από την αποτυχία επίτευξης των στόχων που έχουν τεθεί. Η πολιτική αυτή, επιβάλλεται να αλλάξει. Βασικό στοιχείο που μπορεί βραχυπρόθεσμα, να περιορίσει τις πιέσεις των αγορών σε βάρος μιας υπερχρεωμένης οικονομίας, δεν είναι η ταχεία δημοσιονομική εξισορρόπηση – αυτή μπορεί να επιτευχθεί πιο εύκολα σε ένα δεύτερο στάδιο – αλλά: Η ενδυνάμωση του παραγωγικού ιστού της χώρας με αύξηση εξωστρεφών επενδύσεων, βελτίωση της παραγωγικότητας, πληρέστερη αξιοποίηση όλου του διαθέσιμου ανθρώπινου δυναμικού και η μείωση, με επιλεκτικές παρεμβάσεις και όχι με οριζόντιες περικοπές, της κρατικής σπατάλης που δημιουργούν μη ορθολογικές δομές και αντιπαραγωγική λειτουργία της δημόσιας διοίκησης. Η απλή μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων ή η οριζόντια περικοπή αποδοχών χωρίς μελετημένη συνολική αναδιοργάνωση του δημόσιου τομέα, δεν πρόκειται να φέρει ουσιαστικό αποτέλεσμα».
- ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
Στο στόχαστρο των ελεγκτικών αρχών μπαίνουν οι καταθέσεις των Ελλήνων που έχουν ‘‘φυγαδευτεί'' στο εξωτερικό το 2009 και το 2010. Οι τράπεζες της χώρας θα πρέπει να αποστείλουν στη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων αναλυτικά τα στοιχεία των πελατών τους με εμβάσματα ή τραπεζικές επιταγές στο εξωτερικό άνω των 100.000 ευρώ, καθώς και τα στοιχεία συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες άνω των 100.000 ευρώ ανά φυσικό πρόσωπο. Εάν το υπουργείο Οικονομικών διαπιστώσει ότι οι καταθέσεις αυτές δεν δικαιολογούνται με βάση τα δηλωθέντα εισοδήματα θα φορολογούνται με τον ανώτατο συντελεστή, δηλαδή 45%.
- ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ: ΑΥΞΗΣΗ 18,9% ΣΤΟΝ ΓΕΝΙΚΟ ΔΕΙΚΤΗ ΚΥΚΛΟΥ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ
Αύξηση 18,9% σημείωσε ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών στη βιομηχανία τον Ιούλιο εφέτος, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουλίου 2010, έναντι μείωσης 6,0% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του 2010 προς το 2009.
- ΣΕΤΕ: ΣΤΟ 17% Η ΦΕΤΙΝΗ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΑΕΠ
«Ο τουρισμός μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην έξοδο της χώρας από την κρίση», σημείωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Ανδρέας Ανδρεάδης, μιλώντας στο συνέδριο του Economist. Στην παρέμβασή του τόνισε ότι φέτος ο τουρισμός κινείται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, καταγράφοντας άνοδο πάνω από 10% στις αφίξεις και τα έσοδα και εκτίμησε ότι η συνεισφορά του στο ΑΕΠ θα είναι περίπου 17%.
Πηγή: ΕΒΕΑ