ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΑΞΗ ΤΟΥ ΠΑΡΕΜΠΟΡΙΟΥ
Μόνιμη επιχείρηση «σκούπα» κατά του παρεμπορίου μέσω της δημιουργίας ενός ειδικού συντονιστικού κέντρου προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Όπως έγινε γνωστό μετά την τρίωρη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο με τη συμμετοχή όλων των συναρμόδιων υπουργείων και εμπλεκομένων φορέων (εμπορικών συλλόγων επιμελητηρίων τελωνείων κλπ.) το συντονισμό αυτού του «θαλάμου επιχειρήσεων κατά του παραεμπορίου» θα αναλάβει ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Στ. Κομνηνός.
Κ.ΜΙΧΑΛΟΣ: ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΚΛΕΙΨΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΦΟΡΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΕΜΠΟΡΙΟΥ
«Στη σύσκεψη που έγινε υπό τον υπουργό κ. Χατζηδάκη φαίνεται ότι συγκλίνουν οι απόψεις όλων των συμμετεχόντων ότι θα πρέπει πλέον να εκλείψει το πρόβλημα της συναρμοδιότητας όλων των εμπλεκομένων φορέων και να καταλήξουμε σε ένα ενιαίο σχήμα αντιμετώπισης της μάστιγας του παρεμπορίου» δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ και του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος μετά την ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Ανάπτυξης για το θέμα. Επιπλέον, ο κ. Μίχαλος ανέφερε στη σύσκεψη ότι στο τελωνείο των Κήπων, που είναι η είσοδος της χώρας μας με την Τουρκία, υπηρετούν 22 τελωνειακοί υπάλληλοι όταν από την άλλη πλευρά οι Τούρκοι έχουν 134 υπαλλήλους και όταν στο λιμάνι του Γαυρίου υπηρετούν 19 λιμενικοί υπάλληλοι για να ασχολούνται μ' ένα πλοίο το καλοκαίρι και κανένα όλο το υπόλοιπο διάστημα. Ο κ. Μίχαλος σημείωσε ότι μπορούν να γίνουν μετατάξεις, ενώ υπογράμμισε και τη σημασία που μπορεί να έχει στην ελλιπή φύλαξη των συνόρων ότι η θητεία των τελωνοφυλάκων είναι πενταετής.
ΥΣΤΕΡΗΣΗ ΕΣΟΔΩΝ 2,8 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ
Στα 13,215 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού, σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία εκτέλεσής του στο επτάμηνο Ιανουαρίου Ιουλίου 2012, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, παρουσιάζοντας βελτίωση έναντι του στόχου των 14,829 δισ. ευρώ. Βελτίωση παρουσιάζει και το πρωτογενές έλλειμμα για την ίδια περίοδο που διαμορφώνεται σε 3,083 δισ. ευρώ (έναντι στόχου 4,536 δισ. ευρώ). Εκτός στόχου παραμένουν τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού που διαμορφώθηκαν στα 27,637 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας υστέρηση 2,8 δισ. ευρώ έναντι του στόχου (30,438 δισ. ευρώ).
ΚΑΡΤΕΛ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
Καρτέλ στην αγορά εμπορίας πτηνοτροφικών προϊόντων που λειτουργούσε από το 1996 μέχρι το 2010 και στο οποίο συμμετείχαν δέκα μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου καθορίζοντας τις τιμές, εντόπισε έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Η έρευνα ξεκίνησε με αφορμή πληροφορίες που περιήλθαν στη γνώση της Επιτροπής από το υπουργείο Ανάπτυξης, σχετικά με επικείμενη συντονιστική αύξηση των τιμών πολλών εταιρειών του κλάδου πριν από μερικούς μήνες.
Πηγή: ΕΒΕΑ