Κ. ΜΙΧΑΛΟΣ: ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΣΩΜΑΤΟΣ ΔΙΩΞΗΣ ΠΑΡΕΜΠΟΡΙΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΤΟ ΕΒΕΑ
Τη δημιουργία Σώματος Δίωξης Παρεμπορίου πρότεινε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κ. Κ. Μίχαλος, σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο Επιμελητήριο, σε συνέχεια της επιστολής που απέστειλε προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Μ. Χρυχοχοΐδη. Στόχος της σύσκεψης ήταν να συντονιστούν και να ενταθούν οι προσπάθειες όλων των συναρμόδιων φορέων για την εξάλειψη του καταστροφικού αυτού προβλήματος για το υγιές εμπόριο. Στη σύσκεψη, στην οποία μετείχαν ο γ.γ. Εμπορίου, κ. Στέφανος Κομνηνός, ο αντιδήμαρχος Αθηναίων, κ. Ανδρέας Παπαδάκης, ο ταξίαρχος της ΕΛ.ΑΣ., κ. Ιωάννης Λιούκας, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, κ. Παναγής Καρέλας, καθώς και εκπρόσωποι της Νομαρχίας Αθηνών, των Τελωνείων, του ΣΔΟΕ, της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου και του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας, υπήρξε κοινή διαπίστωση για την αναγκαιότητα καταγραφής ανά αρμόδιο φορέα όλων των προσκομμάτων που υφίστανται σε νομοθετικό αλλά και εκτελεστικό επίπεδο για την ουσιαστική και συντονισμένη δράση κατά του παρεμπορίου. Οι καταγραφείσες επισημάνσεις θα επεξεργαστούν από τους εκπροσώπους των φορέων και θα συνταχθεί από κοινού με πρωτοβουλία του ΕΒΕΑ, σε εύλογο χρονικό διάστημα, συγκεκριμένη έκθεση για τις απαιτούμενες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν από την ελληνική κυβέρνηση είτε σε κοινοτικό επίπεδο για την τροποποίηση της υφιστάμενης κοινοτικής νομοθεσίας είτε σε εθνικό επίπεδο. Συμφωνήθηκε να υπάρξει κοινή πρόταση για τη σύσταση Σώματος Δίωξης Παρεμπορίου, που θα αναλάβει συνολικά το δύσκολο αυτό έργο.
ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Συνεδριάζει σήμερα το μεσημέρι το Υπουργικό Συμβούλιο, υπό τον πρωθυπουργό, κ. Γ. Παπανδρέου, για να επικυρώσει τις ανατροπές στο ασφαλιστικό και στα εργασιακά, αλλά και άλλα θέματα του Υπουργείου Οικονομικών. Αναμένεται, επίσης, να συζητηθούν τα σχέδια νόμου για τη δημιουργία του χρηματοπιστωτικού ταμείου, το νομοσχέδιο δημοσιονομικής ευθύνης, που είναι μια εκ βάθρων αλλαγή του τρόπου κατάρτισης, συζήτησης, ψήφισης, εκτέλεσης, παρακολούθησης του Προϋπολογισμού και συνολικά των δαπανών στη γενική κυβέρνηση, αλλά και το ν/σ για το δημόσιο ασφαλιστικό.
ΠΡΩΤΑ Η ΑΠΟΛΟΓΙΑ – ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΣτΕ
Η Εφορία, προτού επιβάλει οποιοδήποτε πρόστιμο, έχει υποχρέωση να καλέσει το φερόμενο παραβάτη να εκθέσει τις απόψεις του επί της παράβασης που του αποδίδεται. Αυτό αποφάσισε το Β΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (υπ' αριθμ. απόφαση 282/2010), κρίνοντας παράλληλα αντισυνταγματική τη σχετική διάταξη του άρθρου 36 του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, η οποία στερεί το νόμιμο δικαίωμα κάθε επιτηδευματία ο οποίος κατηγορείται από τις φορολογικές αρχές για παραβάσεις του ΚΒΣ, να παραθέτει τις απόψεις του προτού του επιβληθούν τα πρόστιμα. Δηλαδή η εν λόγω διάταξη του ΚΒΣ δεν είναι σύμφωνη με το άρθρο 20 του Συντάγματος. Έτσι το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο αναίρεσε απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Λάρισας η οποία αφορούσε πρόστιμο 16.331 ευρώ που είχε επιβληθεί σε αγρότη για δύο παραβάσεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων.
ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Την κατάργηση 16 υπηρεσιών και φορέων του δημόσιου τομέα προβλέπει το σχετικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση στην ιστοσελίδα www.opengov.gr. Η διαβούλευση επί του νομοσχεδίου για την κατάργηση, συγχώνευση υπηρεσιών, οργανισμών και φορέων του δημόσιου τομέα θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα 28 Ιουνίου και ώρα 14.00. Στόχος του νομοσχεδίου, όπως αναφέρεται, είναι ο εξορθολογισμός της οργάνωσης και λειτουργίας της κεντρικής διοίκησης και των εποπτευόμενων φορέων.
ΕΥΡΩ-ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΓΙΑ ΤΙΣ «ΑΠΕΙΘΑΡΧΕΣ ΧΩΡΕΣ»
Τις προτάσεις της για τις ποινές στα δημοσιονομικά «απείθαρχα» κράτη-μέλη παρουσιάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε έγγραφο που αποκάλυψε το πρακτορείο BLOOMBERG. Σύμφωνα με αυτές, στα κράτη που αποτυγχάνουν στους στόχους δημοσιονομικής εξυγίανσης θα επιβάλλεται πρόστιμο, με τη μορφή ενός πρόσθετου επιτοκίου που θα επιβαρύνει κάθε μελλοντική έκδοση ομολόγων. Το ύψος της πρόσθετης επιβάρυνσης θα είναι προκαθορισμένο για όλους (π.χ. 0,5 ποσοστιαίες μονάδες) και τα έσοδα θα καταλήγουν σε έναν λογαριασμό, που θα «ανοίγει» μόνο αν το κράτος εκπληρώσει τους δημοσιονομικούς στόχους που θα του υπαγορευτούν.
Πηγή: ΕΒΕΑ