- Κ. ΜΙΧΑΛΟΣ: ΑΝΤΙΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ Ο ΝΕΟΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ
Την αντίθεσή του στην αύξηση της φορολόγησης των μερισμάτων εξέφρασε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος. Μιλώντας σε εκδήλωση του επιμελητηρίου για τις αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς με το νέο νόμο σημείωσε πως «δεν μπορεί, σε μια εποχή όπου η χώρα μας διψά για νέες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες και επενδύσεις, να φορολογεί η κυβέρνηση τα μερίσματα με βάση την ενιαία κλίμακα της φορολογίας φυσικών προσώπων». Σημείωσε μάλιστα πως «στις περισσότερες χώρες του κόσμου, ο συντελεστής φορολόγησης των μερισμάτων κυμαίνεται από 0% έως 30% ενώ στην Ελλάδα τα μερίσματα των μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων θα φορολογούνται εφεξής με συντελεστή 40%, που είναι ο υψηλότερος σε σχέση με όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης». «Ποιος θα θελήσει κάτω από αυτές τις συνθήκες να επενδύσει στην Ελλάδα» διερωτήθηκε.
- ΕΩΣ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΟΙ ΟΡΟΙ ΤΟΥ ΠΑΚΕΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Έως το Σαββατοκύριακο ολοκληρώνονται οι διαβουλεύσεις για τους όρους και το τελικό ύψος- ενδεχομένως και άνω των 120 δισ. ευρώ- του τριετούς προγράμματος στήριξης ΕΕ και ΔΝΤ προς την Ελλάδα. Επισήμως, τόσο η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ όσο και ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν περιμένουν την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων. Επισήμως, τόσο η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ όσο και ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν περιμένουν την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων. Η υιοθέτηση σκληρών μέτρων από την Αθήνα θεωρείται μη διαπραγματεύσιμος όρος: «Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να συμφωνήσει σε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα λιτότητας» επανέλαβε η Γερμανίδα καγκελάριος.
- ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΟΥ ΜΕΧΡΙ 31 ΜΑΪΟΥ ΓΙΑ ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ
Ευκαιρία για ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών δίνει το υπουργείο Οικονομικών σε 500.000 οφειλέτες του Δημοσίου που χρωστούν συνολικά 32 δισ. ευρώ. Από αυτά, 8-10 δισ. ευρώ κρίνονται εισπράξιμα και πριν επιστρατευθούν λύσεις αναγκαστικής είσπραξης, όπως κατασχέσεις καταθέσεων και ακινήτων, οι οφειλέτες έχουν τη δυνατότητα να αποφύγουν έως και το 80% των προσαυξήσεων, εφόσον σπεύσουν για ρύθμιση έως τις 31 Μαΐου. Στη ρύθμιση υπάγονται οφειλές, βεβαιωμένες στις ΔΟΥ και τα τελωνεία, οι οποίες κατέστησαν ληξιπρόθεσμες, μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2009. Παράλληλα, στις 27.000 ανήλθαν οι αιτήσεις που κατατέθηκαν από μικρομεσαίες επιχειρήσεις προς τις τράπεζες για τη ρύθμιση ενήμερων ή ληξιπρόθεσμων οφειλών, στο πλαίσιο του νόμου για την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά.
- ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Ο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ»
Στο υπουργικό συμβούλιο παρουσιάστηκε χθες από τον υπουργό Εσωτερικών Γ. Ραγκούση, η νέα αυτοδιοικητική δομή της χώρας που φέρει το όνομα "ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ". Το σχέδιο προβλέπει τη δραστική μείωση των σημερινών δήμων και σε 333 έως 343 νέους δήμους, τη δημιουργία 13 Αιρετών Περιφερειών στη θέση των σημερινών Νομαρχιών και τη δημιουργία επτά γενικών Διευθύνσεων.
- ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΑΓΟΡΑ: ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΤΩΧΕΥΣΕΙΣ
Αυξητικές τάσεις παρουσιάζει ο ρυθμός πτωχεύσεων στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης τη διετία 2008- 2009, παρά το γεγονός ότι την τριετία που είχε προηγηθεί (2005- 2007) είχε παρουσιαστεί μείωση του αριθμού των πτωχευμένων εταιρειών (134.260 πτωχεύσεις επιχειρήσεων το 2007 έναντι 154.907 το 2005). Παρά τη γενικότερη όμως κατάσταση, η Ελλάδα δείχνει να αποτελεί εξαίρεση, καθώς αφενός καταγράφει σε απόλυτα νούμερα τις λιγότερες πτωχεύσεις εταιρειών, αφετέρου τη διετία 2008- 2009 ο αριθμός αυτός παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητος. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει η ICAP Group, μέλος της FEBIS (Federation of Business Information Services), ο συνολικός αριθμός των εταιρειών οι οποίες πτώχευσαν στη Δυτική Ευρώπη το 2009 ανήλθε σε περισσότερες από 185.100 έναντι κάτι λιγότερο των 152.000 επιχειρήσεων το 2008 (αύξηση 22% ή 33.200 επιχειρήσεις). Είναι χαρακτηριστικό ότι και οι 17 χώρες που εξετάστηκαν είχαν σημαντική αύξηση των πτωχεύσεων, ενώ μόνο η Ελλάδα είχε σχεδόν μηδενική αύξηση, καθώς το ποσοστό των επιχειρήσεων που πτώχευσαν αυξήθηκε κατά μόλις 1 εταιρεία (360 πτωχεύσεις το 2009 έναντι 359 πτωχεύσεων το 2008).
Πηγή: ΕΒΕΑ