ΔΕΛΤΙΟ ΕΒΕΑ 3-5 Σεπτεμβρίου 2011

 

  • ΣΤΑ 6,53 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΟΙ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ

Στα 6,53 δισ. ευρώ ανήλθαν στο τέλος επταμήνου οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τρίτους, από 6,63 δισ. ευρώ στο τέλος του εξαμήνου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Οικονομικών, τα χρέη των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης προς τρίτους μειώθηκαν στην πλειονότητα των φορέων, εξαιρουμένων των ασφαλιστικών ταμείων, οι οφειλές των οποίων αυξήθηκαν σε 2,76 δισ. ευρώ από 2,66 δισ. ευρώ το α' εξάμηνο. Με βάση τα ίδια στοιχεία, οι φορείς ανταποκρίθηκαν και τον Ιούλιο στην πρόσκληση του υπουργείου και απέστειλαν στοιχεία για τις οφειλές τους προς τρίτους, πλην των ΔΕΚΟ, η ανταπόκριση των οποίων μειώθηκε τον Ιούλιο σε 79,66% από 95,78% τον Ιούνιο.

  • ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΣ: «ΒΛΕΠΕΙ» ΤΑΧΥΤΕΡΟ ΡΥΘΜΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Η συνέχιση της ύφεσης με γρηγορότερο ρυθμό από τον αναμενόμενο καθιστά αναγκαία την ένταση των πολιτικών μεταρρυθμίσεων και επικέντρωση των προσπαθειών για εξυγίανση με «μεγαλύτερη τόλμη και αποφασιστικότητα», υπογραμμίζει σε συνέντευξή του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. Σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής, ο κ. Προβόπουλος σημειώνει επίσης την εκτίμησή του ότι η ύφεση θα ήταν ηπιότερη, εάν «είχαν προχωρήσει ταχύτερα οι μεταρρυθμίσεις, αν είχαν περιοριστεί δραστικότερα τα δημοσιονομικά ελλείμματα και εάν είχε βελτιωθεί ουσιαστικά η ανταγωνιστικότητα». Ο επικεφαλής της ΤτΕ επαναλαμβάνει την θετική εκτίμησή του για το «γάμο» Alpha-Eurobank, προβλέποντας πως το παράδειγμά τους θα ακολουθήσουν και άλλες τράπεζες για τη δημιουργία μεγαλύτερων και ισχυρότερων σχημάτων. Όσον αφορά δε  την ανάθεση της διενέργειας της διαγνωστικής μελέτης για την ποιότητα των χαρτοφυλακίων δανείων στην εταιρεία BlackRock, ο διοικητής της ΤτΕ υπερασπίζεται την επιλογή λέγοντας, μεταξύ άλλων, πως οι διεθνείς αγορές θα νιώσουν μεγαλύτερη σιγουριά αν το αποτέλεσμα έρθει και από μία διεθνή εξειδικευμένη εταιρεία ενώ «σε κάθε περίπτωση, την εργασία θα συντονίζει και θα επιμελείται η ΤτΕ».

  • ΣΕΒ: ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΕΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Την υιοθέτηση ενός νέου Εθνικού Μοντέλου Ανάπτυξης, που μπορεί να δημιουργήσει 50 δισ. ευρώ σε ακαθάριστη προστιθέμενη αξία και 500.000 νέες θέσεις εργασίας σε μόλις πέντε ήδη μεγάλους και σε οκτώ μικρότερους αναδυόμενους κλάδους της οικονομίας, προτείνει η μελέτη της McKinsey & Company και του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, που παρουσιάζεται σήμερα, με θέμα «Η Ελλάδα 10 Χρόνια Μπροστά». Οι πέντε μεγάλοι κλάδοι στους οποίος επικεντρώνεται η μελέτη είναι ο τουρισμός, το λιανεμπόριο, η ενέργεια, η βιομηχανία και η γεωργία. Οι κλάδοι αυτοί επιλέχθηκαν από τους μελετητές διότι έχουν τη μεγαλύτερη πιθανότητα να επηρεάσουν σημαντικά τη μελλοντική προοπτική ανάπτυξης της χώρας. Ενδεικτικά αναφέρεται στη μελέτη ότι, από τα 18 δισ. ευρώ που είναι η πρόσθετη παραγωγή που μπορεί να προκύψει από τον τουριστικό τομέα, σχεδόν τα 3 δισ. ευρώ αφορούν στη βιομηχανία. Η μελέτη εντοπίζει, επίσης, οκτώ κλάδους που θεωρούνται ως αναδυόμενοι (πέντε κύριους και τρεις δευτερεύοντες), σημειώνοντας ότι αν και δεν είναι ακόμη σημαντικοί κλάδοι, έχουν τη δυνατότητα στο μέλλον να καταγράψουν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Πηγή: ΕΒΕΑ